Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (1) | Вчера (0)
Бургас ще бъде домакин на Европейското първенство по водна топка за юноши
Автор: Георги Кирилов 17:02 / 18.07.2019Коментари (0)1207
©
В периода между 21 и 28 юли Бургас ще бъде домакин на Европейското първенство по водна топка за юноши U15, а събитието ще остане в историята като първото в този формат в света и първият континентален шампионат у нас по водна топка след 15-годишно прекъсване. До този момент Европейската лига по плувни спортове (LEN) организира първенства за 17-годишни и 19-годишни ватерполисти в двата пола, като ги редува през година. От 2019-а тръгват и шампионати за 15-годишните юноши и девойки, които също ще са на две години. Световната федерация по водна топка (FINA) също възнамерява да въведе шампионати на планетата за играчи на 15 години. Причината за решението на LEN е бързото развитие на водната топка и необходимостта играчите да имат по-широко поле за изява и в по-ранна възраст.

Първата надпревара при момчетата U15 ще бъде на новопостроения супермодерен басейн "Парк Арена ОЗК" в Бургас, който заслужи отлична оценка от проверяващите пратеници на LEN.

Досега България е била домакин на 4 европейски първенства по водна топка: за мъже в София през 1985 г. и за юноши - Варна 1989, София 1995 и София 2005. Най-доброто класиране е четвъртото място точно преди 30 години.

Мачовете в Бургас започват сутринта на 21 юли, неделя. Пристигат представители на всички най-силни школи в Европа - континентът, който е водещ в света във ватерполото, обявено за най-трудния спорт.

16-те отбора, стигнали до финалите на европейското първенство, са: Словения, Черна гора, Сърбия, Хърватия, Италия, Унгария, Испания, Гърция, Русия, Словакия, Холандия Румъния, Турция, Грузия, Беларус и България. Нашите национали са в група с Испания, Гърция и Турция, а срещите им от груповата фаза са планирани от 19:00 часа в неделя, понеделник и вторник. В организацията на първенството се включва екип от над 50 души, а амбицията на домакините - Българска федерация по водна топка и Община Бургас, е страната ни да се представи впечатляващо и да може да приеме европейско първенство във водната топка и догодина.

"Изключително щастливи сме не само да посрещнем подобен форум у нас, но и от факта, че българските младежи се класираха не само като домакини, но и с добри резултати в квалификациите", коментира Петър Петров, който оглави федерацията по водна топка през есента. "Благодарим за подкрепата на Община Бургас и всички наши партньори и си пожелаваме това първенство да привлече още много млади състезатели от Бургас и цяла България в редиците на спорта", допълва Петров.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Всички призьори на тазгодишната церемония "Футболист на годината"
Нефтохимик стартира с победа пролетния дял на шампионата
Медведев направи услуга на Григор Димитров и е на финал на Индиън Уелс
Григор Димитров опасно близо до Арина Сабаленка
Черноморец разгроми ЦСКА и е полуфиналист за Купата на България по баскетбол

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: