11% от новородените у нас са недоносени

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:29 / 17.11.2015
668
11% от новородените деца у нас са недоносени. Това показва статистиката по повод Световния ден на недоносените бебета. Тези проценти са за страната, но в някои градове процентът е доста по-висок. България е на едно от водещите места по раждаемост на недоносени деца, каза в "Хоризонт до обед" Нина Николова от фондация "Нашите недоносени деца".

Проблемите са много. Все по-често млади майки раждат деца, т.е деца раждат деца; прекалено късната възраст на майките - жени над 35 - 40 години; недоброто проследяване на бременността; начинът на живот; начинът на хранене - това са общо взето проблемите, които водят до едно преждивременно раждане. Следствията могат да бъдат и много тежки, но и благоприятни. Много деца се развиват пълноценно и са живи и здрави, но при много деца, за съжаление, се развива Детска церебрална парализа, има проблеми с очичките, има проблеми в двигателното развитие, неврологично, проблеми със слуха. Така някои деца остават белязани за цял живот затова, че са родени по-рано, каза Николова.

Фондацията "Нашите недоносени деца" работи за каузата да се помогне на родителите, които са или ще станат родители на недоносени деца.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Задържаха шофьора, който блъсна мъж и избяга
Кои са най-честите измами при плащане онлайн?
Повече от 40 минути реанимационен екип е опитал да съживи 5-годиш...
Газов мегапроект застрашава Черно море
Хотелиер: Положението е отчайващо, държавата е абдикирала
Експерт: Куцо, кьораво и сакато вари домашна ракия, а тя често е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).