Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Предоставят храна на нуждаещите се чрез различни социални услуги в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 13:07 / 09.04.2020Коментари (0)1758
©
Шест различни социални програми предоставят хранителни помощи в подкрепа на най-уязвимите и нуждаещи се хора в Бургас.

Най-новата програма за еднократна безвъзмездна помощ към новосъздадения общински социален фонд COVID-19 стартира преди три дни и вече има над 60 подадени заявления. Тя представлява пакети с хранителни продукти на стойност 60, 100 и 130 лв., съобразени с числеността на хората в семейството, които ще включват най-необходимите за всяко домакинство храни - брашно, фасул, леща, макарони, консерва месо, консерва риба, консерва домати, лютеница, олио, захар, сирене, картофи, ябълки, зелен боб.

Критериите, на които трябва да отговарят кандидатстващите са :

- Да бъдат регистрирани с постоянен и настоящ адрес на територията на Община Бургас до 13.03.2020 г., които да отговарят на поне едно от следните условия:

-        Да са регистрирани в ТД "Бюро по труда" Бургас, без право на обезщетение;

-        Да имат доход на член от семейството по-нисък или равен на 150 лева, определен на база гарантирания минимален доход за страната за 2020 г., умножен с коефициент 2,00 / т. е. 2х75 лева/;

-        Да са самоосигуряващи се лица, в невъзможност да упражнят бизнеса си произтичащо от извънредното положение;

-        Да са в неплатен отпуск поради обявеното извънредно положение.

Всички, които отговарят на посочените условия, могат да намерят заявлението в сайта на Община Бургас, в категорията COVID-19, да го попълнят и подадат на Центъра за административно обслужване на граждани /деловодство/ чрез e-mail: obshtina@burgas.bg. Тези, които не разполагат с компютър и интернет достъп, могат да го пратят по обикновена поща, адресирана до Центъра за административно обслужване на граждани на ул. "Александровска" 26 или в Териториалните дирекции по местоживеене.

Документите ще бъдат обработвани от общинска дирекция "Здравеопазване, социални дейности и младежки политики" и предадени на Комисията по социални дейности, която ще заседава всяка седмица, а при необходимост и всеки ден. Закупуването на хранителните продукти ще се организира от общинска администрация, а чрез служителите на ОП "Туризъм" ще бъдат доставени до домовете на нуждаещите се.

2. Втората социална програма за подпомагане с хранителни продукти на най-уязвимите в Бургас е услугата "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания". Нейните потребители драстично се увеличиха от 250 на 1150 души, които редовно получават топла храна. Освен топла храна, услугата включва още почистване на дома, медицински преглед, измерване на кръвно налягане и други социални и здравни дейности.

За програмата могат да кандидатстват възрастни и самотни хора над 65 години, които не могат да се грижат за себе си, както и лица с увреждания. Заявлението може да се намери от сайта на Община Бургас: www.burgas.bg - Раздел "Социални дейности и трудова заетост" - "Патронажна грижа" и в Домашен социален патронаж /ул. "Иван Богоров" № 20/. Попълненото заявление трябва да се подаде на е-мейла на Домашния социален патронаж: dsp_br@mail.bg или ако нямате достъп до интернет, да се изпрати на адрес: гр. Бургас, ул. "Иван Богоров" № 20.

3.Третата е новата целева програма "Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация - 2020 г.".

В края на тази седмица Община Бургас ще подаде новата програма за одобрение като очакванията са тя да стартира още в края на април. Целта на програмата е намаляване на броя на живеещите в бедност лица, чрез приготвяне и доставка на топъл обяд до дома в подкрепа на уязвими граждани, които поради бедност и продължителна социална изолация, са в затруднение да осигурят сами прехраната си, в условията на обявената извънредна ситуация, произтичаща от необходимостта от ограничаване на разпространението на COVID-19.

Топъл обяд ще могат да получат 250 лица, които отговарят на следните условия:

-        Лица с ниски доходи, под линията на бедност, определена за страната, за времето, в което са поставени под задължителна карантина;

-        Уязвими лица, в това число и възрастни над 65 години, без доходи или с доход под линията на бедност, определена за страната, които живеят сами и нямат близки, които да се грижат за тях и в условията на извънредното положение, обявено за страната не са в състояние да си осигурят прехраната;

-        Лица, които поради възрастта си, поради трайно увреждане или в резултат от заболяване не могат да се самообслужват и не могат да осигурят сами или с помощта на близките си своите ежедневни потребности от храна;

Лицата, които желаят да бъдат включени, не е нужно да подават заявление. Достатъчно е да заявят желанието си на следните телефони: 056/59-01-20; 056/907-413. След извършено проучване от служителите на отдел "Здравеопазване и социални дейности", одобрените лица, ще бъдат информирани за датата на стартиране предоставянето на храната до дома им.

4. Областният съвет на Български червен кръст - Бургас също стартира кампания за раздаване на хранителни продукти до 16 април в изпълнение на Оперативна програма за храни от фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се.

Тя е насочена към четири целеви групи:

-        Възрастни хора над 65 г., които живеят сами и нямат близки, които да се грижат за тях и които съгласно препоръките на Националния кризисен щаб са определени като рискова група и им е препоръчано да не излизат от домовете си;

-        Лица, получаващи топъл обяд от общини, чиито договори по ОП 3, приключват през периода 01 януари 2020 - 30 април 2020г .

-        Лица, попадащи под обхвата на процедура "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания" по ОПРЧР 2014-2020 г.;

-        Хора с ниски доходи в затруднена социална ситуация, в това число които получават социални помощи на различни законови основания, поставени под задължителна карантина.

Списъците с лицата, имащи право на тази помощ, е изготвен и предоставен на БЧК-Бургас от Агенцията за социално подпомагане, която е управляващ орган по програмата. Правоимащите лица ще получат индивидуален хранителен пакет с общо тегло до 30 кг. Хранителните продукти се раздават по домовете от доброволците към БЧК-Бургас и служителите на Домашен социален патронаж и Патронажна грижа.

5. С обявяването на извънредното положение стартира още една социална услуга, която е за хората, които не попадат в четирите изброени досега програми. Тя е в подкрепа на самотни майки с деца, възрастни, болни и трудноподвижни хора, които не могат излязат, за да си пазарят, да си получат пенсията или да си платят битовите сметки. Те могат да използват горещите телефони за поръчка и доставка на храна и медикаменти до дома, обявени на сайта на Община Бургас - 0885 985 693, 0884 469 130 и 0882 129 664. Услугата се заплаща от потребителите.

Същите мобилни екипи се включват и в разпределението на хранителни пакети от постъпили дарения на фирми и производители, които се предоставят безвъзмездно само на крайно нуждаещи се хора.

Отделно от това, топъл обяд се доставя и до домовете на бивши военнослужещи, сред които пенсионери и пострадали при изпълнение на професионалните си задължения. Хранителните пакети се предоставят от министерството на отбраната.

6. В следващите дни предстои да бъде изготвен пакет от социални мерки, насочен към подпомагане на ученици, чиито семейства са с финансови затруднения и са останали без доходи, поради обявеното извънредно положение. Една от мерките ще бъде заплащане на достъпа до интернет на учениците, за да могат децата да продължат онлайн обучението си и да не прекъсват с учебния процес. Други мерки, след връщането на тези ученици в класните стаи, могат да бъдат още безплатни закуски или карти за градския транспорт и други.



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: