Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Дават 1,8 млрд. лв. за възстановяване на икономиката
Автор: Екип Burgas24.bg 17:34 / 28.07.2020Коментари (0)918
© БГНЕС
Отпускат 1,8 млрд. лв. за възстановяване на икономиката и подпомагане на бизнеса у нас. Това заяви новият министър на икономиката Лъчезар Борисов.

На две седмици Министерството на икономиката ще прави отчет, който ще бъде публичен. Ако е необходимо, ще има и брифинг. Целта е по този начин да бъдат разсеяни всички съмнения около разходването на средства от ведомството.

Предложението ми е работодателските организации да наблюдават разходването на евросредствата в Министерство на икономиката, допълни той.

"Тези мерки от 1,8 млрд. лв. биха могли да нараснат с още 400 млн. лв. от програмата reactEU. По мерките имаме съвпадение на около 85-90% с работодателите“, добави министърът.

Той каза още, че за изпълнение на икономическите мерки ще се наложат изменения в Закона за инвестициите.

Ще се насърчат съществуващи инвестиции: на 56 проекта за 700 млн. лв. и над 8 000 работни места. "Ние очакваме нови инвестиции в размер на над 1 млрд. лв и това е нашата амбиция и цел на целия екип на министерството", обяви Борисов.

Министърът на икономиката каза, че скоро ще има и телефон, на който да се подават сигнали за нередности.

"Целта е да се докажат или отхвърлят твърденията, че в министерството има посредници, без които получаването на грантове е невъзможно. Включително и дали има списъци с процентите на рушвети, които да бъдат дадени", обясни Валери Симеонов, който също взе участие в брифинга по покана на Борисов.

"Всяко усилие за съдействие на бизнеса е добре дошло. Това, което се договорихме, е да се опростят максимално процедурите за достъп до проекти и финансиране. Мерките са доста и трябва да се пренасочат средства и усилия, за да могат те да бъдат ясни за техните ползватели", коментира председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. Ще търсим начин за облекчаване на фирмите с ангажиране повече на администрацията, каза още той.

"Досега виждахме много мерки в наша подкрепа, но за първи път участваме в подготовката им и те се съгласуват с нас. За първи път се предлага механизъм за контрол, в който да участваме и ние. В основата на тристранното споразумение ще бъде диалогът с нас.Направихме преглед и прехвърлихме пари там, където има слабости. Акцентът е върху грантовите схеми, т.е. получаването на безвъзмездна помощ. Там където има закъснения, процедурите ще бъдат максимално ускорени. И постигнахме съгласие - цяла Европа възстановява частично пари, изразходвани от предприятията за въглеродни емисии, само ние не го правим, а имаме нужда, това е един свеж ресурс, министерството ни подкрепи. Предприятията имат нужда от тези средства", заяви главният изпълнителен директор на КРИБ Евгений Иванов.

"Ние често се оплакваме, че няма чуваемост от страна на министерството. Сега е обратното – то очаква от нас голяма степен на конкретност, почти готови схеми да предложим. Вярваме, че този диалог ще продължи и занапред. Ще има ваучерна схема за подпомагане на малките и средни предприятия на стойност 9 млн. лв. Предложихме тази схема да се удвои. Нашите членове биха искали да чуят, че ще има предоговаряне на схемата за увеличаване капацитета на малките и средни предприятия, за което са предвидени 68 милиона лева. При нас инвестициите и разходите за дълготрайни активи към БВП са 18-19%. В Източна Европа те са средно 23-24%. Затова ние настояваме да се активират и грантове чрез съфинансиране. Т.е. част от инвестициите им да се поемат с такива схеми. Това го предлагаме и за следващите 400 милиона, които ще дойдат есента", заяви Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България.



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: