Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Ангелкова с важни новини за спасението на туризма
Автор: Пламена Николова 18:30 / 14.05.2020Коментари (1)1256
©
Благодарение усилията на правителството и навременно взетите мерки срещу разпространението на COVID-19 в момента сме в ситуация да позволим постепенно възстановяване работата на сектора, който бе сред най-пострадалите от световната пандемия.

Това може да стане при пълно спазване на здравните норми, заяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова след работна среща с представители на бизнеса от област Варна и Добрич. В дискусията участваха кметовете на Варна и на Добрич Иван Портних и Йордан Йорданов, областният управител на Варна Стоян Пасев, експерти от РЗИ, БАБХ, ръководители на туристически организации, туроператори и др.

За да продължим напред и да имаме късен летен сезон със старт от 1 юли, основното е стриктно да се изпълняват всички здравни изисквания. Ситуацията е много динамична, възможни са промени в зависимост от епидемичната обстановка в страната, която е водеща. Много е важно как се движи кривата със заболелите и как се спазват мерките от всички нас, категорична бе министър Ангелкова.

Тя обърна внимание, че вчера Европейската комисия излезе с препоръки, свързани с туризма – както по отношение на мерките за работещите в него, така и за пътуванията в рамките на съюза и съответните здравни изисквания. С министрите на туризма в ЕС сме в много тясна координация. Обсъжда се как да се възстановяват пътуванията в рамките на общността, за да може да има единни стандарти на придвижването и да няма разминавания между държавите, посочи министърът. 

Вече са публикувани указанията към местата за настаняване, за да може обектите да започнат да работят. Те изцяло са съгласувани с Министерството на здравеопазването, браншът е информиран и са в синхрон с указанията на ЕК.

Документът дава рамка как да се спазват здравните правила на рецепция, лоби зона, общи части, зони за изхранване, зоните на открито и др. Специално внимание е обърнато на дейностите по почистване и дезинфекция, за да се гарантира максимално сигурността на посетителите и персонала . Дадена е възможност да работят отново плувните басейни, включително и с минерална вода, при стриктно спазване на разпоредбите на Здравното министерство.

Министър Ангелкова благодари на премиера, депутатите, колегите си, коалиционните партньори за промените в Закона за здравето и за факта, че туризмът бе поставен на много високо ниво в дебата за подкрепа на икономиката. Сред важните промени тя посочи удължаването до 12 месеца на срока за възстановяване от туроператори към потребители на сумите от предварително платени ваканции и почивки, които не са осъществени. Подготвят  са и ваучери за хората от първа линия в борбата с коронавируса. Освен това удостоверенията за категоризация, чийто срок изтича, са удължени, за да не се затруднява административно бизнесът и за да се съсредоточи главно върху мерките за превенция.

Субсидиите за чартърни полети са също много важни за нас, защото ще ни дадат конкурентно предимство. Според закона се предвиждат 35 евро на седалка, но само ако пътникът идва с цел туризъм. Правната норма ни задължава да изготвим наредба, която да регламентира  тази подкрепа за българския туризъм, стана ясно от думите на министър Ангелкова.

Тя се спря и върху промените, свързани с управлението на морските плажове. Законът изисква минимум с 50% да бъдат намалени цените на чадъри и шезлонги на плажовете, които са на концесия и под наем. Очакваме предложения от техните стопани, след това ще обявим цените, за да бъдат наясно посетителите. Концесионните и наемните такси ще се намаляват спрямо отстъпката в цените на плажните принадлежности. Подготвени са промени в управлението на самия плаж с оглед спазване на мерките за дистанция. За 2 шезлонга и чадър са предвидени 20 кв. м, увеличили сме изискванията с 4 кв. Дали сме възможност с до 4% увеличаване на територията на преместваемите обекти за това лято, акцентира още министърът.

Тя поясни, че при случай на турист със симптоми на коронавирус, всяко място за настаняване ще действа по предварително изготвен план. Необходимо е да има предвидена за целта стая, в която да се настани такъв турист, и да последва веднага контакт с лекар. Всички норми, които РЗИ има сега, трябва да се спазват точно. Местата за настаняване имат договор с медицински център, за да може да реагират при заболяване.

Насоките на ЕК са да започнем поетапно отварянето на вътрешните граници в съответствие с епидемичната обстановка, няма дискриминация и различни условия за българите, които биха пътували за съответна държава, и за нейните граждани у нас. Декларацията, подготвена за пътуване на собствен риск, се отнася за момента, когато границите се отворят за туристически пътувания за чуждестранни граждани към България. Освен с вътрешния пазар за нас най-реалистично е да стартираме с туристи от съседните държави, за чиито визити се ползва автомобилен транспорт, каза министърът.

Тя подчерта, че указанията към бранша са максимално общи, за да може всеки управител да планира как да организира спазването на здравните и санитарните изисквания според типа на обекта.

По-късно в Златни пясъци министър Ангелкова проведе работна среща и с представителите на Съюза на хотелиерите и на Съюза на собствениците за развитие на курорта.



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Броят на заразените расте,а ние отваряме границите,хотелите,моловете,все хора от големия бизнес.Простосмъртните май ще умираме!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: