Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Новият вирус поваля стотици у нас
Автор: Екип Burgas24.bg 09:48 / 26.12.2016Коментари (32)3539
© Burgas24.bg
Грипната вълна тази година дойде изненадващо рано, като в нея преобладава щамът "Хонконг". Това съобщи в ефира на bTV главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

През последната работна седмица 3-4 училища в Балчик са обявили грипна ваканция, а изключително високи остават нивата на заболеваемост в Хасковско, Пловдивско и Габровско. Обикновено подобни процеси започват в края на януари.

"Хонконг" - A(H3N2), е "класически тип грип", посочи Кунчев. Вирусът е относително нов и през последния сезон е имал ограничени проявления само в Италия и Словения. Заради това и сега 90% от новорегистрираните случаи са свързани именно с този щам.

Клиничната картина е позната - остро начало с температура, главоболие, болки и обща отпадналост. "Хората остават на легло по 3-4 дни", посочи главният здравен инспектор и допълни, че препоръката на лекарите е да не се опитваме да караме болестта "на крак". 

По думите му ден преди да се разболеем, вече предаваме вируса и в стая с други 9 души ще заразим поне трима от тях.

Децата са особено рискова група, защото заразени частици, напуснали тялото на болен човек през кихане, кашляне, дишане и говорене, могат да полепнат по играчки и други повърхности, които най-малките пипат. Затова ако някой от възрастните вкъщи е с грип, трябва да се отделя допълнително внимание на хигиената.

"Ние ще загубим представа какво се случва следващите 1-2 седмици, хората спират да ходят на лекар (...) Не работят училища и предприятия, но хората се събират на друг принцип - семеен, приятелски", коментира Кунчев.

Според него при млад и здрав организъм не е задължително да се ходи на лекар заради грип, но все пак това си остава сериозно заболяване, от което могат да последват различни усложнения в дихателната, сърдечната или нервната системи.

Д-р Кунчев посочи, че вече е късно да се ваксинираме: "При започваща епидемия ние нямаме време да създадем имунитет, защото са необходими 20 дни". Той отбеляза, че на пазара има два противогрипни препарата, които са много ефективни, ако приемът им бъде започнат в първите 48 часа. Докато няма съпътстваща бактериална инфекция (каквато може да установи само лекар) "за антибиотиците въобще няма място" и даже може да навредят, категоричен е главният държавен инспектор.




Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Най доброто лекарство против грип е ГЛАДА - минете на чайове през 2 часа и ако не се се оправили до 6-тия ден нищо друго няма да ви помогне повече
0
 
 
целина,червено цвекло,моркови,..мене пък за сега ме пропуска тоя грип
0
 
 
Ами като не си пият всяка вечер хапчетата така става...
+2
 
 
Кауфланд помагат за разпространяването, жената, която вадеше хляб я чух как се оплаква, че била болна с температура и не знаела дали ще издържи до края на деня смяната ... а този хляб го купуваме ние ...
0
 
 
И в Бургас е същата работа, температури, кашлици....
+1
 
 
Всяко чудо за 3 дни ,на 4тия горе долу станах от леглото рџ?Ђрџ?Ђ
+1
 
 
НА БЪДНИ ВЕЧЕР ЕДНА МНОГО ИЗДОКАРАНА ДАМА ВЪВ МАГАЗИН ТРИУМФ МИ СЕ ИЗКИХА ВЪВ ВРАТЪТ И ОЩЕ СЪЩАТА НОЩ ДИГНАХ ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА НО ДА СЕ БЛАГОДАРЯ НА ДОМ. РАКИЯ СЕ ПООПРАВЯМ
0
 
 
Вече два пъти минахме всички през Вирусарџ?Ї
0
 
 
Главното са три неща. 1. Да не изпадате в паника! 2.Да не приемате никакви антибиотици. 3. Всяка сутрин да смучете по за 30 минути една почистена скилидка чесън. После сдъвкан корен от магданоз премахва мириса на чесъна. Разбира се, останалите неща също да важни като личната хигиена, да не употребявате алкохол, и месото да не се яде поне до Нова година! Ако температурата на тялото ви не е повече от 38 градуса, не предприемайте никакви действия да я снижавате с лекарства! Просто си пийте повечко чайове, а храната да е много малко и да е лека.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: