Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Дори и циганите се уплашиха: Никога не са били толкова дисциплинирани
Автор: Екип Burgas24.bg 10:40 / 27.03.2020Коментари (4)1725
©
Ромските общности постепенно се дисциплинират и приемат противоепидемичните мерки, наложени заради опасността от новия коронавирус. Това е мнението на общински кметове, както и на представители на общността - здравни медиатори и общественици в Сливенско.

В ромската махала на Сливен, както и в тези на селата от общината, дисциплина бе въведена по-бавно, каза в интервю за БТА кметът на Сливен Стефан Радев. Бяха взети цял комплекс мерки, които основно включват информиране на хората. Хората и там вече осъзнаха рисковете и като цяло има подобрение на ситуацията - със струпването на хора, безцелното движение, което не е свързано с покупки на стоки от първа необходимост, от лекарства.

От 24 март в квартал "Надежда" бе обособен изолатор за лица със съмнения за коронавирус инфекция.Целта е улесняване достъпа на екипите на Центъра за спешна медицинска помощ, защото улиците са труднодостъпни. На хората са предоставени и телефони за контакт с общопрактикуващ лекар и здравен медиатор.

Радев посочи, че четирима здравни медиатори работят на терен. Един от тях е Сашо Йорданов, който от години работи с хората в квартала. "Почти ежечасно обикаляме с кола, предоставена ни от община Сливен, всяка една част в квартала и с мегафон обясняваме на достъпен език - на ромски, на турски за коронавируса, разказа той. Преди седмица хората не го приемаха, защото е нещо ново, но в момента всички са си по домовете. Достигаме до около 500-600 души на ден, хората вече имат гражданско самосъзнание и спазват предписанията."

Клипът на многолюден купон, който обиколи медиите и социалните мрежи в събота,е правен от тийнейджъри, обясни Сашо Йорданов. В квартала има гъсто населени улици, по осем души живеят в една стая и особено на младите им се иска да излязат, каза той и допълни, че лично е разговарял с младежите и ситуацията е овладяна.

Хората вярвали на здравните медиатори, които от години работят сред тях. Жив бил и споменът от епидемията от морбили през 2009 година.

По думите на здравния медиатор, има страх от болестта сред хората, но съществува и друг много голям проблем - липсата на работа и доходи."Не знам как ще се справим с този икономически проблем, коментира Йорданов. Голяма част от хората работиха в частни фирми, в момента са безработни."

 Вече от десет дни в квартал "Надежда" в Сливен се разпространяват дипляни, в които се обяснява как в пет стъпки хората да се пазят от заразяване с коронавирус. Това съобщи пред БТА Димитър Петров от Движението Постоянна ромска конференция, което има представителство в девет държави, сред които България, Северна Македония, Сърбия и др.

От Движението са инициатори на информационната кампания, като на различни места в квартала са били залепени съобщения с препоръки как трябва да се поддържа лична хигиена, да се налага самоизолация, да не се струпват хората на едно място и др. Информация за превантивните мерки са давали и пасторите в десетминутно обръщение по време на службите, които обаче също са били преустановени.

Според Петров, взетите от община Сливен мерки в квартала са били адекватни и вече има някакви резултати, въпреки че в началото жителите на квартала не са гледали сериозно на тях. Все по-редки били струпванията на множество хора. По думите му, нямало големи групи, връщащи се от чужбина, а тези, които са пристигнали, спазвали наложената им карантина.

Той сподели, че проблем за поддържането на лична хигиена бил режимът на водата в следобедните часове.

На въпрос справят ли се децата в махалата с дистанционното обучение, Петров коментира, че въпреки че голяма част от тях разполагат с мобилни устройства и интернет, им е трудно да се включат в обучението онлайн. Образователните медиатори носели учебни материали на хартиен носител, като алтернативен вариант за обучение.

Кметът на община Нова Загора Николай Грозев беше един от първите, който въведе пропускателен режим в ромския квартал "Шести" на 17 март.

"Въпреки забраната за движение на повече от двама души, виждах, че вървят микробуси с по 7-8 човека, ходеха до магазини, до аптеки. Сред хората там има много нискообразовани, които не гледат телевизия, нямат информация за опасността от коронавирус. Това ме накара да взема тази мярка, която е наложителна, но не ги ограничава по никакъв начин", каза кметът.

Двама здравни медиатори, заедно със служители на общинския отдел "Интеграция" са разяснявали с мегафон на майчин език опасностите и мерките срещу заразата. Грозев коментира, че ефектът от мярката е бил много добър и драстично се е ограничило движението на много хора.Доброволци от квартала са изявили желание да помагат на трудноподвижни и болни хора с покупки на храна и лекарства. Те ще бъдат обезпечени с маски и ръкавици, заяви кметът.



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Мангалите ще напълнят болниците и накрая ще връщат българи заради тях. Е тогава ще е страшно.
+2
 
 
А циганите в Пловдив дали са се кротнали.Не само не са ами се движат на тълпи .Тази цигания в Пловдив не може да се управи никога.Тръгне ли вируса там няма спиране.С тези пет цигански махали Пловдив е най уезвим от зараза.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: