Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
COVID-19 с още една лоша изненада: Кръвни съсиреци! Ампутираха крака на Ник Кордеро
Автор: Екип Burgas24.bg 16:53 / 28.04.2020Коментари (0)2032
©
След 18 дни в интензивно отделение в Лос Анджелис, специалистите, лекуващи тежко болния от Ковид-19 канадски актьор Ник Кордеро, бяха принудени да ампутират десния му крак. Причината - съсирек, блокиращ кръвообращението, предаде Франс прес.

Това е едно от мрачните открития на пандемията: болестта Ковид-19 атакува и други органи, освен белия дроб. Т.нар. "тромботични събития" могат да възникнат поради различни причини сред пациентите в интензивно отделение, но процентът им сред болните от Ковид-19 надхвърля очакванията. Сравнително младата възраст на пациентите с подобни проблеми се оказва изненадваща.

"Имали сме 40-годишни пациенти в интензивното отделение с кръвни съсиреци в пръстите, които, изглежда, ще загубят, като за това няма друга причина освен вируса", казва д-р Шари Брошанън от болницата към Нюйоркския университет. Един от тях страда от нарушено кръвообращение и в четирите крайника - случай, в който може да се наложи ампутация. 

Кръвните съсиреци не са опасни само за крайниците. Те могат да си проправят път до белия дроб, сърцето или мозъка, където да причинят съответно летална белодробна емболия, инфаркт и инсулт. 

Неодавнашно изследване от Нидерландия, публикувано в сп. "Thrombosis Research", установява, че 31 процента от 184 пациенти са страдали от тромботични усложнения - цифра, която специалистите наричат "забележително висока", дори ако крайните последствия като ампутация са рядкост. 

Защо се случва това? Бехнуд Бикдели, лекар от нюйоркската Презвитерианска болница, събира международен консорциум от експерти, които да проучат проблема. Откритията им са публикувани в списанието на Американския колеж по кардиология. 

Експертите установяват, че рисковете са толкова големи, че при пациентите с Ковид-19 може да се наложи прилаганетона разредители на кръвта с превантивна цел, още преди да са поискани образни изследвания. Причините не са напълно изяснени, но д-р Бикдели предлага няколко възможни обяснения. 

Хората с тежки форми на Ковид-19 често имат съпътстващи състояния като сърдечносъдови или белодробни заболявания, които сами по себе си са свързани с повишени проценти на съсирване. 

Освен това пребиваването в интензивно отделение е свързано с вероятността от образуването на съсиреци заради продължителното оставане в неподвижно положение. Именно поради тази причина на пътниците на дълги полети се препоръчва периодично раздвижване и разтягане. 

Понастоящем вече е ясно, че болестта Ковид-19 е свързана с необичайна имунна реакция, известна като "цитокинова буря". Някои изследвания сочат, че тя също е свързана с повишени проценти на съсирване. 

Специалистите допускат, че е възможно нещо, свързано със самия вирус, да причинява коагулация. Подобни прецеденти са наблюдавани при други вирусни заболявания. 

Изследване, публикувано миналата седмица в сп. "Лансет", установи, че вирусът може да порази ендотелиалното покритие на органи и кръвоносни съдове, което на теория може да изиграе роля в процеса на съсирване. 

Според Шари Брошанън докато разредители на кръвта като Хепарин са ефективни при някои пациенти, при други те не действат, тъй като кръвните съсиреци са твърде малки, например в капилярите. За разлика от големите тромби в белия дроб или мозъка, в подобни случаи операцията е неприложима и често единственият възможен изход е ампутация, обяснява специалистката, цитирана от БТА.



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Олиото стигна цената на зехтина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Близки издирват Димитър Малинов
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: