Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лукашенко: В Беларус знаем как да лекуваме коронавируса
Автор: Екип Burgas24.bg 14:23 / 15.04.2020Коментари (5)1057
©
Беларуският президент призовава страните от Евразийския икономически съюз (ЕАИС) да не рушат интеграцията помежду си с разединени мерки против епидемията, предаде БТА.

Държавният глава е убеден, че разпространението на коронавируса може да се контролира и занапред без загуби за икономиката. В Беларус вече знаем как да лекуваме вируса, заяви държавният глава Александър Лукашенко. Във вторник здравното министерство обаче съобщи, че очаква заболеваемостта да нарасне.

"Всичко направено може да се постави под заплаха дори неосъзнато, чрез популярните днес противоепидемични мерки. Щом надвием пандемията, как ще възстановяваме наличния потенциал и технологичните вериги?", запита Лукашенко във вторник на видеоконферентна работна среща на Висшия евразийски икономически съвет. Според него действията, предприемани изолирано от някои държави, носят риск да бъде разрушена "базата на всяка икономика - промишлеността и нейните производствени и кооперационни връзки".

Александър Лукашенко смята, че вдигането на твърдата карантина в много страни потвърждава неговата правота.

"Вече сте забелязали - даже онези т. нар. демократични европейски страни и САЩ, да не говорим за Китай, се усетиха много бързо. И днес някои от тях, стигнали, както казват, пика на пандемията, превъртат нещата назад и вземат съответни мерки за икономическо възстановяване", посочи беларуският лидер. Дори "в заможни страни от ЕС се появяват сигнали, че населението гладува", твърди той и призовава страните от ЕАИС "в никакъв случай да не се движат по път, който ще доведе до разрушаване на икономиката".

Съобщено бе, че миналата седмица в Минск е пристигнала мисия на Световната здравна организация (СЗО); одобрила е досегашните действия на беларуското здравно министерство за установяване и изолиране на заразените с Ковид-19, но същевременно е призовала властите за по-строги мерки.

Според експертите Беларус е навлязла в нов етап от разпространението на коронавируса - той вече не идва отвън, а е плъзнал сред местното население. При това положение СЗО препоръчва по-строги мерки за физическо дистанциране и забрана за масови прояви. Беларуските власти чуха в тези препоръки само онова, което пожелаха - одобрението за действията им. Не става и дума за обявяване на карантина в страната, нито дори да бъдат отменени националното футболно първенство и Парадът на победата на 9 май.

Нещо повече, на съвещание с апарата в понеделник Лукашенко заяви, че в Беларус изобщо няма смъртни случаи, причинени от Ковид-19.

"Хората ги е страх. Затова искам да им кажа следното: у нас нито един човек не е умрял от коронавирус. Нито един! Умрели са заради букета от хроничните си заболявания", каза беларуският лидер. Коронавирусът е само "добавка" към тях и създава атмосфера, "в която се развиват хроничните им заболявания". "Ето къде е причината", обясни Александър Лукашенко.

После смая обществеността с изявление, че в Беларус "вече са изнамерили лекарствени комбинации, за да спасяват хората". Той сложи кръст на идеята за самоизолация на потенциално опасни граждани - заповяда лекарите да не държат оздравяващите под 14-дневна карантина, а да се ограничат с 3 до 5 дни. Като завършек на картината президентът на Беларус заяви, че той самият смята по Великден да иде на църква и няма намерение никому "да препречва пътя" натам.

В усърдието си да угодят на президента държавни пропагандатори заявиха, че в света вече действа биологично оръжие. Употребили го САЩ и ЕС, разчитайки на господство, но Китай им попречил. Малцина устояха и не участваха в тази световна истерия, заяви в ефира на държавната телевизия СТВ наблюдателят Григорий Азарьонок.

"Малцина остават все така мъжествени, демонстрират воля и характер. Сред тях е президентът на страната ни", констатира той. Азарьонок е сигурен, че "цял свят следи какво прави Беларус и завижда". "Дойде време да докажем, че Беларус не е истерична госпожица-тийнейджър, скрила лице под маска, а горда република-партизанка", каза наблюдателят на държавната телевизия.

Срещу всички, мислещи другояче, в Беларус се сипят обвинения, че вдигат излишен шум. Президентът нареди медиите да бъдат следени от КГБ, милицията и министерството на информацията. Най-много са претенциите му към руските медии. "На хората в Русия ми се ще да им кажа - на ония, дето плявузгат (на беларуски - дрънкат глупости, б. р.): не ни закачайте! Нали нищо не искаме от тях.

Сами се спасяваме, браним се . . . защо ни правите на глупаци вие в Русия? Защо набивате в главата на руския човек как там на Запад нашите беларуси били някакви ненормалници?", възмути се Александър Лукашенко. Той упрекна руските медии, че не са разбрали шегите му за лечение чрез работа с трактор, с водка, баня и други екзотични средства. Смята за безпочвени и обвиненията, че Беларус укрива данни за болните и починалите от коронавируса.

Междувременно през последното денонощие (до вторник, б. р.) броят на регистрираните болни от Ковид-19 нарасна с 362 и достигна 3281, починаха още трима (общо 33). Както изтъква постоянно здравното министерство, това са били пациенти "с редица хронични заболявания".

В отчетите на ведомството се появи информация, разтревожила беларусите: пациентите с лека форма на болестта се лекуват амбулаторно. На брифинг във вторник заместник-министърът на здравеопазването Елена Богдан съобщи, че в близките две седмици се очаква броят на заразените в страната да расте с по 300-400 на денонощие. Не се предвиждат обаче никакви нови ограничителни мерки.



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Като гледам, там все още не е дошъл апокалипсисът, въпреки липсата на "мерки".
+1
 
 
Аз го лекувам с повече домашна ракия силничка така.Това е моята рецепта.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: