Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изчислиха с точност откъде идва коронавирусът
Автор: Екип Burgas24.bg 14:27 / 15.05.2020Коментари (41)1616
©
Хонконгски изследователи вярват, че са определили точно кой вид прилепи е отговорен за разпространението на новия коронавирус. Tова са прилепите от семейство Подковоносови, пише в. "Дейли стар".

Пандемията произлиза от "мокрия" пазар в китайския град Ухан, където се продават прилепи и екзотични видове за човешка консумация. Откритието дава надежда за потенциалното овладяване на бъдещи епидемиологични огнища.

"Китайският подковоносов прилеп е вероятният оригинален приемник на вируса SARS-CoV-2, който причинява болестта COVID - 19", казва д-р Юен Куок-юн от изследователския екип. Проучването е "студен душ" за китайската пропаганда, според която американските войски са първоизточник на заразата.

Междувременно изданието съобщава, че въпреки призива на Световната здравна организация (СЗО) страните да наложат забрана за продажба и търговия с диви животни с цел да се предотврати появата на зоонотични вируси като SARS-CoV-2, в Томохон, където се намира един от най-известните животински пазари в Индонезия, продължава да кипи оживена дейност. На пазара се предлагат диви прилепи, плъхове, змии, маймуни и гущери, за които се смята, че са докарани от остров Сулавеси.

Интересно е предложението за спиране на тестването на обществата, след като сега повечето страни разхлабват мерките и ще е трудно да се следят огнищата. Затова в изследването на коронавируса се включиха и експерти в областта на канализационната епидемиология. Според тях мониторинг на канализацията може да се използва в държави по целия свят за контролиране на разпространението, което би намалило и необходимостта от масови тестове, съобщи Ройтерс.

Според тях с намаляване на мерките в различните страни сега, може да се изследва канализацията за вируса SARS-CoV-2, което ще помогне за откриване и реагиране на огнища.

Малки подобни изследвания са направени в Холандия, Франция, Австралия и в други страни. Те установиха, че причиняващият коронавирус може да бъде открит в канализацията, защото се изхвърля и с екскрементите.

Подобен мониторинг в по-широк мащаб би позволил да се определи приблизителния брой на заразените в дадена зона без да се изследва всеки човек.

Тази практика се е използвала за наблюдение на вирусни заболявания и преди, например в борбата срещу детския паралич, а също и за резистентността на антибиотици в скотовъдството.

В института Розлин в Единбург започна тримесечен проект за проследяване на SARS-CoV-2 в отпадните води в Шотландия. Методът е сравнително евтин и може да се използва широкомащаабно.

Работилите по подобни проекти учени по света подчертават, че в отходните води вирусът не е жив, а има мъртви фрагменти от него и генетичен материал, които не са заразни.



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не вярвам че е от прилеп,влизате във филма "Заразата" !
0
 
 
Никога нкма да се разбере истината Но нека да мислат ОТ каде доиде коронавирус
0
 
 
Още ли има заблудени които верват за пандемията? Хората вече се осъзнават, но информационната система замъгли много мозъци. Гледам колегите ми испанци се гърчат от страх горките. Днес един колега испанец разказваше че дедо му бил на 85 години, но такава ужасна болест не бил срещал. Опитах се да му обясня, че за такава болест не е чул, а не видял, защото както и аз, така и той и дядо му са видели нещо. Само чуваме по медиите, но не мога да го убедя. Той си знае неговото и това е. Коне с капаци. Такива са 99 процента от испанците.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: