Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (2) | Вчера (4)
Мишел Платини е започнал като вратар
Автор: Екип Burgas24.bg 09:24 / 23.12.2008Коментари (0)1167
© Burgas24.bg
Един футболист в Бургас от няколко месеца се радва на голяма популярност сред феновете. Офанзивният халф на "Черноморец" Мишел Мескита Платини е един от най-добрите играчи на "акулите" в момента и успя да вдигне цената си 12 пъти за половин сезон. През лятото досегашният треньор на бургазлии Димитър Димитров- Херо го привлече, след като преди това асистентът му Диян Петков го е гледал в Португалия и го е препоръчал. За Платини са дадени едва 30 000 евро като компенсация на неговия мениджър. Футболистът премина в "Черноморец" като свободен агент с изтекъл договор с португалския "Ещрела". Преди това е играл във втора бразилска дивизия и унгарския "Татабаня".

Кой всъщност е Мишел Платини от "Черноморец"? Точното му име е Мишел Ферейра Мескита Платини. Роден е на 8 септември 1983 г. в столицата на Бразилия, град Бразилия. Баща му е банков чиновник, майка му е учителка. И двамата му родители са дълбоко религиозни. Те предават това и на своя син. Баща му обаче е много голям почитател на футбола, което си е съвсем нор

© Burgas24.bg
мално за Бразилия. Самият той като по-млад е играл за кратко дори в юношеския състав на "Фламенго", познат още като отбора на суперзвездата Зико. Бащата дори твърди за повече тежест пред сина си, че за малко е ритал с него на тренировки. Големият кумир на татко Ферейра Мескита обаче е френският гений Мишел Платини. Той обожава брилянтната техника, точните пасове и невероятно ефективните пряк свободни удари, с които се славеше французинът с №10 на фланелката. Ферейра дотолкова е харесвал сегашния президент на УЕФА, че решава да кръсти сина си на негово име. Така, когато се появява на бял свят през 1983-а, малкият Мишел получава името на френската суперзвезда. Бащата стига и по-далеч, като решава да кръсти сина си дори и с фамилията Платини. Така в регистрите е записан Мишел Ферейра Мескита Платини.

Щастливият родител, горд с мъжката си рожба, едва изчаква Мишел да навърши 9 години, за да го запише да тренира футбол. Първоначално малчуганът играе за местния квартален клуб. В град Бразилия има над 50 футболни клуба, които играят на различни нива в отделните дивизии. Това е и страната с най-много регистрирани футболни тимове в цял свят. Мишел играе като вратар, но след това го преквалифицират в офанзивен халф. Неговият първи отбор се казва "Какамана". Когато става 15-годишен е поканен в интерната за юноши на "Ботафого".

Там всички разходи по престоя му се поемат от клуба. Храната също е осигурена. Мишел тренира с юношеския отбор на "Ботафого" три години. След това обаче не му предлагат професионален договор за мъжкия отбор и той е принуден да си търси друг клуб. Неговият мениджър успява да му намери тим от втора дивизия. Там се задържа две години. Играе за 400 долара месечна заплата и получава приблизително толкова от премии. Най-неочаквано обаче клубът "Сан Лоренцано" фалира заради финансови проблеми на президента си. Платини отново е принуден да си търси тим. Следват кратки престои в "Гама", "Цейландия", "Легиао" и "Арагуайна". Накрая успява да се уреди в Европа - в унгарския "Татабаня". В интерес на истината унгарците го канят най-вече заради името му. Съотборниците му го приемат дружелюбно и с усмивка. Все пак не всеки ден можеш да играеш редом до Мишел Платини. В "Татабаня" той изкарва един сезо
© Burgas24.bg
н. През него изиграва 18 срещи и отбелязва един гол. Напуска заради проблеми на мениджъра му с шефовете на клуба. Не са изплатени 25 000 евро, което е причина агентът да изтегли своя играч. Мишел заиграва в португалския "Ещрела", където обаче рита за дублиращия отбор. Именно там го открива и селекционерът на бургазлии Диян Петков. Преди това Петков е разгледал с Херо няколко диска със записи на футболисти.

Двамата насочват вниманието си към Мишел. Много е важен фактът, че през юни той се освобождава от договор и е със статут на свободен агент. Действието се развива през пролетта на 2008 г. Петков го наблюдава лично и го харесва. Бургазлии търсят офанзивни играчи на възраст до 25 години и Мишел Мескита отговаря на изискванията. Поканен е на проби и започва подготовка през лятото със състава на "акулите". Допълнителен бонус за него е и фактът, че има португалски паспорт, т.е. е гражданин на страна - член на ЕС, което го поставя в привилегирован статут по отношение на гражданството си в сравнение с другите чужденци.

Договорът скоро е сключен и Мишел става футболист на "Черноморец" за три години. Още в първите мачове от първенството има силни изяви. Харесва се и на публиката. Показва качества на универсален футболист. Умеее да бележи голове, дава добри пасове, като в същото време върши много работа и в дефанзивен план. Така постепенно се превръща в един от най-скъпите играчи на бургаския клуб заедно с португалеца Марсио Нуньо. Изпълнителният директор на клуба Добромир Горбанов обяви преди месец, че тяхната обща цена е 1.2 милиона евро. Това прави по 600 000 на футболист. През лятото според Херо цената на играча не е била повече от 50 000 евро. Така излиза, че Мишел Платини е повишил стойността си 12 пъти. В момента към него има интерес от руски и турски клубове. Не се знае обаче дали новият треньор на "Черноморец" Красимир Балъков ще се съгласи Мескита да бъде продаден в чужбина. Защото Бала посочи бразилеца като един от футболистите, които ще останат след задаващата се голяма чистка в отбора.

Самият футболист твърди, че се чувства уютно в Бургас. "Тук ми е добре. Разбирам се отлично със съотборниците си. Харесвам и града. Сега разбирам, че ще ни води голямо име като Балъков. Все пак ръководството ще реши дали да остана", коментира 25-годишният футболист. Интересен факт е, че той си кореспондира с "оригиналния" Мишел Платини вече втора година. Президентът на УЕФА е успял да разбере за футболиста с неговото име и сам се е свързал с него. Двамата си пишат по електронната поща и дори са си разменили семейни снимки. Големият Мишел се е трогнал от жеста на бащата Ферейра да кръсти по подобен начин сина си. Бившият френски национал е обещал да покани младия футболист на гости, когато му се открие възможност. Големите ангажименти и сгъстеният график от срещи на шефа на европейския футбол засега пречат това да стане. Със сигурност обаче един ден легендата Мишел Платини ще стисне лично ръката на Мишел Платини от "Черноморец".

Източник: в. "Сега"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Черноморец търси изравняване на серията с Балкан в полуфиналите на НБЛ
Григор Димитров стартира атака на титлата в Рим днес
Инспектираха "Арена Бургас"
Италиански клуб покани футболен талант от Бургас
700 акробати от 17 държави са в Бургас за участие в престижен турнир с ранг Световна купа

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: