Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доц.Кунчев: Ще настояваме за удължаване на извънредната епидемична обстановка и след 30 юни
Автор: Екип Burgas24.bg 21:51 / 23.06.2020Коментари (52)1780
© Burgas24.bg
Малко е рано да кажем дали това е оформена втора вълна, ще стане ясно малко по-късно. Това е значителна промяна в ситуацията в страната, със значителен скок на заболелите спрямо предходните две седмици. Това каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

По думите му Националният оперативен щаб за борба с коронавируса ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка и след 30 юни заради многото заразени в последните дни.

Вероятно причините за този скок са комплексни, но тази втора вълна не е извънредно и само българско явление – виждате какво става около нас. Ние сме на пето място сред десетте балкански страни – далеч преди нас са Македония, Румъния, Албания, Турция, и в Сърбия. Гърция е доста по-назад заради строгите мерки, които приложи – заключи всички вкъщи, но въпросът е дали обществото ще приеме такива мерки.

Нека да видим как ще се развият нещата оттук нататък, усилията в момента са да се ограничат клъстерите, макар че вече започнахме да намираме по един-два случая в отдалечени области, което е много притеснително.

Разликата при предишния пик с около 320 хоспитализирани и сегашния пик с отново около 320 заразени е в подготовката на болниците, на лекарите, на цялата система, както и в наличието на лекарства, и на предпазни средства. Да, ситуацията ще се променя, но не и нашата цел, която беше да няма недостиг на болнични легла, - успяхме да постигнем това, допълни доц. Кучнев.

Доста по-костелив орех се оказа този вирус, лично моята прогноза, че вирусът ще се ограничи значително през летния сезон, изобщо не се сбъдна. Той въобще не се държи като нормален респираторен вирус, и продължава да се разпространява доста масово.

Надяваме се той да отслабва, но все още нямаме никакви доказателства в тази посока. 20% от заразените се нуждаят от лекарска намеса, а 4-5% имат нужди от интензивно отделение. В момента това, което става в Америка, е много висока епидемична вълна с много висока заболеваемост – това не трябва да допуснем в Европа и у нас.

Най-големите огнища в Пазарджишко, Сърница и Доспат бяха овладени, там няма новозаразени, но все още има срещи – ловни, религиозни, политически, и прочие, в които вирусът избухва с много новозаразени – това показва, че неспазването на мерките води до нови случаи.

Появяват се случаи на все повече места в страната, а това е най-опасното, защото няма как да ги държим под контрол, допълни доц. Кунчев.

Проблемът не е в отварянето на границите, а в неспазването на мерките – и до момента носенето на маски беше задължително в аптеки и магазини, но нямаше контрол върху спазването му, затова се насочихме към повече контрол.

След като хората не са отговорни, започваме да правим актове – започваме от политическите партии и свършваме с министър-председателя, влизаме в градския транспорт, - не казвам, че трябва да има навсякъде полицаи, но искам да убедим хората, че опасността не е отминала, добави държавният здравен инспектор.

Ако нещата отиват към рязко повишаване на заболеваемостта, всички мерки, които имаше до сега, са на масата. Не искаме да продължим да спъваме социалния и икономическия живот, защото обществото има граница, която не трябва да се преминава. Ако при това, което виждаме – 6 милиона заразени, и половин милион починали, не можем да не вземем мерки – не сме заключвали хората по домовете им, допълни Кунчев.

Гърция вероятно ще отбележи ръст на заразените заради рязкото отваряне на границите си, прогнозира той. 

1% от хората в Пловдив имат антитела срещу вируса, докога да чакаме 75% от хората да срещнат вируса и да изградят антитела – затова теорията за масовия имунитет издиша, смята държавният здравен инспектор. Затова трябва да се вярва на хората, които носят отговорност, а не на такива, които са извън Щаба си говорят каквото искат.



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Само простоти от някои невярващти .!!!!
0
 
 
В Гърция как е? Я ни насочи, нали беше? ;)
0
 
 
За да може да лапате пари....!! А хората.. Да мрат...!!!??
0
 
 
Стига вече, оставете ни да живеем..... Страх, страх, до кога...Някъде сбъркахте с влиянието си
0
 
 
Как прецени колко процента в Пловдив имат имунитет? Тоя и той е "свършил курса"! Ами спрете да пръскате с лай* на из въздуха и всичко ще си дойде на мястото!!! Дебили!
0
 
 
Направо затворете държавата , тя така или иначе вече е съсипана ... откъдето и да го погледне човек ..
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: