Банев се прости с надеждите да напусне килията

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
20:37 / 04.12.2019
3292
Бизнесменът Николай Банев се прости с надеждите да напусне килията. Той остава за постоянно в ареста, защото все още има опасност да се укрие и да извърши престъпление, ако е на свобода. В същото време най-тежката мярка за неотклонение не пречи той да получава адекватно лечение в болница на здравословните му проблеми.

Това реши окончателно състав на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) с председател Красимира Костова и докладчик Магдалена Лазарова. Преди две седмици спецсъдът за пореден път отказа да пусне Банев дори и под домашен арест, за да може да лекува туморно образувание.

Защитата на бизнесмена обжалва определението, като акцентира на продължаващото над една година задържане и здравословното му състояние, а прокуратурата не е възразила, съобщи lex.bg.

Апелативните съдии обаче подкрепиха съдия Красимир Комсалов, който се позова и на заключение на медицинска експертиза, според което въпросното образувание е доброкачествено и подлежи на отстраняване, което обаче не налага промяна на мярката за неотклонение.

За да не пуснат Банев от ареста, съдиите припомнят, че е бил издирван и задържан във Франция, че в ареста е водил разговори с чужденци и търсил съдействие за убежище в Русия, като подчертават и финансовите му възможности, които позволяват да се укрие.

Съдът отбелязва още, че Банев е подсъдим за тежки престъпления, а друго разследване срещу него още не е приключило.

"Последното обстоятелство налага заключението, че на този етап, макар и със значително занижен интензитет, опасността от извършване на престъпление не може да бъде напълно изключена, въпреки липсата на предходно осъждане“, се казва в определението на съда.

Според АСНС задържането под стража е единствената адекватна мярка за Банев, предвид и очакваната продължителност и тежест на делото, което било съдържало 242 явни и 9 класифицирани тома и предстояли разпити на много свидетели, както и изслушване на експертизи.

Разследването срещу Николай Банев и съпругата му Евгения започна през есента на миналата година, когато от прокуратурата обявиха, че приватизацията на завод "Полимери“ в Девня е била престъпна и дружеството е било източено от Банев без никакъв контрол от държавата. Предприятието беше приватизирано през 1998 г., когато Банев първо закупи част от капитала, а през 2011 г. стана и мажоритарен собственик. По-късно "Полимери“ беше източено и обявено в несъстоятелност, а още преди две години премиерът Бойко Борисов влезе в словесна престрелка с Банев, след като каза, че предприятието е разграбено и унищожено, като определи приватизацията за "разбойническа“.

В хода на разследването Баневи бяха обвинени, че са изпрали над 1 млрд. лева и присвоили общо 84 682 896 лева от "Полимери“, "Елма“ АД, "Химически завод Панайот Волов“ АД и "Топлофикация Казанлък“ АД. Те са подсъдими и за укрити данъци за над 4,3 млн. лева, като става дума за задължения към НАП на "Полимери“, "Елма“ и "Партнърс комерс“. Според прокуратурата престъпленията са вършени от престъпна група, в която е участвала и майката на Банев – Мария.

Виж коментарите (0)

Още по темата (103):
08.01.2024 Огромна победа за сина на пловдивски олигарх
05.12.2021 Николай Банев вече е на свобода, само срещу "скромните" 500 000 лева
18.08.2021 Печално известна бизнесдама вилнее по морето, хич не й личи да е болна
27.07.2021 Само 1 000 000 лева и Ветко и Маринела Арабаджиеви са на свобода
06.06.2021 Николай Банев е бил пуснат от ареста след рекорден престой без присъда
02.04.2021 Маринела Арабаджиева е напълно неузнаваема в лице
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).