Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
COVID-19 рефлектира и върху европейското селско стопанство
Автор: Екип Burgas24.bg 10:03 / 25.03.2020Коментари (0)967
©
Независимо дали се сервират с масло и шунка, залети със сос холандес или гарнирани с пържено яйце, нищо не показва, че пролетта е дошла в Германия както аспержите на масата.

Но тази година любимият зеленчук може да бъде рядка гледка на трапезата, тъй като много от чуждестранните сезонни работници, които обикновено берат реколтата, не са в състояние да влязат в страната поради забрани за пътуване, наложени заради коронавируса.

"Ситуацията е много напрегната за нас земеделските производители", казва Томас Сиринг, който управлява ферма в Белиц, град в провинция Бранденбург, известен с отглеждането на бели аспержи.

Сиринг е само един от стотиците земеделски производители, изправени пред заплахата, че реколтата му може да изгние на полето поради сериозен недостиг на работници.

С настъпването на по-топлото време земеделските стопани в Европа търсят начини да запълнят пропастта в недостига на работна сила, предизвикан от ограниченията за пътуване за ограничаване на заразата COVID-19.

През нормален сезон във фермата на Сиринг работят около 60 работници от Румъния, Полша и България. В момента са пристигнали само 10.

"В момента, поради застудяването растежа на аспержите ще се забави. Но най-късно след седмица аспержите ще излязат от земята и ще продължат да растат", предупреждава той във фермата си, където редове от аспержи чакат под листове от бяла пластмаса, които почвата топла.

Юрген Якоб от Beelitzer Spargel, асоциация за стопани на аспержи в Белиц, казва, че само половината от 5000 сезонни работници, необходими в региона, са пристигнали досега тази година.

"Необходимо е бързо изясняване как работниците от Румъния и в частност Полша могат да влязат в Германия", казва Удо Хемерлинг, генерален секретар на Германската асоциация на фермерите.

Около 300 000 сезонни работници идват в Германия всяка година, главно от Полша и Румъния, за да помогнат при прибирането на реколтата от плодове и зеленчуци, според Хемерлинг.

В Австрия, която е изправена пред недостиг на работна сила от 5000 души, за да помогне в селското стопанство, министерството създаде уебсайт, за да накара хората от други сектори да се регистрират и да помогнат.

А в Швейцария нарастват опасенията, че тази година от необходимите 33000 сезонни работници на разположение ще бъдат само незначителна част.

Германският министър на земеделието Джулия Клокернер заяви, че най-голямата европейска икономика са й нужни "30 000 сезонни работници само през март, като броят им нараства до 85 000 през май".

Тя предложи някои от свободните работни места да бъдат попълнени с хора, които внезапно се оказаха безработни заради коронавирусната криза.

Мерките, договорени от кабинета за подпомагане на земеделските стопани, включват разрешаване на работниците, които са на разположение да работят по-дълго, и облекчаване на бюрокрацията около наемането на временни работници от други сектори.

Но фермерите все още предпочитат да си "внесат" опитни в селскостопанската работа гастербайтери от чужбина.

С блокираните маршрути за сухопътен превоз някои от тях прибягват до ангажирането на чартърни полети за чуждестранните работници, но въпреки валидните разрешителни за работа, някои все още не се допускат на територията на страната.

Други предлагат по-добри възнаграждения за привличане на работници.

"За аспержите нашите партньори предлагат да удвоят заплатите, както и много добри условия за настаняване и осигурена храна, за да уверят работниците, че няма да им се налага да излизат навън", казва Емезе Молнар, ръководител на румънска компания, която изпраща сезонни работници в други европейски държави – основно в Германия и Холандия.

Но освен пречката с ограниченията по границите, някои просто се притесняват от пътуването в условията на пандемия.

"Ако те се страхуват твърде много да напуснат дома си, как могат да тръгнат за чужбина?" – пита Симона, румънски агент, наемащ сезонна работна ръка.

За фермери като Юрген Якоб от Белиц времето може да изтече.

"Вече сме много близо до събирането на реколтата от аспержи, но ако нямаме достатъчно работници, няма да можем да я съберем", предупреждава той.

Привличането на работници от други сектори няма да реши проблема поради времето, необходимо за обучението им.

"Може би те ще се научат как се берат аспержите до края на сезона, но това не ни помага много", казва Якоб, цитиран от "БГНЕС".



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: