Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Туристическият бранш от страната с предложения за спасяването на туризма
Автор: Пламена Николова 11:48 / 03.04.2020Коментари (4)2132
© Varna24.bg
След дистанционно заседание на 2 април, от обединение "Бъдеще за туризма" са подготвили отворено писмо с краткосрочни социални и икономически мерки, научи Varna24.bg.

То ще бъде изпратено на 06.04.2020 до Бойко Борисов, министър председател на Република България, Цвета Караянчева, председател на 44-о народно събрание на Република България, Томислав Дончев, заместник министър председател по европейските фондове и икономическата политика, Владислав Горанов, министър на финансите, Емил Караниколов, министър на икономиката, Николина Ангелкова, министър на туризма, Росен Желязков, министър на транспорта, Петър Кънев, председател на комисията за икономическа политика и туризъм към 44-о народно събрание на Република България.

"Приканваме ви да се запознаете с текста на писмото и да се подпишете в подкрепа на турстическия бранш в България. Сега е момента да излезем с ясни и конкретни искания. Подкрепете ни – заедно сме по-силни, заедно ще ни чуят, заедно ще осигурим бъдеще за туризма!", призовава Емил Абазов в групата "Туроператори и турагенти".

Ето и текста на писмото, което предстои да бъде изпратено до съответните държавни институции:

"След въвеждането на извънредното положение и прилагането на поредица от ограничителни мерки в страната за предотвратяване разпространението на COVID-19 сме свидетели на вече изразени тежки последствия от икономическа криза в национален и световен мащаб, които сериозно засегнаха и сектор “Туризъм" у нас.

След многобройните писма до вас, медийни изявления, проведени официални срещи с представители на властта и браншовите организации, на които бяха предложени различни идеи за прилагане на българско и европейско законодателство за наше огромно съжаление към днешна дата все още няма решение на наболели проблеми. Далеч по-смущаващото, според нас, е, че няма и ясно формулирана стратегия (краткосрочна и дългосрочна) за запазване и развитие на бранша в тази тежка за всички ни ситуация.

Обединение "Бъдеще за туризма“ консолидира позицията на близо 20 браншови организации, професионални сдружения и обединения от заинтересовани физически и юридически лица – част от туристическата индустрия в България.

Всички ние апелираме за вашето внимание и подкрепа, за да спасим българския туризъм и над 250 000 български граждани, пряко заети в него. Като един от най-засегнатите отрасли от икономиката в настоящата криза туризмът е поставен в абсолютна невъзможност да функционира, а всички заети в него лица са лишени от правото си да осъществяват нормална дейност.

Туризмът сега е спрял и ако част от останалите сектори на икономиката имат възможност за преориентация и забавяне в оборотните им процеси, то туристическата дейност е преустановена изцяло.

Ваше право и отговорност е да защитите подобаващо бранша ни, като предприемете спешни социално-икономически мерки в краткосрочен и дългосрочен план за стабилизиране и спасяване на всички заети в туризма лица – туроператори, туристически агенти, екскурзоводи, случаен превоз, хотели, ресторанти и съпътстващи дейности.

Като ползваме добрите практики в страните-членки на Европейския съюз и света, сме готови за съдействие при разработване и обсъждане на правилния за България спешен пакет от мерки за справяне с кризата, която за нас продължава повече от месец. Нашите предложения са:

Краткосрочни социални и икономически мерки

Отлагане на осигурителни плащания, дължими от работодател, работник и самоосигуряващи се лица за период от минимум 6 месеца, считано от 13.03.2020 г. Задълженията за посочения период да бъдат освободени от лихви за забава в рамките на 6 месеца след изтичане на този срок.

Гарантиране на гратисен период върху кредитите и лизингите на юридически и физически лица, пряко заети в туризма, отлагане на плащанията по главници и лихви в срок от минимум 6 месеца от обявяване края на извънредното положение. Тази мярка е необходима с оглед опазване на материалния ресурс и жизнеспособността на заетите в сектор туризъм. Посочените мерки вече са предвидени в оздравителния план на Европейската комисия и се прилагат успешно в други страни-членки на Европейския съюз.

Осигуряване на пряк целеви финансов ресурс с цел гарантиране ликвидността в туристическия сектор. Прилагане на европейската мярка за оздравяване и преструктуриране на цялата верига от туристическата индустрия, която е в затруднено финансово положение. Осигуряване на безвъзмездна финансова помощ за покриване на неотложните плащания на физическите лица, както и за регулярни фиксирани разходи на фирмите.

Безвъзмездно финансиране на 80% от Фонд “Работна заплата" за предприятия, принудени да преустановят работа с цел съхраняване на работните места и обезпечаване финансовата сигурност на работници и служители, за които единствената алтернатива на безработицата е неплатеният отпуск.

Отлагане влизането в сила на промените в Наредба Н-18/2018 г. за период от 12 месеца.

При настъпване на непреодолима сила, туроператорите да предлагат мерки за защита на средствата на клиентите като същевременно се запазят стопанските структури в туризма.

Варианти за възстановяване на платената от потребителя сума под формата на:

Ваучер  – прилагане на споразумение по основния договор, според което платената от клиента сума е гарантирана за туристически пакет, обявен от туроператора, издаващ ваучера. Стойността на ваучера е равна на всички плащания, направени по договора, а валидността му е със срок до 12 месеца от датата на издаване. Това е добра практика в страните от Европейския съюз, която осигурява баланс между интересите на всички страни.

 Промяна на датата по вече платен туристически пакет по споразумение на заинтересованите страни.

Възстановяване на платената от потребителя сума при отмяна на пътуване в условия на извънредно положение да се извърши в срок до 12 месеца от подписване на споразумението към основния договор. При невъзможност от страна на туроператора да възстанови предплатените/депозирани суми, поради липса на ликвидни средства, предоставяне на безлихвено финансиране, което да обезпечи заявените плащания.

 

С уважение,

Обединение Бъдеще за Туризма"

Писмото е подписано от Асоциация на Екскурзоводите в България (АЕБ)

Асоциация на Къщите за Гости в България (АКГБ)

Асоциация на планинските водачи в България (АПВБ) – Планини и Хора

Българска Асоциация на Туристическите Агенции (БАТА)

Национална Асоциация за Детски и Младежки Туризъм (НАДМТ)

Национално Сдружение Случаен Превоз (НССП)



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 03.04.2020 г.
0
 
 
Природата ни каза на нас хората - "стига толкова". Ако не я послушаме, след пандемията може да ни прати и апокалипсис, така че сега умната, ония дето застроиха красивата природа около морето, ще се чудяр какво да правят тоя всички бетон, който остава излишен.
0
 
 
Какъв туризъм, какви 5 лева. Когато отмине данданията, хората ще са толкова бедни колкото през 96-97 година.... :))))
Aнонимен
на 03.04.2020 г.
+1
 
 
Събаряне на стотиците бетонни конструкции около морето и засаждане ня дървета, примерно. Природата си поиска прочистване.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Почина патриарх Неофит
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: