Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Абитуриентка с покъртително обръщение към целия випуск заради матурите
Автор: Силвия Станева 08:51 / 08.05.2020Коментари (0)1346
©
Преди дни стана ясно, че държавни зрелостни изпити тази година все пак ще има. Лично министърът на образованието Красимир Вълчев анонсира и датите, които са 1 и з юни. Ето какво написа до Plovdiv24.bg малко преди това ученичка от Пловдив:

"Неслучайно не се обръщам нито лично към министъра, нито към самото министерство. Не това е целта ми. Също така не желая нито да споменавам името си, нито училището си. Ученичка от Пловдив съм и не уча в нито една от т.н. елитни гимназии. Желая да запазя анонимността си, защото не пиша това писмо от свое име, а от името на всички, които са на моето мнение, от името на всички, които искаме матурите да се проведат .

Випуск 2020 попаднахме в ситуация, в която нито един друг випуск не е – пандемия в началото на нашия втори и последен срок в училище, което доведе до електронното обучение. Ситуацията е наистина сериозна в цялата страна, а ние бяхме длъжни да се лишим от последните си мигове като ученици и да се приспособим към новите мерки.

Електронното обучение и цялата организация около него бяха въведени изключително бързо, което постави както нас, така и учителите под огромен стрес. Наистина получаваме изключително много задания, натоварени сме. По цял ден седим пред компютрите, голяма част от нас правят всичко възможно да усвоят новия материал. И тук искам да задам един въпрос на моите набори, съученици. С какво бяхте толкова заети, че за две години не седнахте да учите за тези така трудни за вас матури?

Попаднах на много мнения за това, че не трябва да имаме матури. Много ученици от елитни гимназии и не само, както и изявени отличници подкрепят тази теза. Тяхното мнение е, че е невъзможно да учат едновременно за заданията в училище, ДЗИ и изпити. И тук идва и моят въпрос. Випуск 2020 първият випуск, който държи матури ли е?

Драги читатели, нашият випуск не е разбрал на 13 март, че има матури и изпити. Материалът за матурата обхваща 11 и 12 клас. Това са 2 години. Къде бяхте 2 години, че сега сте на мнение, че два месеца във вкъщи ще ви попречат? Истината е много проста – голяма част, дори т.н. "елитни отличници“ решават да започнат да се подготвят за тези изпити през втория срок на последната учебна година. Реалността е такава, че тогава учителите в училище тотално са ни отписали, голяма част от нас се оформят още през март месец и им остава да мислят само за 3-4 класни работи и тези така “трудни" изпити.

Казвам го от гледната точка на човек, който се подготвя за тези изпити от началото на 11 клас. Випуск 2020, прави сте, че не може да вземете материала за матурите на достатъчно добро ниво, за да искате Отличен, ако започнете през средата на март. Конспектът само по български представлява 95 творби общо – 15 автори, 3 романа, 18 разказа, 1 повест, 2 поеми и т.н. Имаме също и втора матура, кси и какво ли още не...

Випуск 2020, по-голямата част от нас вече сме пълнолетни! Моля ви, дръжте се вече като големи хора! Не искате да има матури заради КСИ? Може ли да ми обясните каква е разликата между това да се съберем 5 души в стая, за да държим матура и 5 души, за да държим КСИ? От здравна гледна точка абсолютно никаква! Имате предложение да кандидатстваме само с диплома? Добре, чудесно! Аз не съм от хората, които са се излежавали през петте си години в гимназия. И аз като някои хора, които изразиха мнение, имам отлична диплома. Хаосът във висшите учебни заведения, който ще настъпи с кандидатстване само с диплома, ще е много по-голяма катастрофа от това да държим матури.

Давам ви следния пример. Мими има мечта да учи за лекар, но не е добра по другите предмети. За разлика от това Мими от 11 клас не е спряла да учи за изпитите си по биология и химия. И в един момент Мими не може да учи това, в което е добра и което обича, заради тази оценка по математика. Заради това, че не е била заинтересувана от географията или пък защото госпожата по физика я е мразила. На нейно място ще отидат хора, които имат по-добра диплома, но са решили да се пробват, защото оценката от общата диплома им го позволя.

Ето заради това има матури и изпити, Випуск 2020. Матурите и КСИ са единственият начин да бъдем поставени в реални и еднакви условия – така елитните ученици не могат да кажат, че имат по-слаба диплома, защото са в училище с по-високи изисквания, а хората, изкарали отличните си дипломи, могат да защитят претенциите си дори и да не са от елитни училища.

Истината е такава, че младото поколение сме много мързеливи. При първа възможност искаме да минем между капките. За моите съученици е по-важно кога ще е балът, отколкото кога ще са им изпитите. За тях е по-важно без много усилия да завършат.

Аз съм от хората, които седнаха да учат още в 11 клас. За изпити, които обхващат материала от 11 до 12 клас. Наречете ме будала. Наречете ме глупава, че не съм седяла да чакам чудо до март месец и след това да се оплаквам, че ми е трудно.

Животът не е лесен и тепърва ще го разбираме. Съжалявам наистина хората, на които им се струва уникално трудно това, че имаме да вършим неща за училище. Съжалявам, че за вас е странно това да учите в 12 клас. Голяма част от учениците, които ще подпишат подписката против матурите, са тези, които искат да си вземат т.н. 1-2 години почивка. Искат да работят! Уважавам тяхното решение, никой не ги е задължил да учат след 12 клас.

Моля само за това и вие да уважите нашия труд! За периода от тези две години не само аз, но и голяма част от зрелостниците сме положили много усилия за тези изпити. Повярвайте ми, не умирам от желание вместо на бар да си седя у нас над учебниците вкъщи, но имам приоритети и не говоря само от мое име. След като толкова много зрелостници се изказаха против матурите, аз искам да ги защитя. Искам да защитя тези задължителни изпити, които определят нашето ниво.

Защото матурите са за това – те не са, за да повтаряте 12 клас. Матурите не са трудни, но показват реалността. Махат всичките етикети на учениците спрямо училището, от което идват. Дават ни възможност да покажем кои сме самите ние, а не да бъдем съдени само по емблемата на училището ни.

Две години сме полагали труд, за да се подготвим за матурите. Положението е тежко, но това не е оправдание. Единствената ми молба е, когато обсъждате този въпрос, да се сетите, че в България има и други ученици от тези пред оградите по време на час с цигара в ръка, нито пък само такива, които нямат търпение да се махнат от тук и да учат в чужбина.

Хората, които вече са приети там, са си държали изпитите още през ноември-декември. С какво те са по-специални от нас, за да се отменят матури, защото вече са приети някъде другаде? С какво зрелостниците, които искат след 12 клас да работят, се намесват в процеса на кандидатстване, след като те няма да участват в него?

Хората, които искаме да кандидатствам,е имаме право да го направим, както всички останали набори. По-голямата част от специалностите има опцията да се кандидатства с матура точно защото това не е някакъв случаен тест. Знам, че вероятно съм отегчила много хора, но не ме интересува. Положила съм огромен труд през тези две години и не искам заради хора, на които балът им е по-важен от живота след училище, той да отиде на вятъра.

Всяка монета си има две страни. Мнението ми е мнение на тези, които са положили усилия за предстоящите изпити и ще бъде подкрепено от тях, а тези, които са осъзнали март месец, че имат матури, ще ми кажат, че съм луда. Благодаря на всеки, който е прочел това. Аз бях длъжна след всичко, което изчетох, да покажа и другата страна на монетата, да защитя моя труд и на другите от Випуск 2020, които не са спали зимен сън до март месец.

Благодаря ви за вниманието

Бъдете здрави!"



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: