Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Поевтиняха ли наемите и имотите в Бургас заради коронавируса?
Автор: Екип Burgas24.bg 15:23 / 24.05.2020Коментари (33)4947
© Burgas24.bg
При наемите се забелязва по-бърз и рязък спад на цените заради коронавируса, отколкото при продажбите, тъй като те са по-ликвидни. Спадът в наемите в страната в месеца след 13 март до 20 април възлиза на 9%.

Пазарът започна да се съвзема и в момента квартирите в страната се предлагат на нива 6% по-ниски от тези преди началото на кризата. Това отчитат от платформата Ocenime.bg.

Най-голям спад има на наемите в Бургас - 6%, следвани от софийските квартири - 4%. В Пловдив цените на наемите са паднали с 1%, а във Варна с половин процент.

Наемите в Стара Загора са запазили нивата си отпреди кризата, а в Русе те дори са се повишили с 3%. Важно е да се отбележи, че някои наемодатели намалят размера на наема за периода на извънредното положение. Това важи както за стари наематели, така и при подписването на нов договор.

Цените на жилищата зависят най-много от нивата на безработица в страната и общото икономическо положение. За последните 2 месеца цените на жилищата в България са паднали с 3%. Все още е рано да се предвиди дали ще има следващ по-голям и сериозен спад в цените на жилищата.

На този етап продавачите не бързат да смъкват цените. Те нямат спешна нужда да продават и обявените цени са претърпели само лек спад.

Купувачите от своя страна не искат да купуват в несигурни времена. Някои от тях се надяват на по-сериозни намаления в цените, които може и да не се случат. 

В София и Пловдив цените на апартаментите са се задържали стабилни от началото на годината насам. Цените в двата най-големи града в страната са паднали с едва 1% през изминалите 2 месеца.

 

В Русе е отбелязан най-малък спад – малко над половин процент в сравнение с периода 13 януари – 12 март.

По-големи разлики в цените има покрай Черноморието. Вероятно това е отражение и на сериозно засегнатия туристически сезон тази година. В Бургас е отбелязан спад от 4% на апартаментите в града.

Във Варна пък цените са паднали с почти 6% за същия период.

Цените на апартаментите в Стара Загора са били повлияни най-много от кризата Covid-19 в България. Средните обявени цени за продажба в града са паднали със 7%.

Друга интересна тенденция е навлизането на airbnb жилища на пазара за дългосрочно отдаване. Тези жилища обикновено са по-луксозни и това може да повлияе на цените на квартирите в по-високия клас. Особено, ако отново има периоди на блокаж на туристическия сектор в близките месеци. 

Два месеца след избухването на огнището на Covid-19 в България се забелязва значителен спад в обявените за продажба жилища. Броят уникални обяви за продажба на апартаменти е намалял с 53% след обявяване на карантинните мерки в страната на 13 март, отчитат още от платформата.

Наред с кризата се преустановиха огледите на жилищата и оценките на професионалните оценители. Коронавирусът фактически стопира продажбата на жилища в България, въпреки бързата реакция на брокерите, кaто голяма част от тях въведоха шикора употреба на 3D огледи.

В по-големите градове у нас се забелязва рязък спад в предлагането на жилищата точно след обявяване на извънредното положение на 13 март.

Най-голям спад в обявите - от 60%, е отбелязан в София, следван от Стара Загора - 58%. В Пловдив спадът е от 46%, Варна - 45%, а Бургас 48%. Най-малко засегнат от 6те най-големи града у нас града е Русе, където броят обяви е намалял с 40%, според данните на платформата. 

Има и спад в търсенето от страна на купувачите. Броят търсения на "имоти" и "апартаменти" в Google онагледява този намалял интерес за покупка. Експерти в България и чужбина предвещават, че това е само "пауза" в покупко-продажбите и те ще се случат на по-късен етап.

В 6-те големи града на България броят апартаменти, обявени за наемане е паднал с 21% от началото на Covid-19 кризата. Най-силно засегната е Стара Загора със спад от 39%. Русе и Варна отбелязват спад от 26%.

В Пловдив броят обяви е намалял с 25%. В София с 20%. От шестте града само Бургас е отбелязал скромен ръст - 4% повече обяви. 

С премахването на мерките, свързани с коронавируса се очаква пазарът на имоти в България да се върне към нормалния си ритъм, а някои предвещават дори бум от отложени сделки.

Продължителни карантинни мерки рискуват трайно затваряне на бизнеси и по-висока безработица, като това ще има по-сериозни последствия и върху жилищата.

В момента обаче сме свидетели на безпрецедентна ситуация и всички прогнози за пазара на имоти са трудни, тъй като той зависи повече от решенията на политици и епидемиолози, отколкото пряко от участниците на пазара.



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Да попитаме един мошеник, който се занимава именно с това: Vassil Krushkov, какво е експертното ви мнение? 🤔
0
 
 
Писмо от умрял получавал ли си рџ¤Јрџ¤Јрџ?‚рџ¤Ј
+1
 
 
След месец-два пазара ще се напълни с евтини двустайни, почти всички са закупени на кредити и сега след отлива на наематели или ще свалят наемите или ще продават апартаментите както беше през 2008.Същотот е със новото строителство.
0
 
 
това не са имоти , това са консервени кутии за тея дето се кефят че отвън кооперацията им изглежда голяма и лъскава и се кефят на някви фирмички строящи на апетитни локации , иначе вътре неможеш да се обърнеш и мебелировка по размер абсурд да си намериш , само тия дето нищо не разбират купуват подобни павилиони на стълби , това не е имот а тесен затвор и това се отнася за всички новостроящи комплекси
0
 
 
Много рано се задава този въпрос.По-правилно би било да се пита има ли сделки след корона вируса?Или да се пита-започнаха ли да огладняват брокерите?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: