Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close
ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиГалерииЛичностиСтатистики
Спортните новини: Днес (2) | Вчера (0)
Вижте решенията на МОН за учениците и учебния процес в извънредното положение
Автор: Диана Бикова 09:28 / 05.05.2020Коментари (0)1164
© БГНЕС
Архив
Учебната година ще приключи неприсъствено в елекронна среда, а учениците ще се върнат за най-важните изпити. Няма да се удължава учебното време. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде репортер на Burgas24.bg.

Присъствени изпити ще има за завършване на 7 клас и 12 клас, както и за професионално оценяване на учениците от професионалните гимназии. 

Срокът ще се завършва с 2 срочни оценки. 

При провеждането на ДЗИ и НВО – децата ще бъдат разредени, най-много по 10 деца в 1 стая с 3 прозореца. По-малко квестори – по 1 кв в стая с камера. Няма да се допуска струпване на ученици и родители, отвън – МВР, вътре – училищния персонал.

Датите за ДЗИ са 1 и 3 юни, което е 12 дни по-късно от първоначалните дати 20 и 22 май.

Издаването на свидетелства за завършване ще се забави само с 4 дни, което ще позволи кандидатстване във вуз в България и в чужбина. Няма да има проблем за кандидатстването на зрелостниците.

9 часа започва, 1 час по-късно от обичайното – за придвижване

ДЗИ по желание ще се проведат на 2 и 4 юни.

ДЗИ – по теория за професионална квалификация ще бъде на 5 юни, на училищно ниво директорите могат да определят дата по практика.

Резервни дани – 27 и 28 август, както е всяка година.

Задължителната матура по БЕЛ – без Вапцаров, Талев. Идеята е да спрем на 20 седмица при нормално тематично разпределение на учебния материал. Това не означава, че няма да има материал от обучението в електронна среда.То постигна резултатите си и няма пречка да бъде включена малка част от него. Ученето е взаимодействие с учителите, но е и самоподготовка.

Втората матура - материалът е завършен в 11 клас, за някои предмети продължават и в 12 клас. Подробна информация ще се качи в сайта на МОН.

Дати за изпити след 7 клас: 15 юни по БЕЛ и 17 юни математика, от 9 часа. Няма да се провежда изпит по английски език. ПО БЕЛ няма да се включва сложно съставно и сложно смесено изречение, и някои автори, по математика - без задачи за неравенства и успоредници.

Датите на изпитите за проверка на профили и професии остават същите.

Ако има деца от 7 клас в карантина или болни - няма да бъдат ощетени, ще се намери най-благоприятното и справедливо решение. 

НВО за 4 и 10 клас няма да се провеждат. Ще се направи диагностика следващата учебна година, няма да има характер на НВО за всички училища, това ще е извадка. Необходимо е, защото това са първите випуски по новата учебна програма. Няма да се пишат оценки.

За изпити в електронна среда – не сме готови, но трябва да правим стъпки в тази посока.

За малка част от учениците е важно за продължаване на образованието им – приемане в обединени училища.

Приемът в Природо-математическите гимназии ще става с по-високия резултат от математатическите състезание. На 28 юни – областен кръг, при минимално струпване на ученици.

Същите правила ще важат и за ВУЗ, които разработват правилата и до средата на месеца ще има готови планове.

Детските градини остават затворени. Рискът от ежеднедневното взаимодействие на множество деца на едно място е голям. Считаме, че и следващата седмица не трябва да се пристъпва. 

По предложение на СБУ отпускът на непедагогическия персонал ще бъде увеличен, ще се направи анекс към КТД. За част от персонала е неприятно, че е в неплатен отпуск.

Още по темата: общо новини по темата: 5987
23.11.2020
23.11.2020
23.11.2020
23.11.2020
23.11.2020
23.11.2020