БСП внася нов Закон за доброволчеството

Автор: Алена Соколчева
Коментари (0)
13:01 / 08.02.2024
383
БСП внася в парламента нов Закон за доброволчеството. Текстовете са подготвени от Младежкото обединение на партията с помощта на зам.-председателят на НС и депутат от левицата Кристиан Вигенин, предаде репортер на "Фокус".

На брифинг в парламента от БСП обясниха, че са отметнали много работа - проучили са практиката по света, провели да обществени дискусии, консултирали са се с всички заинтересувани. И смятат, че са подготвили добър законопроект, за който ще търсят подкрепа от всички парламентарни сили.

Вигенин поздрави младежите, че през последните месеци са работили упорито да довършат идея, която циркулира години наред. По думите му БСП е работила по тази тема още докато е била в управлението през 2022 г., но законопроектът така и не бил завършен и внесен. "За разлика от досега, когато законопроекти бяха внасяни с чисто пиар ефект около Деня за добороволчеството, сега след месеци сериозно проучване и разговори с организации и институции смятам, че внасяме добре разбработен законопроект, изчистен, в който са регламентирани основните въпроси, свързани с доброволчеството. Надяваме се бързо да бъде приет, в него няма нищо партийно, надявам се да бъде приет от всички политически сили", каза народният представител.

Лидерът на Младежкото обединение в БСП Габриел Вълков изтъкна, че България е единствената страна в ЕС, в която такъв законопроект няма. Този законопроект се върти повече от 10 г. в публичното пространство, но реални действия и политическа воля за реализирането му липсват, съжали той. Вълков посочи, че млади социалисти участват като доброволци в различни каузи - при наводнения, в болниците при КОВИД кризата и др. А младите в БСП са част от 100-те хил. , които са добороволци в България.

Идеята на социалистите е доброволчеството да не се превръща в скрита трудова дейност, а и да бъде направено по-привлекателно.

БСП е подготвила текстове, с които дефинира дейността, кои са принципите, на базата на които тя ще се осигурява. Има определения за краткосрочна, дългосрочна доброволческа дейност, както и корпоративната, която сега не е уредена в законодателството.

Предвижда се създаването на Национален регистър на доброоволците, както и списък на лицата, които организират доброволческа дейност. Той ще се поддържа от МТСП.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Неделина Неделчева е Царица Роза 2024
На второ място в Европа: България е след Исландия по брой и дебит...
Каква заплата получава един евродепутат?
Руснака е в тежко състояние, опериран е по спешност
Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Риск има, ако се появят...
Майката на оцелялата от катастрофата в Пловдив: Стана чудo!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).