Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Предложиха конкретни мерки за бизнеса у нас
Автор: Диана Бикова 19:54 / 06.04.2020Коментари (0)1468
©
Единадесет от двустранните търговски камари в България изпратиха съвместна позиция до Правителството на Република България по повод на кризата от епидемията от COVID-19. Те изказват своята подкрепа за прилаганите здравни мерки през последните седмици. Камарите одобряват и част от оповестените икономически мерки от държавата, като ги възприемат като първата от серия мерки за справяне със ситуацията. Въз основата на обратна връзка от членовете си, бизнес-асоциациите предлагат допълнителни предложения за по-бързото адаптиране на компаниите към ситуацията през следващите три месеца, предаде репортер на Burgas24.bg.

Съвместното писмо е адресирано до Бойко Борисов, министър-председател, Томислав Дончев, заместник министър-председател, Мариана Николова, заместник министър-председател, Владислав Горанов, министър на финансите, Деница Сачева, министър на труда и социалната политика, Кирил Ананиев, министър на здравеопазването, Емил Караниколов, министър на икономиката. Копие от писмото е адресирано и до Цвета Караянчева, председател на 44-то Народно събрание.

Писмото е подписано от Advantage Austria, Американската търговска камара в България, Белгия-България-Люксембург бизнес-клуб, Британо-българската бизнес асоциация, Българо-румънската търговско-промишлена палата, Българо-черногорската търговско-промишлена палата, Италианската търговска камара в България, Конфиндустрия България - сдружение на италианското предприемачество в България, Унгарско-българската стопанска камара, Френско-българската търговска и индустриална камара и Шведската търговска камара в България. Инициативата продължава да е отворена и за другите двустранни камари.

"Общият ни стремеж е заедно с Вас да обсъждаме и прилагаме възприети мерки за успешното ни справяне със сложната ситуация, породена от пандемията. Нашите членове имат знания, умения и ресурс, които може да бъде полезен в търсенето и прилагането на решенията за преодоляване на кризата" - посочват в писмото до правителството двустранните камари.

"Смятаме, че целият български бизнес (не само нашите членове) понася несгодите на извънредното положение, прилага здравните мерки, търси начини да оптимизира и запази бизнеса си. През последните седмици той помага активно на своите клиенти, в т.ч. държавни и общински институции, да се нагодят към ситуацията. Нещо повече, той инициира и се включва в мащабни благотворителни кампании, подкрепящи общите усилия за борба с коронавируса" – аргументират се бизнес-асоциациите.

Предложените допълнителни мерки (резюме):

1. Създаване на Консултативен съвет към Правителството и с участието на двустранните търговски и индустриални камари.

2. Механизми, касаещи всички фирми, за компенсиране и замразяване на дължими данъчни задължения и осигурителни вноски до края на септември. Възможност за безлихвено разсрочено плащане на задължения до 6 месеца.

3. Замразяване на главниците и лихвите по заеми, финансирания и лизинг (с изключение на превозни средства, несвързани с основната дейност), до края на септември, без начисляване на допълнителни лихви.

4. Бързи и улеснени процедури за дългосрочни кредити със срок до 30 години, които да гарантират ликвидността на МСП, и които да намалят междуфирмената задлъжнялост.

5. Облекчаване на процедурите за достъп до Фонд безработица при временно прекъсване на работа за фирмите от всички сектори, включително и самоосигуряващи се лица, като се покриват 60% от осигурителния доход за период максимум от 6 месеца, като след втория месец отпада задължението на работодателя да изплаща 40% от осигурителния доход. Изплатената сума не може да е по-малка от минималната работна заплата за страната. Да се предвидят достатъчно средства за всички засегнати фирми.

6. Електронен обмен на документи с държавни институции.

7. За срока на извънредното положение да се удължи автоматично срокът на валидност на ГТП на всички превозни средства (за основна дейност), както и на валидносттта на международните шофьорски книжки, чиито срокове изтичат по време на извънредното положение.

8. Средства от европейските фондове насочени за развитие на бизнеса да не се пренасочват за други цели, както и да не се прекъсват процеси и финансиране към вече одобрени или стартирали проекти. Осигуряване и на целево финансиране за най-засегнатите сектори, както и за такива, които трансформират производства и услуги, за да се справим с епидемията.

9. Финансова помощ за осигуряване на почистване, дезинфекциране и сигурност на работното място като се поемат 50% от разходите, направени от началото на март месец.

10. Предвиждане на допълнителни финансови средства и мерки за укрепване на здравната  система. Начисленото ДДС на закупена и дарена апаратура и/или медицинско оборудване в подкрепа за борбата с коронавируса у нас да се насочва към Министерство на здравеопазването.

11. Задължаване на държавни и общински предприятия, собственици на офис и бизнес сгради и помещения, да предоставят гратисен период и препоръка към частните субекти да предоговорят условията на договорите за наем при поискване от наемателя.

12. В сектор туризъм да се удължи до 30-ти юни 2020 г. замразяването на внасянето на осигурителни вноски и данъци за туристически агенции, тур оператори и всички компании, които приемат или обслужват туристи.



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: