Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Европа затяга карантината, глътка въздух за Китай
Автор: Екип Burgas24.bg 12:12 / 19.03.2020Коментари (0)1214
©
Докато ситуацията в началното огнище на заразата - Китай, отбелязва трайно подобрение, властите в Европа се стягат за по-твърди мерки заради разгарянето на заразата в собствените им страни, за да спре напълно социалният живот като предпазна мярка срещу вируса.

Великобритания

Жителите на Лондон може да се окажат затворени по домовете си, както в други европейски градове, след като британският премиер Борис Джонсън предупреди, че страната се подготвя да приеме по-строги мерки срещу пандемията, разказва "Гардиън".

Причината е, че в столицата вирусът се разпространява по-бързо в сравнение с останалите части на страната. До вечерта на предния ден в Лондон са регистрирани 953 случая на COVID-19. Общо в страната броят на заразените е 2626 души.

Запитан дали ще внесе законодателство, което да ограничи движението на хората, Джонсън отговори, че това не е естественият избор на правителство, което цени свободата на гражданите, но не изключва нищо, когато пандемията достигне своя връх. Той дълго отлагаше затварянето на училища и университети, но вчера обяви, че от петък няма да са отворени.

Германия

В Германия заразените достигнаха около 11 хиляди. Училищата в страната вече затвориха, същото става сега с клубовете, баровете, местата за развлечения, храмовете. Ресторантите работят в условията на ограничения - задължителни минимални разстояния между масите и скъсено работно време. Немският канцлер Ангела Меркел призова гражданите да отложат туристическите пътувания в страната и чужбина.

Италия

Италианското правителство ще удължи срока на наложената карантина и на ограничителните мерки, въведени с цел ограничаване на разпространението на коронавируса, обяви премиерът Джузепе Конте пред в. "Кориере дела Сера". Според него ограниченията дават резултати, но все още не е ясно кога ще премине пикът на заразата. Над 35 000 са с положителни проби за коронавирус в Италия, почти 3000 души са жертвите, а над 4000 души са се излекували. Карантината, включващи забраната за предвижване на хората без основателна причина, в момента е до 3 април.

Европейската централна банка създаде извънредна програма за изкупуване на ценни книжа на стойност 750 млрд. евро, която ще има действие докато свърши кризата с коронавируса, но не и преди края на годината.

Около 25 млн. души могат за изгубят работата си заради COVID-19, според прогнози на Международната организация на труда. Германският автомобилен гигант "Фолксваген" спира фабриките си в Германия, Словакия, Испания и Португалия. До края на март няма да работят мощностите на "Дженерал Мотърс", "Форд" и "Фиат Крайслер" в Северна Америка.

Нидерландия

Държавата затваря границите си довечера за пътници от държави извън ЕС, обяви правителството. Мярката е в отговор на решението на лидерите на ЕС границите на общността да бъдат затворени за 30 дни в опит да се спре разпорстранението на коронавируса. Забраната на Нидерландия не важи за европейски граждани, за страни от Шенгенската зона и за Обединеното кралство. Министърът на здравеопазването в Нидерландия Бруно Брунис припадна от изтощение по време на дебат в парламента, посветен на коронавируса. Колеги веднага му се притекоха на помощ, дадоха му вода и той се изправи отново на крака, но напусна пленарната зала. По-късно в Туитър написа, че "е припаднал от изтощение след интензивна работа в последните седмици. Нещата се подобряват."

- Около 80 000 граждани на ЕС са извън територията му в очакване да се върнат у дома, след като бе наложено временно ограничение за влизане поради пандемията от новия коронавирус, съобщи говорителят на Европейската комисия Петер Стано снощи. Той добави, че е трудно да се определи точният брой на тези хора и ги призова да се свържат с консулствата в страните, в които се намират.

- Властите в австрийската провинция Тирол решиха да затворят за карантина всички населени места в региона. Разпореждането влиза в сила от полунощ и ще важи до 5 април 2020 г.

Финландия

От днес Финландия ограничава движението през границите си заради ситуацията с коронавируса, съобщи финландският вътрешен министър Мария Охисало. По границите на Финландия вътре в Шенгенската зона ще бъде върнат граничният контрол. Въпреки това обаче през границата ще продължи движението на товари.

Португалия

В Португалия президентът Марселу Ребелу де Соуза обяви извънредно положение заради коронавируса, предаде ДПА. Това се случва за пръв път, откакто Португалия стана демокрация през 1974 г.

Китай

Китай обяви, че за първи път от избухването на епидемията няма нови регистрирани случаи на заразени с коронавирус, предаде АФП. Съобщава се обаче за увеличение на броя на случаите на болни, пристигнали от чужбина. Става дума за 34 случая,  с които Китай отбелязва най-голям дневен ръст за последните две седмици. С тях общият брой на случаите на болни, пристигнали от чужбина, достига 189. А общият брой на заболелите в страната към момента е 80 928. Починалите са общо 3 245, от които 8 души днес. Всички те са от провинция Хубей, в която се намира Ухан - градът, считан за огнище на заразата. В Ухан днес за първи път от януари няма регистрирани нови заболели, подчертават от Ройтерс.

Швейцария

Швейцария трябваше да се проведе референдум за имиграцията, но създалата се ситуация прави това невъзможно, обявиха от правителството, цитирани от БНР. Вчера швейцарските здравни власти съобщиха, че броят на потвърдените случаи на коронавируса е достигнал 2772, като само за последното денонощие се е бил увеличил с над 500. Починалите вече са 21 - със 7 повече от предишния ден.

Шотландия

Заради пандемията Шотландия отложи плановете си за поредно национално допитване за независимост от Великобритания. Британският премиер Борис Джонсън вече изключи възможноста да даде официално разрешение за провеждането на референдума, от каквото шотландските власти се нуждаят, за да бъде той законен.

Брекзит

Короновирусът оказва влияние и върху преговорите за Брекзит. Редица европейски политици предлагат удължаване на преходния период преди излизането на Великобритания от ЕС до края на 2022 г., разказва БГНЕС. "При настоящата кризисна ситуация личните преговори са невъзможни ... Ще се види дали ще бъде възможно да продължим работата в режим на видеоконференции. Но дори и да се проведат преговорите, сега всички усилия трябва да бъдат насочени към координиране на борбата срещу пандемията ... Заплахата от твърд Брекзит, придружена от хаотични условия и икономически загуби, в момента е ненужна тежест и за двете страни", коментира зам.-шефът на Европейския парламент Катарина Барли.

САЩ



В САЩ  броят на заразените с коронавирус в САЩ достигна 8017 души, съобщава "New York Times", позовавайки се на оценки на федерални и местни власти. Поне 143-ма са починали. Два дни по-рано броят на заразените беше около 4600, а на жертвите - 74. Най-засегнат е щатът Вашингтон. Сред заразените са двама членове на Конгреса - демократът Бен МакАдамс и републиканецът Марио Диас-Баларт.



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: