Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Съветват ни да не си правим планове за пътувания в ЕС
Автор: Екип Burgas24.bg 09:43 / 13.05.2020Коментари (2)1228
©
Мерките, свързани с ограничението на разпространението на коронавируса, които засягат пътуванията, ще се отхлабват според развитието на обстановката. Поне до края на май обаче ще остане задължителната 14-дневна карантина след прибиране от чужбина. Това коментира в предаването "Здравей, България" вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Тя очаква още днес Европейската комисия да обяви, че държави с нисък риск от разпространение на COVID-19, ще трябва постепенно да премахват ограниченията за влизане, съответно и карантината.

"Тази карантина и това ограничение на движението, особено вътре в ЕС, не може да продължат до безкрайност. Всички правителства мислят как координирано да отхлабваме тези мерки, но това да не доведе до 2 и 3-та вълна на заболеваемостта", обясни външният министър.

Освен за туризма, това е важно и за бизнес пътуванията, коментира още Захариева.

"Работим по тези въпроси. Първо на двустранна основа ще отправим предложения. Първо например за краткосрочните бизнес пътувания", каза Захариева.

Според нея обаче едва след 15 юни е възможно да падне карантината за хората, прибрали се от държави с по-нисък риск от заболяването.

"В постоянна координация сме и с Щаба, и с министъра на здравеопазването. В разговори сме със Сърбия и Румъния, за пограничните райони, работниците да могат да пътуват, без да остават под карантина. Но това е временно", заяви Захариева. Тя обясни, че вървят разговори в ЕС как да се възстанови и транспортния сектор, и туризмът.

"Не мога да ви дам дата. Всичко зависи от ситуацията не само в България, но и в ЕС. Това ще продължи още месец. За да не ви подвеждам и не мога да ви дам точна дата", каза външният министър. Тя посъветва хората да не си правят планове за пътувания извън Европа.

Попитана дали действително тази година няма да има британските туристи по българското черноморие, Захариева каза:

"Великобритания е сред страните с висок риск в момента. Представете си какво ще стане, ако има турист с коронавирус. Спомнете си Банско. Не можем да затворим цял хотел или град", каза вицепремиерът.

Относно сезонните работници във Великобритания и Франция, Захариева обясни, че в петък пак ще има разговори между страните.

Относно българите, които работят в кланица в Германия, в която имаше над 150 положителни проби за COVID-19, Захариева заяви, че външното министерство е в постоянна връзка с тях.

"Още нямаме обаждане от посолството за искане на помощ", каза още Захариева. "Условията, при които живеят, са лоши. Но имат трудови договори, социални и здравни осигуровки. Моят апел е да се внимава с какъв посредник се тръгва, защото те отговарят за битовите условия".

Захариева коментира връщането на българските сезонни работници от Франция.

"Не се допускат още сезонни работници във Франция. Аз няма да защитавам авиокомпанията. Тя не може да знае тези пътници дали имат постоянен адрес там, защото такива ще бъдат допуснати във Франция. Говорихме с министър Желязков какво може да се направи. Договорихме се авиокомпанията също да сложи предупреждение не сайта си", каза Захариева. По думите й и французите няма да бъдат допуснати у нас, ако нямат постоянен адрес у нас.

"Тези хора са поведени от посредника. Да, френският министър е казал, че може би ще допуснати някакви хора. Но моят апел хората да проверяват информацията си", каза външният министър.

"Четете на нашия сайт, информацията се обновява непрекъснато. Ако не сте хуманитарен случай, здравен работник или по спешност, не можете да пътувате", каза Екатерина Захариева.



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Поредната недомислица на Тиквун и компания, която няма да издържи! Много гафове! Време е да се омитат!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: