Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Великденската служба от храм "Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде излъчена онлайн
Автор: Екип Burgas24.bg 16:12 / 07.04.2020Коментари (0)1776
©
Община Бургас ще осигури онлайн излъчване на службата във вечерта на Възкресение Христово от храм "Св. св. Кирил и Методий“, както и на църковните ритуали на Велики четвъртък и Разпети петък.

Този ангажимент пое кметът на Бургас Димитър Николов пред архиерейския наместник отец Севастиян по време на срещата с духовните представители на различните официални вероизповедания в Бургас.

"Положихме доста усилия с гражданите да не се допусне масова зараза в Бургас. Затова не трябва да ги обезсмисляме! Възприемам ви като наши партньори и от вас зависи нашите досегашни усилия да не станат безпредметни. Готови сме да ви предоставим всичко необходимо, за да осигурим заедно тази безопасност“, обърна се към духовните лица кметът Димитър Николов.

Той допълни, че от началото на извънредния режим бургазлии са преживели много лишения и неудобства. Не са малко тези, които са останали без работа и доходи.Трябва да направим всичко възможно тези лишения и неудобства да не са напразни. Защото струпването на хора по време на предстоящите светли празници може да застраши здравето и живота на много хора, подчерта Николов.

На срещата присъстваха представители на Българската православна църква, на Западно- и Източнокатолическия обряд, евангелските църкви, Арменската църква и мюсюлманската общност.

Духовните водачи получиха указания от директора на РЗИ – Бургас доктор Георги Паздеров и от директора на ОД на МВР гл. комисар Радослав Сотиров.

Димитър Николов благодари на всички представители на различните вероизповедания за усилията и отправените молитви за здравето и поминъка на хората.

Комисар Сотиров припомни заповедта на министъра на здравеопазването за мерките срещу разпространението на болестта и допълни, че МВР ще осъществява стриктен контрол за спазването на разпоредбите.

Община Бургас е осигурила дезинфектанти, с които свещениците от православните храмове в града ще обработват върбовите клонки, свещите и иконите. Още днес ще бъдат поръчани и стикери за земята, които ще указват правилното спазване на необходимата дистанция между хората.

Общинският щаб е осигурил защитни шлемове за всички бургаски свещеници. Отец Севастиян припомни последни последния призив на сливенския митрополит Иоаникий към енориашите да останат по домовете си и да отправят своите молитви оттам. Отец Севастиян допълни, че бургаското православно духовенство ще спази всички изисквания на Националния и Общинския щаб. Миряните ще влизат и излизат от храмовете от различни места, за да се избегнат струпвания. От Общинския щаб са осигурени за всички храмове диспенсъри, препарати и дезинфекционни стелки.

Представителите на католическите църкви заявиха, че техните служби ще се извършват при заключени врати и ще се излъчват онлайн. Протестантските църкви също се осъществят онлайн излъчване, което традиционно правят всяка година, и ще провеждат своите събрания онлайн. Те предложиха да се направи общ молебен от всички вероизповедания за справяне с кризата.

Представителите на Арменската църква са подготвени за посрещането на Великден тази неделя. Те ще осигурят пропускателен режим, който ще позволява допускането само на двама души в храма.

Шерафет Мехмед припомни призива на главния мюфтия към мюсюлманите за забраната на вечерните молитви в джамиите.Молитвеният дом в квартал "Победа“ е със забрана за посещение.

Утре предстои среща на кмета на Бургас със свещениците от бургаските православни църкви, полицията и РЗИ за по-детайлна организация на мерките в Бургас.



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: