Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Скандални твърдения за новата спортна зала на Бургас!
Автор: Екип Burgas24.bg 16:06 / 14.11.2023Коментари (2)7716
©
Новата зала “Арена Бургас" на практика не може да се използва за спортни събития. Това става ясно от отговор на Министерството на младежта и спорта (ММС) до народния представител Антоанета Цонева.

ММС е възложило одит, който да установи какво спортно оборудване е доставено и дали то е годно за провеждане на тренировки и състезания, и резултатите са отчайващи. Той показва, че към момента залата в Бургас може безпроблемно да домакинства единствено състезания по спортна гимнастика.

“Залата в Бургас се оказва един декор. Освен че беше построена след години на забавяне и непрекъснато увеличаващи се милиони левове, сега излиза наяве, че оборудването за основната дейност - спортни прояви, е или неподходящо или дори неясно в какво състояние, защото стои запечатано в сандъци и кашони", заяви депутатът от “Продължаваме Промяната - Демократична България".

Още при откриването на залата от президента Румен Радев и служебния спортен министър Весела Лечева миналото лято стана ясно, че за мачовете на баскетболния Черноморец от плейофите на първенството се използват старите кошове от зала "Бойчо Брънзов". Според официалната версия - за късмет.

Одитът на оборудването показва, че залата към момента не може да приема състезания нито по баскетбол, нито по волейбол, нито по лека атлетика. Нещо повече - пистата за лека атлетика я няма.

Одитът отчита, че изготвените при поръчката технически спецификации са непълни или неточни, поради което част от доставеното оборудване не може да се използва за международни състезания. “Констатирани са пропуски в сключения договор относно неговия обхват и критерии за избор на спортно оборудване. Пропуските оказват негативно влияние върху резултатите от изпълнението на договора за доставка на спортно оборудване", се казва в одита на ММС.

Договорът за доставка на оборудване е изпълнен по документи, а оборудването е прието без забележки. Одитният екип обаче е установил, че процедурата по приемането на оборудването е изпълнена формално. Няма разопаковане, преглед и първи монтаж и така не е спазено условието за окончателно плащане. Въпреки това, според доклада, към 15 юни 2023 г. цялата договорена сума е изплатена на изпълнителя.

Експертите излизат със становище, че за лека атлетика, волейбол и баскетбол е необходимо допълнително оборудване. А залата беше построена, за да се провеждат атлетически състезания на закрито и България отново е кандидат за европейско първенство в зала през 2029 г.

За волейбол – според експертите на БФВ настилката не позволява провеждане на състезания на европейско и световно ниво. Самата зала не позволява никакви волейболни срещи, защото бетонът не е разпробит, не са монтирани ботушите на волейболните колове.

За лека атлетика – настилката липсва, което означава, че няма писта и не може да се провежда нито тренировки, нито състезания. Оборудването за електронно измерване на резултатите, които сами по себе си струваха смущаващо много, е предадено на Българската федерация по лека атлетика за стопанисване.   

За баскетбол – кошовете не отговарят за изискванията дори за мачовете от държавното първенство по баскетбол, което стана ясно още при откриването й. Понастоящем Черноморец (Бургас) играе в старата си зала.

Отделно в одита се казва, че подът на залата е неравен, поради което монтирането на оборудване може да доведе до неговото дефектиране. Затова е необходимо да се предприемат действия за изравняването му.

“Преди това е необходимо строителят да отстрани констатираните недостатъци и да осигури нужната равнинност на пода. Отклоненията в основата биха довели до отклонения във вертикалите и хоризонталите на монтажа, съответно до неспазване на изискванията на производителя на оборудването, както и до неудовлетворяване на нуждите на спорта", се казва в коментар на изпълнителния директор на “Академика 2011" по констатациите на доклада.



Още по темата: общо новини по темата: 35
15.11.2023 »
15.11.2023 »
18.05.2023 »
18.05.2023 »
18.05.2023 »
18.05.2023 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 15.11.2023 г.
0
 
 
Няма такава държава, няма такъв град
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Изграждането на АМ "Тракия"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: