Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Главният държавен здравен инспектор с тежка прогноза за коронавируса у нас!
Автор: Екип Burgas24.bg 11:35 / 27.02.2020Коментари (0)4815
©
Времето на опазването на границите отминава. Вносът на новия коронавирус COVID-19 е неминуем. Това е ясно от доста време на всеки работещ в тази област. Оттук нататък съсредоточаването трябва да бъде върху възможностите за приемане и лекуване на болните, за да намалим щетите и загубите.

Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг на Националния оперативен щаб. Знаем, че вече в почти всички балкански страни има случаи, така че вносът е неизбежен. В историята на медицината няма страна, която да е спряла разпространение на въздушно-капкова инфекция, с предприемането на каквито и да е мерки за контрол. По-важното е да има къде да бъдат приемани и адекватно лекувани хората, така че дори този нисък праг на леталитет (смъртност) от 2% да бъде снижен максимално и да спасим колкото се може повече възрастни хора, пише "Блиц".

Броят на полетите, които седмично пристигат от Италия в България, е 34. Повечето от тях в момента кацат на Терминал 1 и понякога това създава затруднение в обработката, тъй като трябва пътниците да попълват анкетни карти и да се преминава през термокамерен контрол. По тази причина, за да бъде улеснена обработката, е създадена нова организация. Пристигащите от Италия и кацащи на Терминал 1 на летище София ще преминават по отделен коридор, за да няма смесване на потоците и за да се съкрати времето за престой на летището, добави Кунчев.

"За да улесним още повече нещата, тъй като всички полети са организирани по начина София - Болоня, или където и да е - София, анкетни карти ще бъдат раздавани и от стюардесите по време на самите полети. Днес ще тестваме онлайн форма за попълване, така че на страницата на СРЗИ хората да могат, още дори преди да тръгнат към летището, да попълват информацията. Пътниците ще получат QR код, който ще показват на летището и това ще бъде напълно достатъчно“, обясни доц. Кунчев.

Той коментира, че и по този ред държавата ще разполага с база данни -информацията ще се предава съответно на регионалните здравни инспекции по местоживеене на пътника, за да бъде впоследствие предоставяна на общопрактикуващите лекари, с цел последващ контрол. По темата за личните предпазни средства главният държавен здравен инспектор уточни, че Министерството на здравеопазването е осигурило необходимите количества за екипите, работещи по летищата и границите, екипите на центровете за спешна помощ, които имат отговорност за транспорта на евентуални случаи, за инфекциозните отделения, които ще работят с такива пациенти, както и за служителите на гранична полиция.

Там, където е наложително, може да бъде отпуснат допълнителен ресурс. По отношение на общопрактикуващите лекари в България доц. Кунчев посочи, че техният брой е 4500. Те са самостоятелни юридически лица, сами обезпечават дейността си и следва да са снабдили практиките си с лични предпазни средства. Това е задължение на всеки общопрактикуващ лекар, беше категоричен Ангел Кунчев. По думите му не само в България, но и в целия свят има недостиг на лични предпазни средства.



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: