Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Немски журналист: Мерките в България срещу коронавируса бяха репресивни и абсурдни
Автор: Екип Burgas24.bg 15:38 / 13.05.2020Коментари (5)2046
© Burgas24.bg
"Ако можеше да се разходи и да види какво се случва по софийския булевард "Витоша", германският здравен експерт Карл Лаутербах сигурно би изпаднал в криза", пише Франк Щир в началото на статията си и пояснява:

"Лаутербах вече седмици наред предупреждава телевизионните зрители, че трябва да са подготвени за продължителни извънредни мерки, които може да траят с години, че трябва да ограничават контактите и да се държат на дистанция, за да се справят с вируса. Но софийският булевард на заведенията е направо претъпкан, а хората си дишат във врата", коментира авторът, който живее в София и е отличен познавач на България.

По-нататък той описва хронологията на мерките, взети в България, и отново се връща към личните си впечатления от булевард "Витоша":

"Прави впечатление, че в новата реалност "след корона" столовете и масите са почти както преди. Да, обслужващият персонал носи маски, но посетителите на заведенията седят близо един до друг и взаимно се опушват с дима от цигарите и наргилетата си, сякаш няма нищо."

В България правят много по-малко тестове

Авторът цитира официалните данни за броя на заразените, на излекувалите се и на починалите в България, както и данните за проведените тестове. Според германския вестник "Ди Велт", в България са тествани едва 7 на всеки 1000 души, докато в Германия числото е 30. Щир също сравнява българските показатели с данните от Германия:

"В сравнение с Германия, в България са направени четири пъти по-малко тестове за коронавирус на един милион души, като са установени седем пъти по-малко заразени и починали от КОВИД-19. Редом с Естония, Словения и Словакия, България е сред онези страни в ЕС, в които пандемията се проявява най-слабо. Правителственият ръководител Бойко Борисов смята, че овладяването на вируса е негова лична заслуга. Та нали той беше сред първите в ЕС, които наредиха пълното затваряне и - заедно с НОЩ под ръководството на генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски - въведе строг, но справедлив епидемичен режим".

Репресивният характер на мерките

Авторът твърди още, че в сравнение с държави като Испания, Италия или Гърция ограниченията са останали относително либерални. Той обаче характеризира част от мерките като "абсурдни и самоцелни".

По-нататък Щир описва подробно ограничителните мерки, засягащи училищата и магазините, спорта и парковете - и твърди, че репресивният характер на ограничителния режим, наложен от двамата генерали Борисов и Мутафчийски, най-ясно си е проличал в шестседмичното затваряне на столицата София и на провинциалните центрове:

"Пропускани бяха само онези шофьори, които можеха да представят документ с убедителна причина за пътуването. Близо 230 000 бяха принудени да се върнат обратно", отбелязва германският журналист, цитиран от "Дойче Веле".

"България би трябвало да се готви за втора вълна"

"Заведенията са претъпкани, а хората си дишат във врата", пише Франк Щир

Справи ли се България с коронавируса? - пита по-нататък авторът. И търси отговора: "Когато днес излезеш на улицата в София, абсурдите на извънредното положение със сигурност ще ти се сторят като някаква фантасмагория. Улиците отново са наблъскани от хора и човек не може да повярва, че само допреди две седмици полицията затваряше площадите с червено-бели пластмасови ленти, за да канализира маршрутите на пешеходците в предписаните траектории."

Франк Щир вижда българите изправени пред една дилема. Той се позовава на препоръките на експерти като цитирания професор-епидемиолог Карл Лаутебах, на Института за медицински измервания и оценки към университета във Вашингтон или на Европейския център за превенция и контрол над заболяванията. В резултат на това той стига до извода, че тази дилема е неразрешима: "Макар че досега не са преживели истинска вълна от коронавирус, те (българите - б.ред.) би трябвало, според Лаутербах, да се готвят за втора и за трета вълна."



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.05.2020 г.
0
 
 
Този защо плаче на чужди гробища? Да не се бърка във вътрешни работи на чужда държава, за да не го отнесе!!!
Aнонимен
на 13.05.2020 г.
0
 
 
защо този тъп германски журналист не си гледа какво става в неговата страна а тръгнал да критикува действията на нашето правителство аман от тъпаци
Aнонимен
на 13.05.2020 г.
0
 
 
Разбира се, че бяха репресивни, иначе досега всеки ден щеше да е така като сега. Той просто не познава българина.
-2
 
 
Добри и навреме бяха, ако някой каже друго - греши!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: