9 от опасните язовири у нас нямат стопани

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
11:13 / 08.04.2014
705
9 от обявените за опасни 68 язовира в страната са безстопанствени. Това сочи информация на екоминистерството. 3 от тях се намират в Добруджа - "Козлодуйци" и "Божан" в община Добрич, и "Пластхим" - община Тервел.

Останалите 6 са яз. "Стамболийски" в община Хасково, яз. "Горно Александрово" - община Сливен, яз. "Лялинци" - община Трън, яз. "Кавичална" - община Котел, яз. "Семерци" - община Антоново, и яз. "Рупци" - община Червен бряг. От МВР проверяват още водоеми в страната и след време може да се окаже, че още от тях са безстопанствени.

Оценката на 68-те опасни язовира е направена на базата на оглед, а само за допълнителното обследване ще трябват 350 000 лева. Екоминистерството е изпратило писмо до областните управители и шефовете на басейновите дирекции и те на всеки 10 дни трябва да докладват какъв е напредъкът за елиминиране на опасността от тези водоеми. Изпускането им изцяло или до определено ниво не е решение, а трябва да се направи експертиза, която да реши дали съоръженията ще се ремонтират или ще се ликвидират, смятат експерти.

Преди време стана ясно още, че язовир "Огняново" на някогашния металургичен комбинат "Кремиковци" няма разрешение за ползване. Водоемът през 2000 г. стана причина за наводняването на източната част на Софийското поле. По закон той трябва да е публична държавна собственост, но фактически е останал в активите на фалиралото дружество. Според експерти от МРР за него никога не е бил издаван Акт 16. Затова трябва да се прави обследване на сигурността му и с нова приемателна комисия да се издаде разрешение за експлоатация, но за това инициативата трябва да е на синдика на фирмата.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Задържаха шофьора, който блъсна мъж и избяга
Кои са най-честите измами при плащане онлайн?
Повече от 40 минути реанимационен екип е опитал да съживи 5-годиш...
Газов мегапроект застрашава Черно море
Хотелиер: Положението е отчайващо, държавата е абдикирала
Експерт: Куцо, кьораво и сакато вари домашна ракия, а тя често е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).