Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Скандални намеци! Вижте острото изявление на Billa, dm, Kaufland, Lidl, ProMarket, T Market, "Аванти" и "Фантастико"!
Автор: Екип Burgas24.bg 13:41 / 14.04.2020Коментари (53)7936
©
Изявление на Billa, dm, Kaufland, Lidl, ProMarket, T Market, "Аванти" и "Фантастико" по повод приетото Постановление на Министерския съвет за осигуряване на сновни групи храни, произведени на територията на Република България в търговските обекти, представляващи вериги от магазини:

Работим много добре с министерствата на икономиката и здравеопазването за преодоляване на последиците от кризата и стриктно налагаме в нашите обекти правилните мерки на правителството в тази насока. Изненадани сме от предложенията на земеделския министър, и то в момент, в който успяхме да убедим потребителите, че няма проблем с доставките на основни стоки и потреблението се нормализира.

Приетото постановление е неработещо на практика - така и не се проведе среща с нас, за да предложим мерки за подкрепа на българските производители, работещи от утре. Видяхме деструктивно поведение от земеделския министър Десислава Танева - допускаме, че при приемането на постановлението е подвела своите колеги в правителството относно негово конкретно съдържание, например 90% монопол за млечните продукти.

Нашата основна отговорност е да защитаваме интересите на милионите български потребители, които очакват от нас богат избор от безопасни висококачествени храни на изгодни цени – министър Десислава Танева да им обясни от кои любими свои продукти трябва да се лишат, за да сложим на рафтовете по нареждане с постановлението други - на близки до нея кръгове.

Ние подкрепяме българските производители и фермери – щандовете в нашите магазини сами говорят за това. А какво реално направи министър Танева за българските фермери и производители?

С приетото постановление не се увеличават българските стоки в търговските вериги. С него държавата само преразпределя пазара между българските производители, като дава предимство на едни производители за сметка на други. Преразпределянето на пазара се прави не на база качество и цена на стоката, а в зависимост от местоположението на производителя. Чии интереси всъщност защитава министър Танева?

Проектът се отнася само за няколко търговски вериги, а не за целия бранш, което изкривява свободната конкуренция между търговците и ги поставя в неравностойно положение. Защо министър Танева иска да регулира под 40% от пазара на търговия с храни и да остави всички останали при по-изгодни условия?

От пресата вчера научихме, че министър Танева предвижда субсидии за търговски вериги. Любопитни сме да разберем в кои търговски вериги министър Танева насочва тези субсидии и дали тези вериги попадат в обхвата на регулациите на постановлението. Ние не желаем субсидии! Единственото, което желаем, е да се запази пътят, избран от България – част от европейския единен пазар, на който чрез нас изнасят немалко български производители.

Ние не носим отговорност за проблемите в селското стопанство, трупани с години – 11 млрд. лв. от европейските фондове са отишли в няколко джоба вместо за обединяване и подпомагане на малките производители. Българско сурово мляко за 90% от пазара в България няма - ще продават на потребителите продукти със сухо или вносно мляко на каквито си искат цени при гарантирани с постановление 90% техни продукти на рафта – ето това е господстващо положение, основано на липсваща в България суровина. Нека журналистите поразровят в полза на чий джоб. И веригите няма да могат да спрат това негарантирано и занижено качество да стигне до потребителите, защото постановлението ни задължава да го продаваме. Чий интерес защитава в млечния сектор министър Танева? На малките фермери или на някой голям олигарх?

Ако с такива мерки се решават проблемите на производителите, да задължим и търговците на техника да имат 90% българска стока. Така ще развием и промишлеността и министър Танева може да възроди Аграрно-промишлените комплекси (АПК).

Добрите практики в Европа в момента за защита на местните производители включват единствено доброволни мерки, а не регулации, например държавата да изкупува от малките фермери за приготвяне на храна за болници, училища, детски градини и социален патронаж. Защо министър Танева не е направила това? Какъв е делът на българските храни там?

Ние не носим отговорност за икономическите ефекти от правителственото постановление – попитайте Министерството на икономиката (благодарение на чиято кооперативност от началото на кризата заедно преодоляхме проблемите с продоволствието на населението) какво означава това, защото това е министерството, което и в извънредното положение се стреми да запазва основни принципи на пазарно поведение в полза на българския потребител.

Ние вярваме, че свободният пазар, конкуренцията и сътрудничеството защитават най-добре интересите на потребителите и икономиката на България - другото видяхме, че не работи, или нека открито се върнем в социализма, водени от министър Танева.

Приетото постановление противоречи на българското и европейското законодателство – скандално е български министър да обявява пред широка група хора, включително свой колега министър, цитираме "Брюксел не ме интересува“ в разговор, записан от самото министерство, а сме се наредили за следващ пакет финансиране от Европа и за чакалнята към еврозоната.

Постановлението създава предпоставка за корупция с неясни понятия като "достатъчно място“ и "по подходящ начин“, които ще се тълкуват и прилагат от държавни чиновници по регионите без ясна нормативна база. Дали това не е сред основните цели на министър Танева?



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Искам да ми покажат тези вериги един продукт Български в някой техни филиали вЕвропа, защото в изявлението си казват че помагали за износа на роднина продукция, От 25г.съм търговец и номерата ми са известни. Изпълнителните им директори им ги познавам всички ЛЪЖАТ.Утре ще отидя в Метро-Виена да потърся нещо роднно. .
0
 
 
„Не всички малки производители са готови да изпълнят изискванията на търговците, те ако бяха готови, нямаше да има мерки за такава подкрепа. В момента най-важното е да се погрижим за хората, които са финансово неустойчиви“, допълни министърът на земеделието.Ето това е истината.Нашите производители могат да продават общо взето само по пазарите.Хората искат сертификати, документи за произход с изследвания от лаборатории.А това струва много пари.
+1
 
 
Всички в България разбрахме ,че вносните стоки са пълни боклуци.
на 14.04.2020 г.
+2
 
 
Има си пазарна икономика и не смятам че политиците трябва да се бъркат там! И на мене не ми харесва качеството на храните в големите вериги,изключвам 1-2 от тях които няма да спомена за да не се хапем един друг ала съотношението цена качество явно е съобразено защото те си работят и не фалират! Едно време като измислиха старата планина какво стана? 10 дена имаше по два щанда за сирене и кашкавал един за сирене и кашкавал и един за млечен продукт в следствие на което едно нещо остана неизменно а именно че цените се увеличиха над 2 пъти а едно нещо бързо се стопи като снега тази година-витрините с продукта,които вече ги няма а продукта с палмовото масло си е там! Държавата трябва да се справи с тези боклучави стоки и с дупченото пилешко налято с някакъв разтвор и с галетата приготвена от върнати посинели хлябове и с гмотата ала това не е начина като се подсигурява пилотна писта на Зоров и компания! Същите тези магазини продават на запад в пъти по-качествена стока на по-ниски цени. Държавата ако иска да отвори кооперативни магазини само с българска продукция,но те ще фалират и те го знаят защото българския селянин е станал прекупвач и измамник и вече не работи земята или я работи но в Англия. Ние нямаме продукция макар да имаме условия за такава каквато другаде по света нямат!
+2
 
 
сега разбрах,защо Фолсваген не избраха България!някоя калинка на тиквата,ще им каже какви части да слагат в колите!
-2
 
 
Страхотен популистки ход на Танева, способен да предизвика симпатиите на и без това глупавия български избирател.
+2
 
 
Не си прав ,те и в Германия продават само най-лошото качество,затова им казват магазини за бедняци,не знам кво им се хласнете на тия мизерни магазини ,пласмасов зеленчук,месо от центрофуга твои набор,разни дрънкулки взети по интернет на кило -5 за едно .Друг е въпроса че са намерили къща без куче
0
 
 
Не са прави веригите! Качество спазвали - ха ха ха. Не забравяйте че именно тези вериги ни продават храни с повече сол, шоколади с по-малко какао и т.н. на база на един и същи артикул в Германия и в България и при това на една и съща цена! Те ни имат за втора ръка хора, а вие продължавате да заемате грешната страна. Всеки сульо ми разбира от макроикономика вече - аман! Не ги защитавайте. Закона е супер, а изявлението на веригите е написано от маркетингови специалисти с познания по психология, за да ви въздействат в тяхна полза. Не бъдете шарани, министърката е първата която се опитва да озапти тези вериги. Но щом не среща подкрепа от народа си - оправяйте се! Нали ми ревяхте че сте нямали работа, че малките ви стопанства и магазинчета нямат клиенти - ами защитавайте големите вериги още!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: