Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (2) | Вчера (2)
Бургас връща България на световната карта на водната топка
Автор: Иван Сотиров 14:05 / 19.07.2019Коментари (0)1031
©
С домакинството на Европейското първенство по водна топка за юноши до 15 години Бургас връща страната ни на световната карта в този спорт. Това обявиха на пресконференция в сградата на Община Бургас представители на Организационния комитет на Евро 2019. В нея участваха кметът и председател на Комитета Димитър Николов, членът на Бюрото на LEN Александър Шостар, Марко Бири - мениджър на LEN и председател на Европейската федерация по водна топка, президентът на Българската федерация по водна топка Петър Петров, генералният секретар на БФВТ Никола Нанов и членът на организационния комитет Андрей Константинов.

Бургас е спечелил домакинството в конкуренция с градове от 8 държави. От Европейската лига по плувни спортове - LEN, поясниха, че изборът на Бургас е направен лесно, тъй като новият плувен комплекс "Парк Арена ОЗК" отговаря на най-високите световни стандарти.

Събитието ще остане в историята като първото в този формат в света. Първенството е и първият континентален шампионат, който се провежда у нас след 15-годишно прекъсване.

 "Дълги години в България не е имало състезание от подобен ранг заради липсата на подходяща инфраструктура. Това вече е възможно, защото нашата база - "Парк Арена ОЗК", отговаря на всички изисквания за състезания от такъв мащаб. Домакинството е повод за гордост, че Бургас е оценен и е получил доверието да организира това изключително престижно европейско първенство. Състезанието е една възможност България отново да покаже своя потенциал. Това ще даде стимул на всички наши млади състезатели за развитие. Успехите и победите са възможни когато има подходяща инфраструктура, добри треньори, добра организация и добре работеща федерация", каза кметът Димитър Николов.

Президентът на БФВТ Петър Петров заяви, че България ще остане в историята с това състезание, а интересът към Бургас вече е много голям заради възможностите, които той предлага за спорт.

"Организацията на такова първенство е много сложен процес и без подкрепата на Община Бургас ние не бихме се справили. Имаме басейн на световно равнище, който ни позволява да провеждаме състезания от всякакъв характер - дори и световни първенства. Основната идея на Българската федерация по водна топка е да привлече повече деца към този атрактивен спорт и да развива у тях отборен дух и единност", каза Петър Петров.

Членът на Бюрото на LEN Александър Шостар заяви, че с провеждането на Европейското първенство за юноши България се включва активно в семейството на Европейската лига по плувни спортове.

"По време на това първенство ние ще видим бъдещето на водната топка, не само в Европа, но и в света", допълни Шостар.

Представителят на LEN Марко Бири отбеляза, че страната ни има изградени сериозни традиции във водните спортове, които в момента се възраждат.

"Нашата мисия е да привличаме повече млади хора при басейните да спортуват и тренират и това, което се случва в Бургас е правилният път към целта", каза Марко Бири.

16 отбора ще се борят за европейската титла по време на надпреварата в "Парк Арена ОЗК". Официалното откриване на Евро 2019 за юноши U15 е в неделя от 18:30 часа. Повече от 800 души гостуват в Бургас за надпреварата, 300 от които са състезатели и треньори. 18 съдии са ангажирани с воденето на мачовете в плувния комплекс.

Община Бургас е осигурила всички необходими условия за провеждането на Евро 2019, както и високоскоростен интернет, който ще позволи двубоите да се излъчват на живо в сайта на LEN. Първата среща от първенството стартира в неделя от 09:00 часа, а съперници са съставите на Унгария и Словакия.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Карлос Алкарас: Григор ме накара да се чувствам като 13-годишен
Уникален: Григор Димитров размаза Алкарас пред Майк Тайсън и Серхио Бускетс
Фаворит ли е Григор Димитров срещу Карлос Алкарас?
Дея Спорт и Черно море определят днес полуфиналиста в Супер Волей
Григор Димитров се нареди до Рафаел Надал и Новак Джокович

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: