Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Най-рано след година ще можем да ходим на театър или на концерт
Автор: Екип Burgas24.bg 08:55 / 05.05.2020Коментари (4)1194
©
Най-рано след година влизаме в залите, за да гледаме концерти и театрални постановки, такава е прогнозата на Малина Едрева – председател на комисията по култура към Столичната община. Това стана ясно от оналйн дискусия във Фейсбук на общината с представители на културния бранш.

"Нещото, от което можем да се възползваме и да предложим, виждайки как с излизането от извънредното положение се случват нещата със заведенията със съответната дистанция и предпазни мерки.

Може би първите събития, които могат да се случат на открито е киното, заяви Едрева като отговор на множеството въпроси кога ще има събития на открито и закрито у нас.

Оказа се, че няколко организации вече са обмисляли да направят автокино на открито. София Филм Фест подготвят подобна идея, но подчертаха, че трябва да има разрешение от държавата за случването й каквото разрешение са получили колегите им в Литва, където вече има цяло летище превърнато в кино на открито, подчерта изпълнителният директор на форума Мира Сталева.

Екипът на фестивала работят по инициативата за автокино докато едновременно с това мислят и вариант Б, ако СФФ не може да се състои и на обявената последно дата 24 септември. Найо Тиницин и Борислав Велков

Председател на Съвета на директорите на НДК също разработват идеята да се направи автокино на паркинга зад Двореца.

Заместник-кметът по културата на Столичната община д-р Тодор Чобанов пък конкретизира, че вече са получени две предложения за автокино, като едното е на НДК, но трябва да се търсят и алтернативни пространства като градските площади, защото паркингът зад НДК е даден под наем. Той призова всички, които имат подобни идеи да разпишат предложенията си и да ги внесат в общината, за да започнат разговори с държавните институции, от което зависи разрешаването.

Прогнозата за събитията на закрито обаче съвсем не е обнадеждаваща.

За културните пространства е реалистично да мислим една година напред, допълни Малина Едрева и подчерта, че мисли повече като биолог отколкото като председател на комисията по култура. Според нея сроковете зависят от откриването на ваксината срещу коронавируса, тестванете й, лечението и поведението на вируса и неговите мутации.

"Всичко това няма да позволи връщането във залите по начин, по който знаем“, подчерта тя. Според нея е напълно невъзможно до есента, дори до края на 2020 г. да се велзе в театрална зала. Един от основите проблеми за това е климатизацията на помощенията и големите рискове, които крие. Затова трябва да се търсят мерки, които да осигурят безопасност на публиката, да се мисли върху възможността за продажба на билети през място и т.н.

Едни от първите закрити пространства за култура у нас, които ще отворят врати са изложбените зали и музеите. В тях влизането се обмисля да става на малки групи или индивидуално.

Всички музиейни институции са на етап подготовка за отваряне,  разкри доктор Чобанов. Той допълни, че общината ще подкрепя по всякакъв начин и осъществяването на Панаира на книгата под каквато и да е форма, както и на подобни събития свързани с книжния пазар, като дори ще ги освободи от такси "за да ги превърне в инструмент за стимулиране и подкрепа на издателите“. Представителите на общината подчертаха неколкократно, че се отказват от дългосрочното планиране, за да са максимално гъвкави и ще започнат регулярни срещи с културния сектор на всеки две седмици.



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
"Всичко това няма да позволи връщането във залите по начин, по който знаем", Това изречение и подобни нему, го произнасят мнозина от управляващите по целия свят. Какво мислите, че означава това? Ами много просто, това означава, че живите богове ще моделират нашия живот по свой начин, сега в ресторантите, утре в залите в бъдеще в апартаментите ни, спалните ни, тоалетните, вярата ни, сиреч ще живеем свободни, като роби, ще работим за да издържаме охолния живот на живите богове. Това да ви е познато? Началото на края на нашите свободи е започнал, вече искаме или не, е късно за съпротива, фейсбук отне цялата обществена енергия, технологиите ни ограничават физически, а страхът ментално. Сбогом волен живот, сбогом светли мечти!
0
 
 
гаранция, че чалга бардаците ще отворят много по-рано.
Aнонимен
на 05.05.2020 г.
0
 
 
Супер. През това време Гешев, ще ни изнася представления! За ББ знаем, че е най-големия артист на България. Слава, Слава!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Близки издирват Димитър Малинов
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: