Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Риск с неясен изход! Във Великобритания борят вируса с масово заразяване!
Автор: Екип Burgas24.bg 14:19 / 17.03.2020Коментари (98)2076
©
Швеция и Великобритания са двете държави, които засега избират да борят COVID-19 с методи, различни от тези, които възприемат повечето държави. Докато България и много страни в света приемат безпрецедентни мерки за изолация на гражданите, затварят се граници, налагат се глоби за бецелни разходки из градовете, в Обединеното кралство и Швеция кафенета и барове не се затварят, учебните заведения работят, а животът продължава почти като по старому.

И макар властите там да дават други обяснения за половинчатите мерки, всъщност те работят за създаване на т.нар. стаден или колективен имунитет - тоест много хора да са заразени с коронавируса и населението по естествен път да придобие имунитет. Този ход обаче се определя от различни медици като изключително рисков, тъй като досега е прилаган само за вируси, за които има ваксина, докато за COVID-19 такава все още няма, въпреки че различни видове се тестват във всички краища на планетата.

Във Великобритания засега единствено се призовават хората със здравни проблеми и онези над 70 години да останат по домовете си. Здравният министър Мат Ханкок обясни, че това се налага, тъй като те са най-уязвими. Останалите жители са посъветвани да останат вкъщи за седмица само ако имат кашлица и температура. Да търсят лекарска помощ само ако състоянието им се влоши. През това време ще бъдат консултирани от медицински лица по телефона или по интернет какво да правят.

Според главните медицински експерти на кабинета в Лондон ще трябва поне 70% от населението да преживеят болестта, да създадат имунитет към нея, за да може тя да бъде спряна. Това означава около 47 млн. жители на Острова да се разболеят и да оздравеят, около 1 милион да починат и още 8 млн. ще се нуждаят от животоспасяваща помощ. Затова стратегията е да се забави разпространението и да се предпазят най-уязвимите до лятото, за да може британската здравна система да се подготви, да се разтовари от други сезонни вируси и най-вече да се спечели време за създаване на ваксина.

Говорител на СЗО обаче разкритикува подхода на британските власти и го нарече хазартен. Пред Би Би Си д-р Маргарет Харис каза, че науката не знае достатъчно за COVID-19, за да може да се предвиди как ще се развие в имунологичен план.

229 британски учени вече изпратиха писмо до правителството в Лондон с призив да се въведат по-строги мерки срещу коронавируса. Те смятат, че сегашният подход поставя в риск живота на много повече хора от необходимото. И критикуват изказването на главния научен съветник на правителството сър Патрик Валас, че болестта може да се пребори чрез постепенно създаване на имунитет у населението. Министерството на здравеопазването от своя страна заяви, че той не е бил разбран правилно, въпреки че вече многократно се цитира изказването на премиера Борис Джонсън, който каза, че много хора ще трябва да изгубят свои близки.

На много места във Велибритания се чуват все по-сериозни призиви да се пристъпи към изолация на хората, както в други държави. Te са особено силни във Фейсбук групата CoronaVirus UK. В неделя там дори се появиха снимки от празните улици на София, където всъщност времето съвсем не бе подходящо за излизане навън и България бе похвалена за мерките, които взема. Някои от участващите в групата обаче прозряха, че след Брекзит Великобритания не може да разчита на финансова помощ от Европейския съюз, докато България остава член на Евросъюза.

Швеция е другата държава, която продължава да предприема меки мерки срещу разпространението на COVID-19. Аника Линде, държавен епидемиолог между 2005 и 2013 г., казва в интервю за информационната агенция TT, че Службата за обществено здраве е избрала стратегията, която е може би най-устойчивата в дългосрочен план.

"Вярвам, че стратегията на Службата за обществено здраве е да постигнем имунитет на населението, възможно най-много хора да бъдат заразени, без да се разболяват сериозно и по този начин да бъдат имунизирани. Важно е обаче да се разтегне във времето протичането на инфекцията и да се намали пикът на броя на хората, които се разболяват едновременно, за да се улесни работата на медицинските служби", казва Аника Линде пред TT.

Държавният епидемиолог на официален Стокхолм Андерс Тегнел обяви предложението за изграждането на масов имунитет за отчасти правилно, но отрече това да е правителствената стратегия: "Нашата основна цел сега е възможно най-бавно да се разпространи заразата".

Както във Велибритания оновният призив към населението в Швеция е хората, които имат симптоми, да се самоограничат и да се лекуват у дома, за да не се предава заразата чрез болничните заведения.

Карин Тегмарк Уайзъл, ръководителка на отдел за обществено здравеопазване оспори, че управлението използва единствено стратегията за колективния имунитет, в предаването "Добро утро, свят" на шведското радио.

"Сега целта е на всяка цена да се забави инфекцията. Напълно вярно е, че се постига колективен имунитет сред хората в общността, при които заболяването протича по добър начин и това също така ще защити възрастните хора. Но това не е нашето намерение в момента. То е да се уверим, че инфекцията не се разпространява", пише "България Днес".



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Същата простотия и в Холандия, кенефи...
0
 
 
Не знаех че англичаните са толкова тъпи
+1
 
 
Напълно адекватно. Възрастните да си стоят вкъщи ,а останалите да си работим .Защо да затварят училищата, като именно бабите и дядовците ще трябва да ги гледат....
0
 
 
Напълно съгласен съм, възрастните да седят 3 седмици а другите да се за се заразят в рамките на една напълно съзнателно и всичко приключва до месец
0
 
 
Хора замислете се малко де, какво правят, планът който бяха предвидили за масово заразяване щеше да ограничи заразата в няколко седмици, да щеше да има огромен пик на заболели но явно правителство решило че в такъв вариант ще реорганизират болници и че ще помогнат. Разлика в двата подхода е само пикът на заболели спрямо капацитета на болници и медици. Ако не беше този натиск щяхте да видите резултата само след две седмици там. В изолация заразата ще се забави, но шанса да се заразим пак си остава голям, да не кажа огромен, идеята е да сме един след друг за да може да се помогне по адекватно на по-тежките случаи.
на 18.03.2020 г.
0
 
 
Един милион да починат и още 8 милиона да се нуждаят от животоспасяване,което ще рече че поне половината от тях ще останат с увредени завинаги бели дробове! Това ли е правилното и това ли трябва да правим и ние? През втората световна 60 милиона жертви-сто години минаха и още я говорим и още гледаме филмчетата по дискавъри. Сега милионче в Англия,милонче в Германия,Милионче в Италия,милионче в Испания, милионче във Франция, две в Русия ,две в Турция, две в щатите , 10 в Индия ,10 в Китай, 10 в останалите държави. Излезе ли ви сметката? Май ще гледат филмчета и то с добро качество нашите пра внуци! Англичаните между другото в последните два дена пламнаха яко и само следете какво ще стане там тепърва!
0
 
 
Народ, който се кръвосмешава не може да се изплаши от един вирус! 🥂рџ¤?рџЏѕ
0
 
 
ДА СЕ ЗАРАЗЯАВАТ ВСИЧКИ,КОЙТО ПРЕОДОЛЕЕ ПАНДЕМИЯАТА ...ЖИВЕЕ,КОЙТО НЕ УСПЕЕ ДА Я НАДВИЕ УМИРА....СЛЕД ЕДИН МЕСЕЦ ВСИЧКО СВЪРШВА....ЗДРАВИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА РАБОТЯАТ И ИКОНОМИКАТА СЕ РАЗВИВА!!!!ПРИКЛЮЧВАТ ДО ДВА МЕСЕЦА !!!!СТРАШЕН ФИЛМ Е ГЛЕДАЛ ДЖОНСЪН?НА ЖИВОТ И СМЪРТ?????НИЕ КАКВО ПРАВИМ В ЕВРОПА????ОТ ЕДНА СТРАНА СТОЙТЕ СИ В КЪЩИ ЗА 14 ДНИ,СЛЕД 14 ДНИ ,НИЕ ВСИЧКИ КОЙТО ЩЕ СТОЙМ ВКЪЩИ ...КАКВО МИСЛИТЕ....СЛЕД ТЕЗИ ДНИ..ЩЕ СВЪРШИ ЛИ ЕПИДЕМИЯАТА....?????МНОГО ОТ ХОРАТА ,КОЙТО СТОЯТ ВЪТРЕ МОЖЕ ДА СА НОСИТЕЛИ НА ВИЕУСА И ДА НЕ ЗНАЯАТ...ДА ГО ИЗКАРАТ НА КРАК....ПРИ ВСИЧКИ ХОРА НЯАМА ВИДИМИ ПРИЗНАЦИ,НИТО ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА...ОТ ДРУГА СТРАНА—-ДРУГ ВЪПРОС Е ВСИЧКИРАБОТЕЩИ И ДВИЖЕЩИ СЕ НАВЪН СВОБОДНО....КОЙ ЗНАЕ?????МОЖЕ И ТЕ ДА СА НОСИТЕЛИ НА КОРОНАВИРУСА.....????ТОВА Е НЕОВЛАДЯАЕМ ПРОЦЕС....НЯАМА НИКЪКЪВ ПРИНЦИП И ОВЛАДЯАВАНЕ И СЪЩО НА ПРЕДОТВЪРТЯАВАНЕ С ТАКИВА МЕРКИ....(((((ЕДНИ НАВЪН ДРУГИ ВЪТРЕ,ТРЕТИ ИДВАТ ОТ ОТВЪН И НИ ЗАРАЗЯАВАТ ОЩЕ ПОВЕЧЕ....СТАВА ЕДИН РАЗВЪДНИК.....)))))НЕ ТРЯАБВА ДА ИМА РАЗДЕЛЕНИЕ....МЕРКИТЕ ТРЯАБВА ДА СА ЗА ВСИЧКИ!!!ТРЯАБВА ТВЪРДИ МЕРКИ 100%....100%!!!!!ЗАБРАНА НА ВЪЗДУШНИ ПОЛЕТИ ВЪТРЕШНИ И ВЪНШНИ,ЗАТВАРЯАНЕ НА ГРАНИЦИТЕ,ЗАБРАНА НА ХОРАТА ДА СЕ ДВИЖАТ НАВЪН....БЕЗПЛАТЕН ТЕСТ ЗА ВСИЧКИ,ДА СЕ ВИДИ КОЙ Е ЗАРАЗЕН И КОЙ НЕ....ЗАРАЗЕНИТЕ ПОД КАРАНТИНА....ДА СЕ ЛЕКУВАТ!!ТЕЗИ СЪС СЪМНЕНИЯ СЪЩО ПОД КАРАНТИНА...ТЕЗИ КОЙТО СА ЗДРАВИ ДА СА НАВЪН ДА РАБОТЯАТ НЯАМА КРАХ В ИКОНОМИКАТА...БОЛНИТЕ,КАТО СЕ ИЗЛЕКУВАТ ВЛИЗАТ МАЛКО ПО МАЛКО КЪМ НОРМАЛНИЯАТ ИМ НАЧИН НА ЖИВОТ!!!!ТАКА ОПАСНОСТТА Е ПО МАЛКА ....И ПРОБЛЕМА ПО ЛЕСНО РЕШИМ.....ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ ДА СТЕ ОТГОВОРНИ ЕДИН КЪМ ДРУГ....ПАЗЕТЕ СЕ....БОГ ДА НИ ПАЗИ!!!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
49-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2023/24
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: