Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Урсула фон дер Лайен: Европа трябва да се извини на Италия
Автор: Екип Burgas24.bg 13:12 / 16.04.2020Коментари (3)1120
©
ДДС за вноса на здравно оборудване може да отпадне, съобщи шефът на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя направи това предложение в дебат в Европейския парламент, посветен на усилията за пресичане на епидемията от COVID-19, предава БТА.

Председателят на Еврокомисията обясни, че вече се достига прага на възможностите на бюджета на ЕС за овладяването на епидемията.

"Никога икономиката не е спирала, както днес. Виновни няма, но трябва да направим необходимото да я възстановим при първа възможност", добави тя.

"Европа дължи дълбоко извинение, каза Фон дер Лайен по повод бавното задействане на институциите на ЕС в подкрепа на първите страни, пострадали от разпространението на заразата. Ще запомним всяка жертва, десетки хиляди са сърцераздирателните истории. Вярно е, че никой не бе наистина подготвен, мнозина отсъстваха, когато Италия имаше нужда от помощ в самото начало на епидемията", допълни председателят на ЕК.

Общият отговор на ЕС на епидемията досега надхвърля три трилиона евро, но ще имаме нужда от много повече. Утрешният свят ще бъде много по-различен от вчерашния. Дойде време да загърбим различията, ще бъдат необходими огромни инвестиции за възстановяване на икономиката. Кризата е симетрична, но възстановяването няма да бъде, някои ще изпитат повече трудности, посочи Фон дер Лайен.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза, че държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС досега са заседавали виртуално три пъти, за да оценят последиците от епидемията. Той обърна особено внимание на нуждата от възстановяване на единния пазар. По неговите думи е необходимо ЕС да подкрепи Африка с облекчаване на дълга и нови инвестиции.

В последвалите изказвания на евродепутатите групата на Европейската народна партия (ЕНП) постави под въпрос първостепенната важност на пазара в днешната обстановка. Китай строи една болница по-бързо от времето за взимане на решение за свикване на Европейския съвет. Испанският грип взе повече жертви от глад, отбеляза тази политическа сила.

Социалистите и демократите заявиха, че Европа трябва да бъде преизградена на нови основи. Те подкрепиха възможността за опрощаване на дългове и настояха за допълнителна и общодостъпна цифровизация. Тази група призова да се загърби партийното разделение и да се попречи на пораждането на нови неравенства.

Групата "Обнови Европа" призова да се избегнат проявите на егоизъм и здравеопазването да стане по-устойчиво. ЕС трябва да бъде по-независим при следващи кризи, добавиха либералите.

Групата "Идентичност и демокрация" определи днешната криза като здравна и икономическа, и призова за единни процедури за икономическо възстановяване. Според тази група е необходимо европейското производство да бъде разгърнато и ЕС да бъде по-независим в тази област.

Зелените определиха днешната епидемия като най-голямата криза в Европа от 1945 г. насам. Според тази политическа сила мерките за бюджетни ограничения, въведени преди десетина години, са довели до повече смъртни случаи днес заради недофинансирането на ключови отрасли.

Европейските консерватори и реформатори заявиха, че ЕС е бил напълно неподготвен, а някои държави са проявили нечуван егоизъм в кризата. Бъдещият многогодишен бюджет на ЕС трябва да бъде преосмислен, призова тази политическа сила.

Европейската обединена левица настоя за яснота за причините за разпространението на заразата и се присъедини към оценката, че последиците са големи и заради ограниченията на бюджетните разходи в ЕС. Тежестта на кризата трябва да бъде прехвърлена към богатите, дългът трябва да бъде споделен, призова тази парламентарна сила.



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Ще се преизгради. Отваряте и четете Маркс, Ленин и Енгелс и започвате. Успех.
+1
 
 
ами тя Европа била обединена ама малко късно се събудиха и се стреснаха от заплахата и сега се извиняват народа на това му вика след дъжд качулка
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: