Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мнение: Олигофрените, които вероятно са заразени и продължават да сеят зараза, са убийци
Автор: Екип Burgas24.bg 20:55 / 16.03.2020Коментари (0)2305
©
Има опасност хората, които България ще загуби сега, да са толкова, колкото е загубила през всички войни, които е водила след Освобождението си. Това заяви в интервю политическият анализатор проф. Михаил Константинов, който вчера прогнозира, че до 6 месеца 150 хиляди българи ще са заразени с коронавирус. Ето какво още каза математикът пред репортер на "Блиц":

- В последните два дни трогателната реч на проф. Венцислав Мутафчийски е доста обсъждана. Вие как ще коментирате думите на шефа на ВМА?

- Проф. Мутафчийски си е на мястото като ръководител на щаба и се справя отлично с тази задача. Просто той е човекът на точното място и в точното време. Човек трябва да е пълен идиот, за да се подиграва с това, което се случва в момента, тъй като има опасност да умрат 2 процента от хората, а може и повече. Сметнете колко са хората в България, а после изчислете колко са 2 на сто от тях и си правете сметката.

- Смятате ли, че българите са народ, който не умее да спазва забраните?

- Постепенно на българина започна да му влиза акъл в главата. Естествено, по стара традиция ще го направим по трудния начин, но накрая ще го направим. 

- Когато минат тези две седмици и първоначално обявеното извънредно положение приключи, ще бъдат ли частично овладени нещата, или напротив? 

- Никой не знае какво ще се случи в момента. Темповете на развитие на инфекцията в световен мащаб са чудовищни. Италия е напълно изпусната държава и други европейски държави вървят по нейния път. За голямо учудване Швейцария се оказа провалена държава, но това е заради връзките й със Северна Италия. Когато се сетиха да затворят границите със Северна Италия, Швейцария вече беше поразена. Това се случва в момента, а ние след седмица-две ще знаем по-добре какво се случва по света. Но е факт, че това, което се случва, е чудовищно.

- Вече заявихте, че има опасност 150 хиляди българи да бъдат заразени. Цифрата несъмнено е плашеща...

- Пак повтарям, че има опасност да умрат 2 процента от хората по земното кълбо и 2 процента от българите, което е 140 хиляди души. Все пак трябва да имаме предвид и друго - в България през последната година умряха 108 хиляди души от естественa смърт и други причини. Като казвам, че ще умрат още 140 хиляди души, не значи, че по пътищата ще има само катафалки, но смъртните случаи ще са четвърт милион, заедно с естествената смърт. Това е доста стресиращо положение. Имайте предвид, че България е загубила толкова хора през всичките войни, които е водила след Освобождението си, колкото ще загуби сега. Казвам го като сравнение, за да си представите за какво става въпрос. Германците вероятно ще загубят 1,5 милиона души. Това го каза Меркел. Нека да цитираме канцлера! Тя не каза колко хора ще загинат, а колко ще бъдат заразените. А ние знаем колко от болните умират. В момента умират 3,5 процента от заразените твърдо, а вероятно крайният процент ще бъде доста по-висок. Хайде сега изчислете колко ще бъдат заразените, умножавайте по 3,5 процента и сметнете!

- Според Вас ще може ли вирусът да вирее над 26-27 градуса?

- Не съм вирусолог и не мога да се изказвам по всички въпроси на този свят, но ние за този вирус нищо не знаем. Освен това нека ви припомня за двата други най-смъртоносни и скорошни вируси, които поразиха човечеството, но на много по-малки групи хора. Имаше един вирус MERS - близкоизточният вирус, който удари част от арабското население. При него смъртността беше 34 процента, всеки трети умря. Имаше и друг вирус, подобен на този, който се казваше SARS. При него смъртността беше 9 процента. Умираше всеки десети или единадесети заразен. Той се развиваше в Азия, докато времето беше топло. А той е тип коронавирус! Така че ние не знаем как ще се държи COVID-19, когато се стопли времето. 

- Тоест е несериозно да се успокояваме точно с теорията, че топлото време ще убие COVID-19?

- Не можем да се успокояваме, но може да се надяваме. Някои вярващи хора се надяват на чудо със същото основание, с което някои се надяват топлото време да убие вируса. Не е известно нищо друго. А вижте, ваксина скоро няма да има. Следователно нищо друго не може да потуши инфекцията освен всеки да пази себе си и по този начин да пази останалите. Тук за пръв път виждаме такова единство между лично и обществено. Спасявайки себе си, спасяваш останалите. И обратно - заразявайки някого другиго, убиваш и себе си, и собственото си семейство и т.н.

- Споменахте думата "единство". Трябва ли Бойко Борисов и Румен Радев да заровят томахавките заради кризисната ситуация?

- Това е задължително. Когато лодката е една, не може във вашата част на лодката да пробивате дупка и да гледате какво става. Лодката е една! И не говорим само за българската такава, а за световната. Трябва да се действа с някакво нечувано и невиждано за нашия народ единство, може би същото като това, което българите са проявили през 1912 г. в навечерието на Балканските войни. Налага се пулверизация на най-доброто от нацията. 

- Какво бихте казал на хората, които подозират, че са болни, но не вземат мерки?

- Тези олигофрени, които вероятно са заразени и продължават да ходят и да сеят зараза, са убийци. Аз мисля, че трябва да има много по-тежки наказания за такива хора, защото това си е умишлено убийство - да подозираш, че си заразен, и да се срещаш с хора. Това е същото като да се качиш мъртво пиян на колата. Дори е по-тежко, защото при втория вариант ще убиеш себе си или един-двама, а тук можеш да ликвидираш десетки, теоретично дори стотици. Всякакви такива глупости как нищо не става са форма на олигфрения. Надявам се, че българският народ със своя здрав разум няма да се подведе по олигофрените. Вярвам, че няма да се поддаде и ще оцелее. Просто щетите, които собствената ни глупост ни нанася, ще бъдат тежки.  

- Какво смятате за нашумелите напоследък тези, че това е добре дирижирана ситуация, за да могат десетки хиляди американски военни да влязат в Европа?

- Няма смисъл да обсъждаме това. Глупостта е безкрайна. Ако седнем да я обсъждаме, ще ни трябва безкрайно дълго време, а ние не разполагаме с такова. Трябва да се занимаваме с конкретни и правилни неща. Действайте адекватно, за да запазите себе си и близките си. Нищо друго не можете да направите. Ако трябва да сме точни, има т.нар. стаден имунитет, който една популация развива по неясни причини и се спасява. През хилядолетията сме го развивали този вирус имунитет. Британската реакция е много интересна. Тя разчита на този имунитет. Нарича се стаден, защото се появява при стадата. 

Между другото много хора критикуват техния подход, но те имат огромен опит в справянето с тропически инфекции. Те са командвали 300 години света, включително такива територии с екзотични заболявания и т.н. Действията на британците в такива ситуации трябва да са много добре анализирани. Те са убедени, че половината население ще се зарази и се опитват да го направят по по-мек начин. Ако те не вярваха, че това ще се случи, щяха да вземат много драстични мерки с надеждата да са ефикасни. А те напротив - вярват, че рано или късно половината британци ще бъдат заразени и си казват: "Нека да го направим бавно, за да може повече хора да развият имунитет и да оцелеят". Много е интересно! Надявам се да съм жив и да видя дали този експеримент ще бъде успешен.



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
49-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2023/24
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: