Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Какво е известно за руското лекарство срещу COVID-19?
Автор: Екип Burgas24.bg 11:01 / 12.06.2020Коментари (1)1268
©
Руските болници разполагат с ново лекарство срещу коронавирус, създадено на базата на японско противогрипно средство. Какво се знае за него? И какво казват германските експерти за ефективността на "Авифавир", пише "Дойче Веле".

Ако се вярва на руските власти, за болните от коронавирус в страната има нова надежда. Болниците вече разполагат с нов препарат за лечение на COVID-19 - става дума за "Фавипиравир", чието търговско име е "Авифавир". Медиите го определят като "руското лекарство срещу коронавирус". Но нещата съвсем не са толкова елементарни.

Руското министерство на здравеопазването регистрира "Фавипиравир" (с търговската марка "Авиган") в края на май, отбелязвайки, че ефективността му е "около 90 процента". Препаратът е създаден от Руския фонд за преки инвестиции съвместно с компанията "Химрар" от град Химки на базата на японско противогрипно лекарство със същото име. В Русия препаратът бил "леко модифициран", както казва при среща с Путин ръководителят на инвестиционния фонд Кирил Дмитриев. Не се предвижда лекарството да се продава свободно в аптеките - то ще се прилага в болниците под лекарски контрол.

Какво се знае за "Фавипиравир"

"Фавипиравир" е регистриран в Япония през 2014 година като противогрипно средство. В регистрацията е вписано, че новият препарат трябва да се прилага в случаите, когато другите лекарства не действат - т.е. като крайна мярка. По информации в западната преса, процесът на регистрацията е продължил три години заради едно от страничните въздействия на препарата - уврежданията при новородени. Затова препаратът е противопоказен при бременните и кърмачките.

Биологично активното вещество "Фавипиравир" блокира размножаването на цяла поредица вируси. То е било използвано и за лечението на Ебола в Африка. В медицинските среди го наричат японска версия на "Ремдесивир" - регистрирания в САЩ препарат срещу вируса на Ебола, който е смятан за перспективен и при лечението на COVID-19.

В Япония преди коронавируса обаче препаратът така и не става успешен конкурент на останалите противогрипни средства, не се продава свободно и се произвежда само по поръчка на правителството като резервно средство при евентуална пандемия. От февруари той се използва в японските болници за лечение на пациенти с COVID-19 и както сочат резултатите, помага при по-леките случаи, но не е особено ефективен при тежките.

Какво казват германските експерти

В отговор на запитване на Дойче Веле германски експерти проявяват сдържан оптимизъм по отношение на използването на "Фавипиравир" срещу COVID-19. "Това вещество е многообещаващо, може да се сравни с "Ремдесивир", добре е, че го има, но формално доказателство за неговата ефективност в съответствие с нашите критерии засега няма", казва професор Хелмут Хан от Берлин.

Той отбелязва, че в Германия засега този препарат не може да се прилага в пълния му обем, тъй като липсват мащабни изследвания. "Това, че Русия вече използва веществото за лечение на пациенти с COVID-19, е разбираемо", допълва професорът, позовавайки се на високия брой заразени в страната и на необходимостта да бъдат взети мерки. Той подчертава, че в Русия "контролът и предписанията не са толкова строги", колкото в Германия.

Професор Герд Глеске от Бременския университет смята, че "Фавипиравир" е сравним с "Ремдесивир" и може да смекчи протичането на заболяването. Що се отнася до новата руска разработка, Глеске препоръчва да се обърне внимание на указанията за употреба. "Бих се учудил много, ако се препоръчва при COVID-19, тъй като според мен това не отговаря на данните от изследванията за този препарат в този контекст", казва експертът. По неговите думи, засега в света няма нито едно лекарство, което би могло да получи регистрация като целево средство срещу COVID-19.



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
"Ако се вярва на руските власти" - това е ключовата фраза! Не, не може и не трябва да се вярва на патологични лъжци и подчовеци!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: