Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Специалисти: Втората вълна на коронавирус ще е още по-страшна
Автор: Екип Burgas24.bg 08:54 / 30.07.2020Коментари (7)1122
©
Вирусолозите прогнозираха втора вълна от инфекции с Ковид-19 още преди месеци. Колкото по-малко се спазват социалните рестрикции, толкова повече нараства опасността от повторно избухване на пандемията, казваха те и сега излиза, че предупреждението им е било оправдано. Германия, Испания и Гърция бяха първите, които разхлабиха строгите мерки.

В много държави магазините и ресторантите отвориха отново. След като в Австралия бяха регистрирани множество инфекции на гости на барове и нощни заведения, правителството отново затегна мерките. Междувременно СЗО предупреждава, че е напълно възможно коронавирусът да не изчезне никога.

Пътуванията увеличават заразата

Хората отново искат да пътуват и така броят на инфекциите продължава да нараства. В Германия в края на юли беше отчетен сериозен скок в броя на новорегистрираните случаи. Коефициентът на репродукция също нарасна. Той измерва колко хора заразява един разболял се от Ковид-19.

В края на юли коефициентът в Германия надмина 1. Това означава, че вирусът отново се разпространява по-интензивно. Отговорност за това вероятно носят и многото туристи, които се събират на големи групи, макар пандемията далеч да не е отминала. Ако броят на инфекциите намалее, това ще е сериозен успех. Ако обаче коефициентът на репродукция продължи да се увеличава, втората вълна е неизбежна.

Напоследък най-драматичен е ръстът в Съединените щати и Бразилия, следвани от Индия и Южна Африка. Само в Бразилия над два милиона души са заразени с вируса. Според бразилското министерство на здравеопазването, на 28-и юли е имало 2 422 375 инфектирани с Ковид-19.

Дефиниция за втората вълна няма

Международен стандарт за дефинирането на евентуална втора вълна няма. В имейл до ДВ говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер написа: "Терминът се отнася до нови огнища, възникнали след първоначалия спад. Същото се отнася и за третата вълна".

Учените сравняват коронавируса с испанския грип, който върлува в периода 1918-1920 година и по данни на СЗО отнема живота на между 20 и 50 милиона души. Той преминава през три вълни, като втората е далеч по-тежка от първата и отнема живота на много повече хора. Между различните фази на разпространение вирусът мутира. Подобен сценарий не е изключен и за Ковид-19.

В най-добрия случай при мутациите вирусът отслабва. За да се случи това обаче, трябва много хора да са изградили имунитет срещу него. Учените все още не знаят как ще се развие  SARS-CoV-2.

Стадният имунитет не е опция

Човешкият организъм изгражда имунитет срещу повечето вируси. След като веднъж се заразят, хората развиват антитела и по този начин не могат повторно да боледуват. Дали обаче това се случва трайно и при коронавируса, все още е неясно. Констатират се все повече случаи на заболели от Ковид-19, при които след няколко месеца не се откриват антитела. Това би могло да означава, че тези хора са податливи към повторно заразяване.

В пика на пандемията имаше редица мнения, че само т.нар. стаден имунитет може да ограничи разпространението на заразата. Това означава, че между 70 и 90 процента от населението трябва да са изградили имунитет срещу вируса, за да не може той да се разпространява така бързо. Според скорошна публикация в реномираното издание "The Lancet", изграждането на стаден имунитет срещу коронавируса не е възможно.

Публикацията се базира на изследване, в което са участвали 60 хиляди души. По него са работили експерти от мадридския здравен институт "Карлос III", от испанското Министерство на здравеопазването и от университета "Харвард". От резултатите се вижда, че едва 5 процента от испанците са изградили антитела срещу вируса.

Зимата не предвещава нищо добро

Вирусите се развиват по-добре при ниски температури. Пример за това са огнищата на Ковид-19, които се образуваха в редица кланици. Очаква се в топлите сезони да има по-малко инфекции. Но когато стане студено, хората ще се затворят в помещения, в които обменът на въздуха не е толкова добър и заразните частици се разпространяват по-лесно. А зимата в Северното полукълбо тепърва предстои.



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
М даааа,ще дойде с невиждана ярост в човешката история и ще се мре ама яко ще се мре....рџ?·рџ?Ў
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: