Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close
ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиГалерииЛичностиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (1)
Мария Луиза Мерони: Много съм притеснена
Автор: Диана Бикова 19:44 / 16.03.2020Коментари (1)711
©
Италия е сред основните търговски партньори на България. Репортер на Plovdiv24.bg разговаря с председателя на Конфиндустрия България г-жа Мария Луиза Мерони за италианския бизнес у нас и отражението на коронавируса.

- Предприети ли са специални мерки в предприятията /на италиански предприемачи/ във връзка с епидемията COVID-19?

- Италианските фирми в България работят според българското законодателство и както вече беше обявено от Парламента на Република България за 1 месец, до 13 април, ще бъдем в извънредно положение. Нашите фирми следят указанията на Правителството, на Министерството на труда и социалните грижи, както и на Гражданска защита. Прилагат се нужните ограничения в работата на служителите, както и всички възможни мерки за дезинфекция и защита на работното място. Към момента нямаме затворени производствени предприятия. Всички работят с наличните ресурси от хора и материали. Работата се извършва при дезинфекция, носене на маски, ръкавици и други налични. Фирмите, при които работата не е свързана с производство, дадоха възможност на служителите да работят дистанционно. Отменят се работни срещи, съвещания и се преминава към дистанционни такива. Промяната в работния процес е трудна, но наложителна.

- Има ли предприятия с непрекъснат /24-часов/ режим и как е организирана работата в тях?

- Като председател на Конфиндустрия България, Сдружение на италианското предприемачество в България, мога да потвърдя, че нямаме фирми-членове, които да работят с непрекъснат /24-часов/ режим на работа, каквато е практиката в кол центровете. Нашите фирми са производствени предприятия от различни сектори: металообработване, текстилна индустрия, електроника; както и консултантски фирми и др.

- Има ли вече икономическо въздействие върху дейността на предприятията, заради поставянето на Италия в карантина? Как се е отразило?

- Да, за съжаление вече има последствия от изолацията на Италия и затварянето на границите. Много съм притеснена за италианските и българските фирми, защото създалата се ситуация може да окаже пагубни последствия върху тяхното бъдеще и затова се опитваме с всички сили да направим всичко възможно, за да смекчим негативното отражение върху нашия бизнес и върху икономиката на страната.

Проблемите, с които се сблъскваме, са от различен характер: производствени, логистични, финансови и за съжаления социални. Проблемът с логистиката е неизбежен, защото фирмите не успяват да доставят вече произведената продукция. Производствени, поради очертаващата се липса на материали нужни за производството; Финансови, защото забавянето на доставките и невъзможността за редовно производство ще доведе до по-малко приходи и затруднения при изплащане на задължения към банки, институции, работни заплати, и др.; И не на последно място е социалният проблем, защото всеки един от нас, предприемачите, трябва да мисли за собствените се служители, за тяхното физическо и психическо здраве. Хората виждат какво се случва в Италия и са изплашени. Искат да продължат да работят, но ние трябва да сме до тях и да взимаме бързи и адекватни мерки в създалата се извънредна ситуация.

Конфиндустрия България, създадена през 2000 година като Консултативен Комитет на Италианското предприемачество в България, днес е с 250 фирми членове, които отчитат предприемаческа дейност, възлизаща общо на 5% от БВП на България и осигурява над 30,000 работни места. През 2020г. Конфиндустрия България отбелязва своята 20-та годишнина.

От 2010 година Конфиндустрия България е част от Конфиндустрия Италия. Конфиндустрия е водещата в Италия асоциация на производствени предприятия и фирми за услуги, с доброволно членство на 220 асоциации и повече от 150,000 фирми, даващи работа общо на 5,438,513 служители.

Мария Луиза Мерони е пълномощен управител на Мерони Ф.ли Срл, компания от град Леко, която от повече от 50 години присъства в металообработващия сектор в Италия. От 2005г., компанията Мерони отваря в България дъщерно предприятие, фирма МБМ Металуърк ООД, със седалище в рг.Русе.

Г-жа Мерони е член на Генералния съвет на Конфиндустрия България от 2009г. и Заместник-председател от 2013г. През май 2017г. е избрана от Общото събрание на Сдружението за Председател.
Още по темата: общо новини по темата: 3921
12.07.2020
12.07.2020
12.07.2020
12.07.2020
12.07.2020
11.07.2020