"Академика 2011" може да финансира изграждането на "Арена Бургас"
Автор: Екип Burgas24.bg 17:18 / 19.02.2016Коментари ()3758
©
"Академика 2011" ЕАД може да дофинансира цялостното изграждане на спортна зала "Арена Бургас". Това ще стане, ако Общинският съвет даде съгласие за подписването на меморандум за сътрудничество между Община Бургас и дружеството, става ясно от входирана докладна записка, установи справка на Burgas24.bg.

"Академика 2011" ЕАД е търговско дружество, чийто капитал е 100% държавна собственост, стопанисващо държавни имоти в София и страната, с принципал Министерство на физическото възпитание и спорта. В активите на дружеството са едни от най-големите спортни обекти в България, които са с уникални възможности за провеждането на спортни и културни мероприятия. Дружеството има опит в управлението и стопанисването на многофункционални спортни обекти с национално и международно значение. Освен това, дружеството разполага с финансови средства, които биха могли да бъдат използвани целево за изграждане на многофункционална зала "АРЕНА БУРГАС, е посочено в докладната записка.

"Община Бургас е в процес на изграждане на многофункционална спортна зала "АРЕНА БУРГАС", за което е сключила договор за проектиране и изграждане с изпълнител, въз основа на проведена процедура по Закона за обществените поръчки.

За стартиране на проекта бе осигурено начално финансиране от страна на държавата. За финализиране цялостното му изграждане е необходимо дофинансиране, чрез привличане на средства от страна на подходящ партньор.

Предвид обстоятелството, че изграждането на многофункционалната спортна зала попада в условията за изпълнение задължението на Държавата и Общината за насърчаване развитието на физическото възпитание и спорт, вменено с разпоредбите на Закона за физическото възпитание и спорта е целесъобразно търсене на партньорство с Държавата или държавно дружество, чийто предмет на дейност е свързан с изграждане, стопанисване и поддържане на спортни обекти", е посочено още в докладната записка.

Става ясно още, че Община Бургас се е обърнала с предложение за сътрудничество и съвместна дейност към "Академика 2011" ЕАД, като на проведените работни срещи са били дискутирани възможностите и конкретните цели, които се преследват с реализирането му.

Ето и какви са те:

Изграждане на модерно и многофункционално съоръжение - Спортна зала "АРЕНА БУРГАС" и подходящи форми за последващото му управление.

- Създаване на уютно и достъпно пространство за провеждане на международни, национални, местни спортни, културни и социални събития.

- Подпомагане и насърчаване развитието на младежта и спорта.

- Насърчаване на иновативни идеи и концепции.

Очертана била правно-организационната рамка за реализиране на евентуалното партньорство, както и основните права и задължения, които биха имали двете страни, а именно:

1. Договор за съвместна дейност, сключен при условията на чл.51а, ал.3, т.1 от ЗОС, чл.57а, ал.3, т.1 от ЗДС и чл.50б от ЗФСВ, в който договор да бъдат уговорени конкретни права и задължения;

2. Дофинансиране цялостното изграждане на проекта, предмет на съвместната дейност, с държавни средства, осигурени от страна на "Академика 2011" ЕАД.

2. Методическо, административно и организационно управление на проекта от страна на Община Бургас чрез провеждане и контрол на всички процедури по предвидения законов ред, свързани с изграждане на многофункционално съоръжение - Спортна зала "АРЕНА БУРГАС".

3. Придобиване на собствеността на изграденото многофункционално съоръжение - Спортна зала "АРЕНА БУРГАС" от "Академика 2011" ЕАД.

4. Последващо управление на реализирания проект от страна на "Академика 2011" ЕАД.

5. Учредяване и обем на безвъзмездното право на ползване на Община Бургас върху изградения обект - Многофункционално съоръжение - Спортна зала "АРЕНА БУРГАС".

Предназначението и функционалността на обекта, който ще се изгради в резултат на съвместната дейност обосновават целесъобразността от реализирането й, пише в докладната записка.




Още по темата: общо новини по темата: 35
15.11.2023 »
15.11.2023 »
14.11.2023 »
18.05.2023 »
18.05.2023 »
18.05.2023 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Akademika-2011-mozhe-da-finansira-izgrazhdaneto-na-Arena-Burgas-619847
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.