Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Le Monde": Сега Франция прилича на България отпреди 30 години
Автор: Екип Burgas24.bg 10:01 / 18.05.2020Коментари (0)1534
©
Спомням си, че бях на 20 години. В България царуваше същата несигурност, същото безпокойство пред неизвестното “, припомня на страниците на авторитетното френско издание Le Monde Петя Пунчева, специалист по управление на бизнес училището в Рен.

"Както и днес, кабинетите на астролозите не оставаха празни, имаше слухове за паранормални явления, чийто брой нарастваше с броя на страховете. Предприятията се затваряха. Възрастните загубиха работата си. Те не знаеха какво да кажат на децата, за да им помогнат да се установят в непредсказуемото бъдеще“, пише авторът, цитиран от "Фокус". Тогава казваха на хората, че е в ход преход към пазарна икономика и навлизат в свободния свят.

По думите на експерта, в днешната френска пандемия тя вижда същите рефлексивни страхове, желанието за затваряне в семейството, същата политическа пасивност, ступор пред ситуацията, в която се намира страната, и чува същия дебат относно приоритета на свободата или сигурността.

В интерес на сигурността французите се съгласяват да живеят в извънредно положение, дават на държавата изключителни правомощия, да бъдат затворени в собствените си домове и да се откажат от свободата на движение и потребление, изисквайки на първо място защита. Както отбелязва Пунчева, подобна реторика е позната на бившата "малка българка“, която си спомня как властите ограничиха свободата на словото в името на стабилността и икономическата сигурност.

Лидерите от 90-те години са принудили жителите на България да мечтаят за свободата: оставяйки настрана историческите книги и курсовете по марксизъм-ленинизъм, те бяха принудени да се запознаят с понятията индивидуализъм и риск. Отсега нататък жителите на бившата комунистическа държава трябваше да се "продават“ на компании, осъзнавайки, че шансовете не са равни и че достъпът до такова желано потребителско общество ще бъде само за най-ловките.

"Тридесет години по-късно, изглежда, сме преминали през пълен цикъл“, заключава авторът. Пазарната икономика е оставила мнозина "в кулоарите“, растежът на потреблението е съпроводен от замърсяване на околната среда, а либерализмът с мантрата си за "всепозволеност“ става все по-малко примамлив. Поради почти пълното спиране на икономическата активност правителствата на много страни несъмнено започнаха масово да подкрепят пазарните участници и е малко вероятно бързото връщане към нормалния живот да сложи край на тази икономическа намеса, замислена като временна, смята експертът.

Според Пунчева, като се има предвид, че връщането в предишния им живот няма да се случи скоро, хората ще трябва да живеят с постоянната заплаха от вируса дълго време, държавата няма да може да спаси всички предприятия наведнъж и ще трябва да взема дългосрочни решения.

Както авторът припомня, икономическото освобождение на Източна Европа през 90-те години доведе до безпрецедентно избухване на алкохолизъм, смъртни случаи и самоубийства и намаляване на продължителността на живота на населението с няколко години. При какви условия гражданинът и служителят във всеки човек ще вземат връх над потребителя днес и дали ще се случи завръщане към силния държавен интервенционизъм в по-мирна обстановка, задава си въпроса авторът.

"Трябва да спрем да вярваме, че изборът ни е продиктуван от икономиката и да проучим начини, които са в съответствие с нашата колективна идентичност и ценности“, призовава журналистът на Le Monde.



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: