Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ЕК посочи три критерия за премахване на карантинния режим в Европейския съюз
Автор: Екип Burgas24.bg 17:12 / 15.04.2020Коментари (2)1711
©
Европейската комисия (ЕК) разработи и обяви три критерия за премахване на карантините в ЕС, като все още няма възможни дати за тяхното вдигане. Това заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на видеоконференция, представяща препоръките на ЕК към страните от общността за премахването на карантините.

"Първият е епидемиологичният критерий, който трябва да потвърди, че разпространението на болестта е намаляло значително за дълъг период от време. За това може да свидетелства например от постоянното намаляване на броя на новите инфекции и хоспитализации", каза тя.

Публикуваният документ на Европейската комисия разкрива и останалите критерии, вторият от които е наличието на достатъчен капацитет на здравната система. "Например: коефициентът на заетост в интензивните отделения, адекватен брой болнични легла, достъп до фармацевтични продукти, необходими в отделения за интензивно лечение, за които съществува непосредствен риск от дефицит (антибиотици, анестетици, лекарства за реанимация и миорелаксанти), възстановяване на оборудването (вентилатори, защитни средства), наличие на спешна медицинска помощ, както и достатъчен човешки ресурс със съответните умения", се казва в препоръките.

И накрая, третият критерий е достатъчният потенциал на системата за наблюдение на заболяването и контактите на заразените хора. "По-специално са необходими широкомащабни възможности за тестване, за да се открие заболяването и разпространението на вируса, съчетано с възможността за проследяване на контакти и карантина в случай на повторно появяване и по-нататъшно разпространение на инфекции. Ще са необходими възможности за откриване на антитела, за да се следи частта от населението, което успешно е преодоляло COVID-19 и вероятно е придобило имунитет ", се казва в документа.

През последната седмица в повечето страни от ЕС броят на заразените и починали за ден се стабилизира сравнително, а в някои случаи дори започна да намалява. Но той все още остава стабилно висок, все още няма ясна тенденция към намаляване. На 13 април френският президент Еманюел Макрон обяви удължаването на карантината във Франция до 11 май, тъй като епидемията на страната "все още не е ограничена". На 15 април Съветът за национална сигурност на Белгия трябва да вземе решение за срока на карантина в тази страна, където засега ограничителните мерки са валидни до 3 май.

Европейският съюз ще организира донорска видеоконференция на 4 май, за да събере средства за борбата с коронавируса, по-специално за набиране на финансиране за разработването на ваксина, заяви днес ръководителят на Европейската комисия.

"На 4 май ще проведем донорска конференция за събиране на помощ за борбата с коронавируса. Това ще бъде първата подобна конференция в историята", каза тя.

"Трябва да създадем ваксина. Това е световна задача и когато ваксината е създадена, тя трябва да бъде еднакво достъпна за всички страни по света. За да се подпомогне тази работа, е необходимо финансиране и донорската конференция ще попълни недостигащото финансирането в тази област. Работим в тясно сътрудничество със Световната здравна организация и други международни партньори и се надяваме нашата инициатива да бъде подкрепена от всички държави ", каза фон дер Лайен, цитирана от "БГНЕС".



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
ЕК да млъкнат. Единственото, което могат да определят е формата на краставицата.
Aнонимен
на 15.04.2020 г.
+2
 
 
ЕК да ми дават техните заплати и мога и 3 години да съм в карантина
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: