30 000 новородени остават без ваксини

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:16 / 26.09.2014
708
Близо 30 000 деца, колкото приблизително се раждат за половин година у нас, ще останат без животоспасяваща ваксина, стана ясно вчера.

Новородените от юни до края на годината не могат да бъдат имунизирани с шествалентната ваксина, защото фирмата спечелила търга не може да я достави. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

Тя защитава децата от дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце и хепатит В. Преди промяната на имунизационния календар, която влезе в сила от 1 юни, новородените у нас бяха боцкани с петвалентна, както и с четиривалентна ваксина плюс такава срещу хепатит В. След промяната следва бебетата да се имунизират само с шествалентна.

На обществената поръчка за продукта, обявена през месец март, се е явила само една фирма, която я е и спечелила. Тя обаче, не може да я достави под формата да е в индивидуално приготвена спринцовка, каквото е изискването в Позитивния лекарствен списък, но може да я набави във флакони, поясни казуса д-р Ненков и допълни, че заради разминаването във формата на опаковката министерството е с вързани ръце.

Зам.-здравният министър по лекарствената политика Лидия Нейчева поясни, че въпросната фирма не е подала документ за промяна на формата.

Тя можела да достави ваксината, приготвена като индивидуални инжекции чак след шест месеца.

При това положение, де юре сме изрядни и имаме доставчик на ваксини, но де факто - с обществени средства не можем да ги заплатим заради неотговарящата форма, както е записано в Позитивния лекарствен списък, каза министър Ненков.

Проблемът може да бъде решен, ако имунизационният календар бъде променен спешно, като се разреши да се ползва и старата, четиривалентна ваксина за новородените след 1 юни. Тази единствена възможност, към момента, за спасяване на положението посочи заместник-министър Нейчева.

Здравният министър Мирослав Ненков подчерта, че ако се стигне до такова разрешаване на въпроса, ще се появи проблем, как да бъдат издирени децата впоследствие, за да бъдат боцнати и за хепатит В.

Според лекари, това може да стане, като за издирването им помогнат и социалните служби, които да изискват бележка от родителите за пълния набор от ваксини на детето, преди да отпуснат детските и помощите.

Към момента новородените, за да не останат без имунитет срещу опасните заболявания, се ваксинират с останали количества пет - и четиривалентна ваксина. Педиатрите обаче, недоумяват, какво ще правят, ако бройките се изчерпат, а шествалентната ваксина още не е внесена.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Задържаха шофьора, който блъсна мъж и избяга
Кои са най-честите измами при плащане онлайн?
Повече от 40 минути реанимационен екип е опитал да съживи 5-годиш...
Газов мегапроект застрашава Черно море
Хотелиер: Положението е отчайващо, държавата е абдикирала
Експерт: Куцо, кьораво и сакато вари домашна ракия, а тя често е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).