Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Наистина ли COVID-19 е безопасен за децата?
Автор: Екип Burgas24.bg 09:56 / 23.05.2020Коментари (1)2430
©
Заради коронавируса седмици наред училищата и детските градини в много страни по света бяха затворени. Все още няма яснота за уязвимостта на децата от COVID-19, напомня Дойче веле. Безопасно ли е отварянето на училищата? Какво застрашава децата и какво трябва да знаем за т.нар. синдром на Кавазаки?

Коронавирусът засяга децата много по-рядко, отколкото възрастните, твърдят от германския институт "Роберт Кох". Засега обаче няма ясен отговор на въпроса дали децата като цяло са по-неуязвими спрямо инфекцията. Множество проучвания сочат, че при съжителство със заразен децата се заразяват по-рядко с новия коронавирус, отколкото възрастните. Това важи в най-голяма степен за най-малките деца.

Същевременно изследвания на берлинската клиника "Шарите" от края на април показват, че рискът за децата да се заразят е точно толкова голям, колкото и за възрастните. "Доказани различия в това отношение няма", казва вирусологът Кристиан Дорстен. Той обаче очаква и други институти да проучат въпроса, за да се получи по-пълна кратина, тъй като в Берлин са били изследвани само малък брой деца. "За да получим по-ясна представа, би трябвало да се обхванат десет пъти повече деца", препоръчва Дорстен.

Как се заразяват децата?

Позицията на Световната здравна организация (СЗО) по този въпрос гласи: децата не са значим фактор за разпространението на пандемията. Те се заразяват най-вече от възрастните, но и тук събраните данни не са достатъчно. А и не могат да обхванат делника, тъй като по време на повечето проучвания детските градини и училищата бяха затворени.

Повечето заразени деца проявяват слаби или дори никакви симптоми - лека кашлица, хрема и понякога разстройство. Но защо при децата заболяването протича по-различно? И тук няма яснота. Няма проучвания, само предположения. Една от тезите гласи, че вродената имунна защита на децата е по-ефективна от тази на възрастните. Друга теза гласи, че вирусът се настанява в определени рецептори, които при децата не са толкова развити и затова вирусът е лишен от "своята основа".

Кога се стига до тежки възпаления?

Напоследък в редица държави - САЩ, Италия, Испания, Франция и Швейцария - бяха регистрирани тежки възпаления при деца, заразени с коронавирус. Симптомите наподобяват т.нар. синдром на Кавазаки - заболяване, което засяга средните кръвоносни съдове и може да доведе до тежки нарушения във функционирането на органите: децата имат висока температура, силни коремни болки, обриви и подуване на езика. Кръвоносните съдове се възпаляват, стига се до увреждане на сърцето. В Европа от началото на годината са регистрирани общо 230 подобни случая.

Не е ясно обаче дали тези заболявания действително са свързани с коронавируса - тъй като не при всички деца са открити симптоми на Ковид-19, а синдромът на Кавазаки съществува от доста повече време.

Кога ще има достоверни проучвания?

В Хамбург от няколко дни се провежда изследване, което трябва да установи колко често се заразяват децата и младежите и колко уязвими са те за тежкото протичане на заболяването. В изследването предстои да бъдат обхванати 6000 здрави и хронично болни деца и младежи със и без симптоми на Ковид-19. Същевременно ще бъде проучено колко голям е рискът за разпространение на коронавируса от асимптоматични деца, както и дали при хронично болните деца рискът от тежко протичане на заболяването е по-голям, отколкото при здравите.

Д-р Аня Мунтау от Университетската клиника в Хамбург казва, че поради липсата на достатъчно данни все още няма отговори на въпросите дали и колко често се заразяват децата, както и колко тежко преминава заболяването при тях. Освен това сред децата все още не са правени масови тестове. "Вероятно е делът на заразените деца без симптоми да е по-висок от регистрирания, а това може да има важно значение за обществото и за разпространението на пандемията", отбелязва Мунтау.



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не! Ковид-а ще ги избие до крак малчуганите!!!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Почина патриарх Неофит
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: