Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Шефът на "Пирогов" с прогноза, която цяла България чакаше
Автор: Екип Burgas24.bg 10:47 / 04.07.2020Коментари (113)2711
©
Изпълнителният директор на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов в интервю за "Стандарт" за предизвикателствата пред здравната система по време на коронавируса и как се чувства той след изкараната карантина:

- Доктор Балтов, наблюдава се увеличение на случаите на Covid-19. Според Вас това втора вълна ли е, или просто нов пик?

- Нека засега да го наречем втори пик на първата вълна.

- А смятате ли, че здравната ни система ще понесе, ако продължават с такова темпо да нарастват заразените?

- Нашата здравна система всичко ще понесе. Защото тя е вече много добре подготвена. Това, че се увеличава броят на интензивните легла, е правилна крачка, и точно поради това болниците не бива да се отпускат, а трябва да бъдат мобилизирани за увеличаване на броя на пациентите - както постъпващи в болниците, така и нуждаещите се от интензивни грижи и реанимация.

- Колко са в момента пациентите в "Пирогов" с коронавирус?

- В момента пациентите са 29, един в интензивното.

- "Пирогов" е подготвен, но малките общински болници, където се откриват огнища на заразяване, дали имат нужния капацитет, за да приемат пациенти?

- На малките общински болници в това отношение не бива да се разчита. Разчита се на големите областни болници и на университетските. Малките общински могат да поемат до 10 души най-вероятно, но когато става дума за по-тежки случаи, естествено е, че те не трябва да се лекуват там. Те имат и областни болници. Здравната система категорично ще издържи, аз се кълна в колегите си, знам какво правят и  какво могат.

- На много места се иска от пациентите да си плащат за PCR тест, преди да бъдат приети, включително и за лечение на друго заболяване. Българският лекарски съюз настоя това да се поеме от здравната каса. Какво е Вашето мнение?

- Не мога да преценя точно, но според мен преценката е свързана с всеки директор на болница. Той трябва да вземе решението. Аз лично мога да дам пример с нашата болница. Ние сме направили задължително тестуване на всички влизащи в болницата - вътре в "Пирогов". Не им искаме предварителни резултати от тест, направен другаде. И PCR-тестовете се правят на pool система, на практика това е един скрининг. Ние не търсим за всеки пациент индивидуална проба и не харчим толкова много пари. И, което е важно, не ги заплащат пациентите.

- В много от болниците не е така...

- Не бих искал да го коментирам, но министър Ананиев категорично каза, че това не е законосъобразно и не трябва да се прави.

- На какво се дължи според Вас увеличеният констатиран брой на заразени - на повечето тестове или на разхлабването на мерките?

- Разбира се, колкото повече хора се тестват, толкова повече хора с положителна проба ще бъдат хванати. Друг е въпросът, че освен увеличаване на броя заразени, ние забелязваме нарастване и на броя хоспитализирани в болници. Засега, слава Богу, броят на хората, които се нуждаят от интензивни грижи, е по-малък от броя на тези, които имаха същата нужда в края на април и началото на май. Но това, което е важно да се знае, е че едва 20 на сто от всички, при които е констатирана положителна проба за коронавирус, влизат в болница. И този процент е постоянен - той не намалява и не се увеличава. Така че 80 на сто от болните го карат леко, но е хубаво те да бъдат контролирани, защото ако не се знае, че са заразени, могат на свой ред да заразят други хора, независимо дали го карат леко, средно тежко или без симптоми. Големият въпрос е дали са заразоносители или не са. Или по-точно казано, заразоразпространители.

- Лятото засега май не уморява вируса, но дали той все пак ще мутира? Какво се очертава?

- Лятото може и да го умори. Ако трябва да бъдем честни, в София то започна едва преди няколко дни. А това, което в момента виждаме, е резултатът от тези латентни десет дни, преди да започнат горещините. Така че ние би трябвало, ако в столицата има намален брой на случаите, да забележим това от следващата седмица.

- А Вас как Ви намираме след карантината?

- Ами премина добре, вече съм на работа. За съжаление, вече разбирам как се чувстват хората под карантина - да си затворен у дома и да нямаш никакви сериозни комуникации с други хора, не е никак приятно.

Но мисля, че е  задължително, затова самодисциплината и самоконтрола трябва да бъдат на високо ниво при всичко. Освен да спазваме дистанция, дисциплина и дезинфекция, много е важно да има и контрол. И самоконтрол.



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
БългАрин Леже повече от баи.ганио баиганио бил н 1 по лажата
0
 
 
Увеличаването на бройките се дължи на правителството. Просто им трябва над 200 на ден и голяма обща бройка. И те се ядосват че става трудно намиране на кандидати които да се правят на болни. Ще ви дам идея пуснете реклама по ващи телевизии че набирате кандидати за covid и колко пари давате и ви гарантирам успех тъпи боклуци
0
 
 
Адмирации за истинските доктори с голямо сърце.
0
 
 
Повечето " доктори и професори " са купени и плещят глупост след глупост вместо да лекуват хората и това ако са доктори какво да се каже за истинските които си обичат работата и са всеотдайни.
0
 
 
Ние сме подлоги щом ги търпиме ако искате свобода на 16 юли всички на площада да ги измете
0
 
 
13-ти пик на 18-тата вълна и така докато свят светува - имаше един сериал .
0
 
 
за болести за градушки за наводнения заметресения и снегове винаги сме подтотвени ама те все ни изненадват и се оказва че да нищо не сме подготвени
0
 
 
НПРОДАЖНИК И ЛЪЖЕЦ. В ЗАТВОРА ТИ Е МЯСТОТО. УБИВАТЕ ХОРАТА С ТЕЗИ МАСКИ.МРЪСНИ НЕГОДНИЦИ.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Близки издирват Димитър Малинов
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: