Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Руски лекар: Съветвам българите да вземат пример от нас
Автор: Екип Burgas24.bg 13:52 / 22.03.2020Коментари (3)11907
© бТВ
Един от най-канените коментатори в Русия по темата с коронавируса е професор Дмитрий Еделев. Ученият даде специално интервю пред bTV.

Професор Дмитрий Еделев осъзнава, че иска да бъде лекар още в ученическите си години и вече 23 години практикува професията. Става доктор на икономическите и медицинските науки. В момента е президент на Националния проект "Здраве на нацията". Проф. Еделев е сред най-признатите учени в Русия, а през последните няколко месеца е и най-каненият коментатор от руските медии по темата за коронавирус.

"Днес, ситуацията в Русия е абсолютно контролирана. Русия беше готова за коронавируса. Искам да ви напомня, че при нас вируса дойде два месеца след появата му в Китай. Затова у нас системата бе напълно готова. Ние вече три пъти променяхме методическите насоки. Ние знаем кои са лекарствата, които работят по отношение на коронавируса. Лекарствата са достатъчни. Днес в Русия, поради това, че се научихме да го лекуваме, няма нито един тежко болен, който изисква специално лечение, т.е нито един болен не е на изкуствена вентилация“, казва Еделев.

"Съветвам българските лекари да вземат пример. Това не е тайна, намира се на сайта на здравеопазването на Руската федерация. Методическите насоки за лечение на коронавируса са официално публикувани на 3 март тази година. Там е описано в пълнота как Русия лекува от вируса и лекува днес най-ефективно и успешно, във всеки случай от целия свят, в Русия има най-малко тежко болни, най-малко усложнения, а това означава, че нашето лечение е ефективно“, смята руският учен.

Еделев препоръчва на българските лекари "просто да посетят министерския сайт, да вземат нашите методически препоръки и да ги използват в България. "Ние не пазим това в тайна. Българският народ е братски и ние бихме се радвали всички вие да бъдете здрави“.

Проф. Еделев разказва и за ваксина, която се разработва в Руската академия на науките. Той не е участвал лично в изследването, но споделя, че добре познава разработката до момента. "Русия се занимава с разработка на ваксина за SARS, това е бащата, това е възрастния баща, от който възниква втори вирус, който световната организация назовава SARS-CoV2, неговият баща“, обяснява ученият.

"SARS-CoV1 се появява в Китай 2002 година. В Русия с него се работи от същата година и вече има експериментална ваксина, която както ние считаме, ще помага за справянето със SARS, във всеки случай ние нямаме никакви съмнения в това“, казва Еделев.

"Такава ваксина сега има както знаете в САЩ и аз мисля че подобна ваксина ще има в близко време и във Франция. Щом като завърши нашата разработка, ако няма заплаха за човечеството в бързото й приложение, ние ще завършим разработката в много кратко време. Ако няма заплаха за човечеството, аз мисля, че Русия и САЩ ще поделят ваксината и технологиите със света“, казва Еделев.

"Всъщност Световната здравна организация има информация за ваксината и когато тя я поиска, мисля, че ние ще можем да я дадем. Но повтарям тази ваксина е експериментална. Изследванията от приложението на тази ваксина върху хората не са завършени и поради това ние засега не я прилагаме. Освен това, дайте да си говорим откровено, днес няма такава висока заболеваемост, която да бъде заплаха за човечеството“, казва Еделев.

"Ако ние се справим ефективно с вируса, то с този вирус ще стане, както с неговия баща SARS- CoV1, който изчезна през 2004 г. и повече не се е връщал на планетата Земя. Ако ние се справим и със сина, както с бащата, то ние напълно ще ликвидираме този вирус. Ако не ни се удаде да се справим с него, то този вирус ще заразява още много хора за дълъг период от време“, обяснява ученият.

Дмитрий Еделев е и водещ на редовно радио предаване "Здравословно хранене с доктор Еделев" по Медиаметрикс. Казва, че храната може да е верен помощник в защитата срещу вируса.

"Отворете интернет и вижте всички продукти, които са богати на двата микроелемента цинк и селен. Те трябва да бъдат включени в храната. Ние забелязахме, че тези хора, в чиято храна те липсват, боледуват по-често и по-тежко. Поради това препоръчваме всички продукти, които ги съдържат и ако имате възможност да добавите биологично активни вещества, съдържащи цинк и селен. Това е хубава профилактика, която ще спаси живот или ще направи боледуването по-леко“, съветва професорът.

А по отношение на предпазните мерки, той казва, че три са основните правила.

"Първо, това е елемента на самоизолация. Това означава, че е нужно по-малко да се общува: лично общуване, пътуване в обществен транспорт, посещение на спортни мероприятия и големи събирания. Това е първата мярка, която снижава заболеваемостта на 60%“, категоричен е Еделев.

"Пътуването в обществен транспорт увеличава риска от заболяване 6 пъти. Това трябва да се отчете. Затова Китай и много другистрани ограничиха пътуванията в обществения транспорт и препоръчаха на хората да не използват метро, автобус, тролейбуси, трамваи“, казва професорът.

"Втората мярка, която е важна е чистотата на ръцете. Ръцете винаги трябва да бъдат чисти. Ако има възможност, ако вие сте се поздравили с някого или сте били на обществено място, след това си измийте ръцете. Най- добре е ръцете да се измият с обикновен сапун. Ако нямате такъв под ръка, навярно всеки има в джоба си ето такъв флакон за дезинфекция на ръцете. Просто изсипете върху дланите, разтъркайте и ръцете стават стерилни. Това са два основни фактора“, обяснява Еделев.

"Третия фактор е свързан с болните. Ако някой е болен, киха, кашля, има висока температура, не се приближавайте по-близо от 3 метра. По-близо могат да се приближават само лекарите, които имат специални средства за защита и са подготвени за работа с тези болни. Това са основните три метода за лична профилактика, не държавни мерки, а лична профилактика, която спасява в повечето случаи от заразяване с коронавирус“, съветва ученият.

Проф. Еделев вярва, че, ако подобрим храненето и спазваме трите правила имаме по-голям шанс вируса да ни подмине.



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Близки издирват Димитър Малинов
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: