Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Медицинският съвет призова за масово използване на бързите тестове
Автор: Васил Динев 13:28 / 24.03.2020Коментари (1)1458
©
В момента не знаем къде сме и реално колко са заразените. Това заяви доц. Атанас Мангъров по време на брифинг на Медицинския съвет към правителството. "Виждате, че например в Южна Корея са направили 190 000 теста в момента, а в Германия се правят по 200 000 теста дневно. Това няма как да са от нашите бавни тестове. Нашите са за потвърждаване на вече установена инфекция", обясни експертът.

"Всъщност, независимо от мнението на Оперативния щаб, ние трябва да положим усилие това тяхно мнение да бъде променено и тези тестове да започнат да се използват, и то на широка нога, защото без тях се лишаваме от едно много важно диагностично средство", смята Мангъров.

"Не сме в състояние нито да установим кои са контактните, нито да направим едно епидемиологично проучване, което да ни даде информация за това какво можем да очакваме", заяви доцентът.

Той обясни, че когато човек се зарази с коронавирус, през първите 4-5 дни той може да заразява, но без да знае, че има COVID-19, защото няма клиничните симптоми.

"През тези дни вирусът може да бъде хванат, но това, което е интересното, е какво се случва с контактните на един такъв болен. Тези, с които той си е общувал, преди да е установен, че е положителен, са два вида", заяви експертът.

Първите са такива, които са заразили него, но вече не отделят вируса в околната среда. По думите на Мангъров от имунохистохимичен тест може да се установи дали човек е карал коронавирус.

"Ако има G антитела, то той е карал отдавна заболяването, ако пък те са М, то той е имал наскоро такава инфекция. Ако това не се направи, тоя човек се вкарва в графата отрицателен, което се случва масово. Затова за значителна част на контактните на хора с коронавирус не се установява нищо", каза той.

Втората група контактни са тези, които нашият човек е заразил. В такъв случай, ако той ги е заразил сравнително скоро, защото той е отделял вируса 4-5 дни, в такъв случай тези болни няма да отделят вирус в околната среда все още - ние няма да ги хванем с нито един от двата теста", каза той.

"Тази втора група контактни, ако се изследват само с методи, с които се открива отделяне на вируса в околната среда, също ще остават неоткрити", каза той. Проф. Коста Костов, който е началник на Медицинския съвет, заяви, че не иска да се противопоставя на Националния оперативен щаб, а да е единен с него. Думите му са във връзка с изказването на доц. Мангъров, че трябвало да променя становището на хората там относно бързите тестове.

Прог. д-р Радка Аргирова заговори за масов скринигн на населението: "Мисля, че стана ясно, че говорим за такова нещо действително. След като бъде приет алгоритъм, това ще бъде планирано като брой тестове и т.н. Те биват и различни видове и това има значение", добави тя. "Ще се разбере какви средства са необходими и ще бъде отнесено към тези, които могат да помогнат по-нататък. Това има отношение към спиране на разпространението на коронавируса", каза тя.



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Какъв смисъл има, като са 1/3 с фалшив резултат. Ще изкарат здравия болен и обратно?!?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: