Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Много скоро отпада забраната за пътуване в страната с цел туризъм
Автор: Екип Burgas24.bg 21:11 / 07.05.2020Коментари (0)2824
© Нова тв
Забраната за пътуване в страната с цел туризъм ще отпадне, обяви министър Николина Ангелкова. Това ще стане след 13 май, когато отпада и въведеното преди два месеца извънредно положение. Депутатите от Правната комисия одобриха промените, според които здравният министър ще налага необходимите мерки след това.

Въпреки разхлабването на мерките в туризма, браншът по Южното Черноморие не е оптимист за летния сезон. Голяма част от хотелиерите са категорични, че няма да отворят, а други все още обмислят възможността да работят, изчаквайки промяна в обстановката.

 

В същото време концесионери на плажни ивици не приемат варианта - опрощаване на цяла или частична сума от платените такси, за да предоставят безплатно плажни принадлежности.

От следващата сряда вече ще можем да пътуваме като туристи. Заедно с извънредното положение ще отпадне и заповедта на министъра на туризма, която забранява осъществяването на пътувания с цел туризъм.

"С оглед на това, че сме дали възможност и на ресторантите, и заведенията, които имат открити тераси и площи, да работят. Ще имат възможност да работят и всички места за настаняване, основно къщите за гости, малки хотели, които отговарят на ограниченията и на изискванията", заяви министър Ангелкова.

Браншът по Южното Черноморие към момента не може да се зарадва на отпускането на мерките.

"Колко от българите ще имат отпуски и финансови възможности да пътуват по българското море и за какъв период от време?Дали те ще могат да пътуват за седмица, или за една нощувка, колкото да влязат в морето", коментира пред каДиана Колчева, председател на "Клуб на хотелиера".

Още по-притеснен е и браншът в най-големия туристически комплекс у нас – "Слънчев бряг". Там голяма част от собствениците на хотели към момента имат колебания дали въобще да отворят този сезон.

"В бранша има огромно напрежение, породено най-вече от тази неизвестност –кога и при какви условия ще бъдат разрешени туристическите пътувания в европейски мащаб. Това, съчетано с евентуална ниска заетост, би направило бизнеса ни нерентабилен", смята Теодор Пастърмаджиев, мениджър на хотел.

В същото време Законопроект на НФСБ предвижда компенсации за концесионерите на плажовете, когато бъдат премахнати цените на чадърите и шезлонгите.

"Ние предлагаме 50% компенсация, което означава, че не би трябвало да има проблем. И когато стане това наше предложение, когато бъде прието от НС, всички различни мнения няма да имат никакъв смисъл", заяви Валери Симеонов, НФСБ.

От Министерството на туризма обаче излязоха с други цифри.

"Дали сме правна възможност за това концесионерите или наемателите да могат до 100%  да получат опрощаване на своето концесионно възнаграждение. Само обаче ако предложат безплатни плажни принадлежности", заяви Николина Ангелкова.

Тези, които искали да получат 50 или 20%  намаления на концесионното възнаграждение, трябвало задължително да намалят със същия процент цените на плажните принадлежности.

"Основният разход на всеки наемател на плаж се явява обезопасяването на плажа – спасители, медицински лица, хората, които чистят, както и тези, които поставят и обслужват чадърите и шезлонгите. Дори да ми премахнат целия наем, на 100% безплатни чадъри и шезлонги няма как да дам", изчислява Николай Димитров, концесионер на плаж в Крайморие.



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: