Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Млада българка разказа пред Burgas24.bg за мерките в Германия
Автор: Адриана Георгиева 17:59 / 21.04.2020Коментари (1)1359
© Plovdiv24.bg
Антония Хъмова е млада българка, която от 6 години живее в Германия - Франкфурт на Майн, провинция Хесен. Тя разказа интересни факти пред Burgas24.bg за положението с коронавируса там, какви са мерките и как се справят жителите. Ето какво сподели тя:

"В Германия всяка отделна провинция взема индивидуални мерки за справяне с коронавируса в зависимост от броя на инфектираните жители. Според германския институт "Роберт Кох", към днешна дата (21-ти април) най-засегнатите провинции са Бавария (38 310 случая и 1336 починали), Северен Рейн-Вестфалия (29 389 случая и 896 загинали) и Баден-Вюртемберг (28 712 случая и 1031 загинали). Затова и там мерките са най-строги. Провинция Хесен не е тежко засегната с 7231 случая за 21 април.

На 13-ти март местното правителство официално взе първите мерки, които включваха затваряне на детските градини, училищата, университетите, музеите и театрите на територията на Хесен, както и забрана на публични събития, на които присъстват над 100 човека. Също така всеки, който се връща от район, определен за рисков на коронавирус, трябваше да се самоизолира вкъщи за 14 дни. По това време голяма част от работодателите вече бяха инструктирали служителите си, чиято работа го позволява, да не идват в офиса. Например, аз работя от вкъщи от 11 март насам, а съпругът ми - от 16 март.

С напредване на времето и увеличаване броя на заразените, мерките също станаха по-строги. На 20-ти март вече имаше забрана за ресторантите, заведенията и хотелите да работят, както и забрана за събиране на повече от 5 човека на публични места.

Към момента в Германия се наблюдава значително намаление на броя на новозаразени с КОВИД-19. Затова и започна постепенно отпускане на превантивните мерки. От 20-ти април в Хесен не само хранителните магазини и аптеките могат да работят, а и всички останали търговски обекти с площ под 800 кв.м. Жителите могат свободно да излизат навън за разходка или спорт, но максимум по двама или повече, ако става въпрос за членове на едно семейство (например родители с деца). Трябва обаче да се спазва разстояние от около 2 метра между отделните групи от хора.

Поради тази причина парковете и други публични места за отдих във Франкфурт са доста препълнени. Времето през последния месец е топло и слънчево, което кара хората да излизат по-често навън. 

Не е препоръчано да се носят маски, защото има притеснения, че ако всички започнат масово да купуват маски за лична употреба, няма да има достатъчно за медицинските работници и болните. 

Полицейски патрули обикалят из публичните места за обществено ползване и приканват жителите да спазват препоръчаните мерки. Правят забележки, ако видят по-голяма група от хора и глобяват, ако някой отказва да спазва правилата. Глобите са на стойност от 200 до 5,000 евро, в зависимост от тежестта на индивидуалното нарушение.

В момента има над 147,000 заразени с КОВИД-19 в Германия. Въпреки това ситуацията постепенно се успокоява. В началото на април отбелязвахме по над 6,000 нови случая всеки ден, докато в последните дни новите случаи са намелели до 1,500-2,500 на ден. Тези данни показват, че превантивните мерки имат ефект и има смисъл населението да ги спазва.

Германия има едно от най-ниските нива на смъртност сред заразените с КОВИД-19. Това се дължи на масовото тестване и ранното откриване на вируса, както и на добрата подготовка на медицинските заведения и болници. Спомага и фактът, че повечето заразени са на възраст под 50 години и се възстановяват сравнително бързо и без усложнения.

Немското правителство помоли жителите да си останат по домовете за великденските празници (10-13 април). В същото време обаче нямаше забрана за пътуване между градовете, така че е абсолютно възможно много хора да са пътували, за да прекарат празниците със семействата си.

Всички религиозни събирания и служби бяха забранени на Великден, но самите църкви и катедрали не бяха затворени за индивидуални посетители. Голяма част от свещениците проведоха службите си чрез телевизионен или онлайн стрийминг.

Министерството на вътрешните работи и спорта в Хесен публикува данни, че по време на великденските празници средно на ден са били отчетени по 300 глоби за нарушение на правилата. По-голямата част от тях са били свързани със събиране на големи групи от хора на публични места, а само 25 от глобите са заради нарушаване на забраната за работа на ресторанти, заведения и спортни съоръжения.

Както споменах, работя от вкъщи вече повече от месец. През това време спазвам и социална дистанция и не се срещам с приятели или колеги.

Двамата със съпруга ми се стараем да не посещаваме места с висока концентрация на хора. Затова и ходим до супермаркета веднъж седмично и пазаруваме накуп за цялата предстояща седмица.

Стараем се също така да спортуваме и да прекарваме повече време сред природата, за да не губим форма. Излизаме 2-3 пъти седмично на разходки из квартала или в някой парк. Всеки уикенд караме колела по около 30-40 км в околността. Срещаме доста хора, които правят същото, но хубавото е, че повечето се стараят да спазват препоръчаната дистанция от 2 метра.

Сред моя кръг от приятели и колеги няма паника. Повечето възприемат ситуацията като естествен и логичен начин за справяне с пандемията. За позитивната нагласа със сигурност спомагат слънчевото време и възможността да прекарваме време навън.

Планирахме да прекараме великденските празници в България, но когато ситуацията ескалира в средата на март, преценихме, че пътуване до България не е удачно. Вярвам, че е по-добре да намалим физическите контакти с близки до абсолютния минимум в този период, за да не застрашим здравето на любимите си хора.

Бих искала да приканя всички българи да приемат ситуацията сериозно и да спазват мерките, наложени от компетентните органи. Знам, че е трудно и че много хора се чувстват самотни и изолирани в тези тежки времена, но чрез единство и отговорност към себе си и към останалите ще успеем  да се справим с пандемията".



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Така от разстояние е хубаво да се каже нещо но в Бг. всичко е обратно.Кпп,паркове,планини,тепета дори и по брега на Марица.Всичко това е забранено в град с един умрял
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: