Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Швеция и нейната самотна стратегия срещу коронавируса
Автор: Екип Burgas24.bg 10:28 / 21.07.2020Коментари (0)1239
©
Привлякла вниманието на цял свят с не толкова строгата си стратегия за борба с коронавируса, Швеция регистрира вече почти рекордно за Европейския съюз количество нови случаи на Ковид-19. Властите обаче уверяват, че епидемията забавя ход. През последните две седмици северното кралство се нарежда на незавидната втора позиция сред 27-те страни членки по брой нови случаи на милион население след Люксембург, сочат данни, обобщени от АФП. Делът на новозаразените е шест пъти по-голям от средното за ЕС и наближава нивото, характерно за най-активното в момента огнище в Европа - на Балканите.

Според официални оценки почти всеки пети жител на Стокхолм днес е носител на антитела - по-голям процент, отколкото в другите страни, въпреки че Швеция не си е поставяла за цел да постигне колективен имунитет.

Държавната агенция по здравеопазването, наложила първоначалната и оспорвана стратегия на страната, смята, че скокът на новите случаи до голяма степен е в резултат на увеличаването на броя на тестовете, предава Франс прес, цитирани от БТА.

"Щом правите повече тестове, откривате повече случаи“, заяви за АФП епидемиологът Андерс Валенстен.

Швеция разполага с доводи, доказващи, че епидемията в страната не се разраства. Първо, смъртните случаи и хоспитализациите намаляват; второ, спада и делът на положителните проби сред всички тествани - от 12 процента през юни на 6 процента в средата на юли.

Противно на повечето европейски страни Швеция така и не постави населението си под карантина - предпочете да не затваря училищата за учениците над 16 години, остави отворени също кафетата, баровете и различните ресторанти. Маските, каквито от месеци почти не се виждат из улиците на Стокхолм, на практика изобщо не бяха задължителни в публичните места.

До 31 май кралството бе регистрирало 39 160 случая. Към 15 юли броят им почти бе удвоен и достигна 76 492. Същевременно броят на починалите нарасна само с около 20 на сто до 5572 - доста повече, отколкото в другите скандинавски страни.

С оглед този скок на новозаразените СЗО нареди кралството в края на юни сред страните "със силна вторична поява“ на заразени с Ковид-19. Главният епидемиолог Андерс Тегнел, "лицето“ на шведската стратегия, спомена тогава за "невярно комплексно интерпретиране“ на данните.

Държавната агенция по здравеопазването заяви неведнъж,
Андерс Тегнел - главен епидемиолог на Швеция
че увеличението е главно за сметка на леки случаи, незабелязани преди, тъй като в началото били тествани само тежко болните. Според Карин Тегмарк Визел, друг служител от здравната агенция, намалелият брой тежки случаи идва оттам, че обществото се е научило да брани по-добре уязвимите спрямо вируса.

"Хората разбраха как да се приспособяват към болестта, да се държат на разстояние един от друг и да защитават по-добре рисковите групи", заяви тя пред АФП. Недостиг на тестове Независимо от ширещите се съмнения и факта, че много страни затварят вратите си за гости от Швеция, страната все така защитава своя подход към кризата, очертала се дългосрочна - изтъква, че строгите карантинни мерки, налагани другаде, няма как да се търпят продължително време. Според Антоан Флао, директор на Института за глобално здравеопазване към Женевския университет, грешката на Швеция безспорно не е политиката ѝ, отричаща карантината, а по-скоро забавянето с интензивното тестване.

"Наистина е за съжаление, че Швеция не съчета тази амбициозна политика с масово тестване", отбелязва той и посочва, че броят на смъртните случаи в Швеция днес все така доста надхвърля средния за Европа.



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Олиото стигна цената на зехтина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Близки издирват Димитър Малинов
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: