Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Заради 7 паркоместа Общинския съвет заседава извънредно
Автор: Екип Burgas24.bg 13:47 / 11.08.2016Коментари (0)1366
© Burgas24.bg
Председателят на Общинския съвет Костантин Луков свика извънредна сесия на 23 август. На нея ще бъде дебатирана една единствена точка - преразглеждане на докладна на Георги Дражев, приета на предишното заседание, научи Burgas24.bg.

През юли съветниците позволиха на Фирма "Тандем 1991" ЕООД за своя сметка да благоустрои терен, който е пропаднал в следствие на улягане на земни маси. Те трябваше да извършат проектиране и следните строителни дейности: изкопаване, подравняване, укрепване, изграждане на подпорна стена, засипване с инертни материали, изливане на бетонна основа, маркиране, организиране на подход на паркинга. Стойността на дейността е в размер на около 10 000 лв. Така там ще бъдат създадени 7 парко места, като срещу тези инвестиции 3 от тях ще бъдат ползвани от фирмата.

Областният управител Вълчо Чолаков обаче откри нарушения и върна докладната за преразглеждане.

Ето мотивите му:

При извършена проверка за законосъобразност на цитираното решение на основание чл.32, ал. 2 от Закона за администрацията /ЗА/, се констатира, че същото е НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО:

Не е посочено правно основание за приемане на решението поради което не могат да бъдат категорично установени необходимите предпоставки, които следва да са налице при приемането му, компетентния орган и целените от общинския съвет правни последици.

От съдържането на докладната записка става ясно, че е предложено благоустрояване на терен, находящ се в района на ж.к. "Бр. Миладинови", бл. 38, 39 и 40, като за своя сметка извърши проектиране и необходимите строителни дейности: изкопаване, подравняване, укрепване, изграждане на подпорна стена, засипване с инертни материали, изливане на бетонна основа, маркиране и организиране на подход към паркинга. В резултат ще бъдат създадени 7 паркоместа. Срещу направените инвестиции вносителя на докладната предлага дружеството-излълнител "Тандем 1991"ЕООД да ползва 3 от паркоместата.

Предвидените за реализация дейности, общината като публичноправен субект би следвало да осъществява чрез прилагане на Закона за обществените поръчки (ЗОП) - строителство чрез разходване на бюджетни средства, а планираното предоставяне за безвъзмездно ползване на общинска собственост се регламентира в Закона за общинската собственост (ЗОС).

Най-общо казано и двата приложими закона предполагат провеждане на състезателни процедури с цел гарантиране публичност, прозрачност и участие на широк кръг субекти с оглед постигане най-благоприятен финансов резултат за общината.

В ЗОП не е предвидена възможност за възлагане на строителни дейности чрез пряко договаряне с евентуален изпълнител на поръчката не срещу заплащане, а срещу правото да ползва за определен период от време изградения обект.

Упражнявайки общи, неназовани правомощия, общинския съвет приема решение за разпореждане и управление на общинската собственост - чл. 21, ал. 1, т. 8 от ЗМСМА без да прилага и спазва специалния закон - ЗОС, или разпоредбите на други закони.

Така също в ЗОС не е регламентирана хипотеза при която се ползва общинска собственост - публична или частна срещу извършени строителни дейности в полза на общината.
Прякото договаряне със заинтересовано лице да изгради общинска инфраструктура, но срещу правото да я ползва определен период от време е недопустимо, и противоречи на закона и добрите нрави. Искането на инвеститора да подобри достъпа до собствените си обекти като за целта изгради уличката и паркингова настилка може да бъде допуснато, но само ако е безвъзмездно.

Безспорно в случая е налице възмездност, като насрещната престация общината предоставя под формата на безвъзмездно ползване на общинска собственост. При разходване на общински ресурс, независимо дали паричен или пропуснати ползи от общината, строителството следва да се реализира при спазване на правилата на ЗОП.

Реализирането на инвестиционното намерение в предложения вид ще доведе до нарушение на императивни правни норми - на ЗОП и на ЗОС, поради което решението е незаконосъобразно.

Изразяването на съгласие от общинския съвет за безвъзмездно ползване на 3 паркоместа, които ще бъдат изградени противоречи и на чл. 39 от ЗОС. Предвидена е възможност за предоставяне на безвъзмездно право на ползване само върху частна общинска собственост. Реализирането на строителството ще доведе до създаване на публична общинска собственост - улично и пешеходно пространство, поради което директното му отдаване за ползване е недопустимо.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
Двойно убийство в Пловдив!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: