Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Няколко поуки от испанския грип и чумата, които COVID-19 може да вземе
Автор: Екип Burgas24.bg 15:48 / 02.05.2020Коментари (2)1834
©
Сякаш страданията от Първата световна война не са били достатъчни, че на всичкото отгоре към края ѝ избухва и вирусна епидемия, която хората по-късно наричат "испански грип". Последиците са драматични. Заразата се разпространява по целия свят, а жертвите са предимно хора на средна възраст. Предполага се, че пандемията е тръгнала от САЩ.

"Допускам, че около една трета от населението на Германия е било заразено", казва германският историк Манфред Вазолд. "В Европа болестта е отнела живота на около 2,3 милиона души. Според различни преценки, жертвите в целия свят са били най-малко 25 милиона, някои дори говорят за 40-50 милиона починали или дори за двойно повече", пояснява той.

Карантината спасява животи

Навремето медицината не е разполагала с много възможности за противодействие на заразата. Не е имало нито респиратори, нито антибиотици. И все пак една мярка е помогнала: ограничаването на контактите между хората - там, където това е било възможно, информира "Дойче Веле".

И до днес всеки епидемиолог изучава следния пример: в американския град Филаделфия животът продължил както преди, магазините си работели, дори уличните шествия не били отменени. Там в пиковата фаза на епидемията за една седмица умрели 257 души. В друг американски град - Сейнт Луис, властите реагирали бързо, а наложените мерки почти напълно замразили обществения живот. Там за същия период починали "само" 31 души. "В такава ситуация това е първото нещо, което трябва да се направи - да се изолират болните, за да бъде предотвратено пренасянето на заразата", казва Манфред Вазолд.

Епидемиите са жестоки, но и много поучителни. Испанският грип ни учи, че карантината помага. Както и че след нея настъпва възход. Именно това се случва и след "испанския грип". Друг пример за това е чумата. "През Средновековието тя буквално опустошава Европа. Умират милиони хора. След това обаче настъпва разцвет - и за икономиката, и за обществото", казва професор Абелсхаузер, който е експерт по история на икономиката. 

"Чумата убива 10 процента от германците. А Европа губи почти една четвърт от населението си. Това води до значително покачване на цената на труда, а то пък от своя страна дава тласък на механизацията и подготвя почвата за осъществената по-късно индустриална революция", обяснява професорът.

След всяка пандемия: животът се променя

Всяка епидемия причинява щети и взима жертви. Но от всяка подобна ситуация могат да се извлекат поуки. Сегашната пандемия от коронавирус може например да даде тласък на дигитализацията, която да достигне невиждани досега висоти. Защото в момента милиони хора по света работят в режим домашен офис, преминават към дигитално обучение, пазаруват в интернет и участват в онлайн-съвещания.

Да, след епидемиите животът продължава, но вече е различен. Независимо дали говорим за чумата, испанския грип или коронавируса.



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Дано оставят КПП-тата и след извънредното положение... То и без това разни мухали се шматкат напред-назад без причина, затова КПП-та да има и то за постоянно...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: