Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Предстои мащабен сблъсък между САЩ и Китай заради пандемията от коронавирус
Автор: Екип Burgas24.bg 22:26 / 03.04.2020Коментари (1)2551
©
Коронавирусът предизвика вече появата на нови граници в света. Положението ще се усложни още повече, щом пандемията бъде преодоляна - страните, станали междувременно по-силни, ще започнат да претендират за влиянието на бившите лидери, смятат експерти от клуба "Валдай". Според тях впрочем ситуацията ще създаде и условия за ново рестартиране на отношенията между Русия и САЩ, пише "Взгляд", цитирани от БТА.

"Коронавирусът вече разруши толкова неща в икономиката, в отношенията между хората, че е време да помислим за някакъв глобален план за възстановяване на света", заяви Андрей Бистрицки, оглавяващ Фонда за развитие и подкрепа на Международния дискусионен клуб "Валдай". Това създава според него база, върху която да се строи сградата на нов световен ред.

"Световната икономика ще затъне в криза и засега не виждаме нищо от рода на общ план за възстановяване на света", добави Бистрицки. Няма никакви аналози на следвоенния "План Маршал", констатира експертът.

Той говори в четвъртък на пресконференция в ТАСС по повод пандемията и други глобални предизвикателства, също и влиянието им върху световната сигурност. По разбираеми причини тя се състоя онлайн.

След предишната световна икономическа криза от 2008 г. съществена терапевтична роля изигра Голямата двайсеторка, напомни друг участник в конференцията, Фьодор Лукянов - директор по научната работа във Фонда на клуб "Валдай". Създаването на формата Г-20 успокои пазарите, наложи усещането, че най-влиятелните държави се опитват не само да решават свои проблеми, но да подпомагат и другите, каза той.

"Очевидни са силните промени навсякъде от 13 години насам. Не се говори за съвместни действия, а само как да се минимизират щетите от бедствията. В тази ситуация е от значение всеки да си решава проблемите, но така, че да не вреди на другите", смята Лукянов.

Протичащите днес процеси според него не са нещо ново. "Епидемията не породи тласък към разединяване, тя просто премахна алтернативите. В случая просто няма различен път, освен изолация. И всички страни с охота се вкопчиха в това", сподели Лукянов.

В миналогодишния доклад на "Валдай" под наслов "Време е да пораснем" вече бе спомената заплахата от световна анархия - наистина експертите не предрекоха тогава със сигурност неразбория и война в цял свят.

"Анархията също може да е регулируема, например чрез отговорно поведение на играчите на световната арена. И днес играчите трябва да осъзнаят тази отговорност. Дали щом всеки действа тъй, като сметне за необходимо, този "всеки" ще вземе предвид, че не е сам в международното пространство? Или ще надделее егоизмът в стил "спасявай се кой как може"? Този сценарий може да има тежки последици", отбеляза Лукянов.

Като пример за голяма и силна държава, успяваща почти сама да се справя с предизвикателството на пандемията, участниците посочиха Индия. Както отбеляза Нандан Уникришнан, почетен научен сътрудник на индийската фондация "Обзървър рисърч", обявяването на карантина в Индия е било придружено с паника в отделни случаи, но като цяло "нищо не заплашва" правителството и страната е политически стабилна. Под въпрос са обаче перспективите на индийската икономика, каза той - стотици милиони хора в страната са нископлатени работници, живеещи от надници.

"Извънредното положение, което ще трае до 14 април, вече е голям удар за тези хора", заяви индийският експерт.

Междувременно друга голяма сила - Китай, започна вече да излиза от кризата, каза Лукянов. По думите му Поднебесната империя не само демонстрира увереност след спада, предизвикан от пандемията, но е получила тласък, "какъвто не й достигаше преди".

Между другото през уикенда Китай обеща на Индия помощ в борбата с COVID-19 и благодари на съседната страна за проявената солидарност в тежки времена.

"Не е в традициите на Китай да се държи като хегемон, но днес той е в качествено ново положение. Сега Китай изглежда ще се държи по-настоятелно във всеки смисъл - прогнозира Лукянов. - Но САЩ няма да изчезнат като фактор. Те бяха и все още са най-голямата световна сила и няма да се откажат от господстващите позиции. Това положение създава сериозен риск от челен сблъсък между Китай и САЩ."

Колкото до Европейския съюз, според участниците той изживява най-трудния във всяко отношение период в своята история. По думите на Лукянов "ЕС няма да се разпадне, но интеграцията вече никога няма да е същата". Основният проблем е липсата на истинска солидарност, за каквато по принцип се отправят призиви в ЕС. Сега излиза, че в битката с COVID-19 всяка страна може да разчита само на себе си.

"Основното предстои, щом заразата се отдръпне. Ще дойде въпросът за принципа, по който да действа ЕС, по-специално как ще се измъкват икономически пострадалите страни, на първо място Италия и Испания", прогнозира Лукянов.

Затова пък епидемията създава шанс за сближаване между елитите в САЩ и в Русия. Същевременно, припомни Бистрицки, в някои области, например във военната - и по-точно в Сирия, Москва и Вашингтон вече са развили добро взаимодействие. Същото важи за медицината и космонавтиката. Прочее базата за подновяване на отношенията е налице, но засега не бива да се надценява, предупреди шефът на Фонда на клуб "Валдай".



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 04.04.2020 г.
0
 
 
Опитът на руснаци да се въсползват от пандемия за да свалят санкциите се провали - сега пак почват с приказки за приятелство между САЩ и Русия и за фалиране на ЕС. Браво! Супер оригинално и неочаквано...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: